En falsk menstruation: Hvad er det, og hvorfor sker det?

En falsk menstruation er blødning, der ofte alarmerer en mor, der er i begyndelsen af sin graviditet. Men i de fleste tilfælde er der ikke noget at frygte, da det er en normal proces. Lær mere her!
En falsk menstruation: Hvad er det, og hvorfor sker det?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

En falsk menstruation er menstruationslignende blødning, der opstår i løbet af de første uger af graviditeten. Det er kendt som “falsk”, fordi det faktisk ikke svarer til en menstruation som sådan. Faktisk er det normalt implantationsblødning.

Mange gravide går til lægen, når de opdager denne form for blødning. Dette er egentlig det rigtige at gøre. Det skyldes, at selvom den falske menstruation i de fleste tilfælde er normal, kan dette symptom også være et tegn på, at der er noget galt.

En falsk menstruation er også kendt som “metroragi”. Hvis en kvinde ikke ved, at hun er gravid, vil hun sandsynligvis forveksle blødningen med en normal menstruation. Hun kan derefter føle sig lidt forundret, når datoerne for begyndelsen af graviditeten og den sidste formodede menstruation ikke stemmer overens.

Hvad er årsagen til falsk menstruation?

En kvinde, der sidder på kanten af en seng, har mavesmerter

Oftest svarer den falske menstruation til implantationsblødning. Processen begynder på den sjette dag efter befrugtning. Dette er tidspunktet, hvor embryoet implanteres i det yderste lag af livmoderen eller endometrium.

Implantation varer mellem to og tre dage. I løbet af denne tid producerer det befrugtede æg et stof, der eroderer cellerne i endometrium. På denne måde indlejrer embryoet gradvist sig selv i det ydre lag af livmoderen.

Mens dette sker, kan nogle blodkar gå i stykker, og det forårsager falsk menstruation. Nogle gange kan årsagen til blødningen være noget andet, som vi diskuterer nedenstående.

Skade i vagina eller livmoderhalsen

I graviditetens første trimester er disse områder mere følsomme og irriterede. Derfor er det lettere for dem at bløde fra en gynækologisk undersøgelse, samleje eller intens fysisk aktivitet.

En falsk menstruation: Et tegn på abort

Hvis der kun er en trussel om abort, forbliver livmoderhalsen lukket. Når en abort er i gang, åbner livmoderhalsen sig, og der er andre associerede symptomer såsom smerter i underlivet foruden blødning.

Ektopisk graviditet

Ektopisk eller ekstrauterin graviditet forårsager også en falsk menstruation. Dette navn refererer til en tilstand, hvor embryoet implanterer uden for livmoderen. Oftest sker det i æggelederne, men det kan også ske i bughulen, livmoderhalsen eller en æggestok.

I denne tilstand er der utilstrækkelig hormonproduktion, og dette forårsager irritation af endometriet. Dette kan give anledning til blødning, der fremstår som en let pletblødning sammen med andre symptomer som kvalme, opkastning osv.

Du kan også være interesseret i: Blødning efter fødsel kan behandles

Molagraviditet

Molagraviditet er en usædvanlig tumor, der dannes i livmoderen i begyndelsen af en graviditet. Dette er resultatet af unormal befrugtning og resulterer i et unormalt foster. Et af symptomerne på denne tilstand er blødning i graviditetens første trimester.

Relaterede symptomer

Symptomerne på falsk menstruation er meget lig dem ved almindelig menstruation. Under typiske forhold sker det på dag 12 efter ægløsning, så det falder sammen med datoen for menstruation.

Imidlertid er blødningen mindre kraftig, lysere i farven og har ingen blodpropper, dvs. den har en mere flydende tekstur. Det varer maksimalt tre dage og ledsages af hovedpine, træthed, smerter i underlivet, ømhed i brysterne og irritabilitet.

Normalt er symptomer som følgende til stede efter den falske menstruation:

 • Smerter i maven og kramper.
 • Diarré eller forstoppelse.
 • Halsbrand.
 • Hævelse i brysterne.
 • Hyppig vandladning.
 • Kvalme og opkastning, især om morgenen.
 • Afvisning af visse fødevarer.
 • Intolerance over for nogle lugte.
 • Døsighed.

Hvornår skal man gå til en læge?

Hvis der opstår blødning tidligt i graviditeten, er der ingen grund til alarm. Oftest er det en falsk menstruation og svarer til implantationsblødning, hvilket er helt normalt.

Der er dog også andre årsager til blødning. Da det ikke er muligt at fastslå årsagen selv, er det bedst at konsultere en læge, når dette sker. Dette er for at bekræfte, at alt er fint, og at der ikke er nogen risiko.

Diagnostiske tests for en falsk menstruation

For at stille diagnosen foretager lægen først en samtale. De vil forhøre dig om dit generelle helbred og sygehistorik. Samtidig indsamler de oplysninger om datoen for blødningen og karaktertræk for blødningen.

Derefter foretager de en fysisk undersøgelse og kan foretage en rektovaginal undersøgelse for at opdage eventuelle abnormiteter. De kan også udføre en undersøgelse med speculum og foretage en eller flere af følgende tests:

 • Blodprøver.
 • Skjoldbruskkirtelfunktionstest og hormonniveauer.
 • Urinprøve.
 • Ultralyd af mave og bækken.
 • CT-scanning eller MR.
 • Celleprøve.
 • Biopsi.

Tilgængelige behandlinger

En kvinde, der er ked af det, da hun taler med sin læge

Behandlingen af falsk menstruation afhænger af årsagen, der forårsager den. Når det er implantationsblødning, som det for det meste er tilfældet, er ingen behandling nødvendig. Blødningen stopper af sig selv og vil ikke have konsekvenser.

Hvis den falske menstruation er et tegn på en forestående abort, vil lægen beordre hvile, indtil blødningen stopper. Hvis det er en spontan abort, skal der tages en beslutning mellem at lade kroppen fuldføre det spontant eller udføre en medicinsk abort.

Men hvis diagnosen ektopisk graviditet bekræftes, er kirurgi påkrævet. Dette bør gøres hurtigst muligt. Når årsagen til den falske menstruation er noget andet, vil lægen angive, hvilke skridt der skal tages.

Livsstil og anbefalinger

Falsk menstruation indebærer ikke erhvervelse af nye vaner. Du bør udvise den samme pleje, som du ville praktisere med enhver graviditet, medmindre andet er angivet af lægen. Generelt anbefales en sund livsstil med en balanceret kost, fysisk aktivitet tilpasset graviditet og ro i sindet.

En forestående abort kræver meget hvile, ro i sindet og løbende lægeopfølgning. Det er vigtigt at følge indikationerne nøje. Hvis aborten opstår, er det muligt at opleve flere følelser. Konsultation med en psykolog kan varmt anbefales.

Efter at have overvundet behandlingen af en ektopisk graviditet, kan psykologisk hjælp være påkrævet. Det er også meget vigtigt at have et socialt og følelsesmæssigt støttenetværk. Udsigten til en fremtidig graviditet afhænger af karaktertrækkene for hvert tilfælde.

Kontakt din læge, hvis du har en falsk menstruation

Når du står over for en falsk menstruation, er det bedste at kontakte din læge for at afgøre, om det virkelig er falsk menstruation, eller om der er et andet problem. Lægen vil tilbyde retningslinjer, og disse bør følges nøje.

Det er almindeligt, at der opstår en falsk menstruation på grund af implantationsblødning. Dette påvirker ikke udviklingen af graviditeten og udgør ikke en anomali. Hvis årsagen er noget andet, er det vigtigste at blive vejledt af lægen for at afgøre, hvad der skal gøres.

Det kan interessere dig ...
Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

Flere hormoner påvirker menstruationscyklussen. Deres vigtigste rolle er at gøre befrugtning og graviditet mulig. Læs mere her. • Galaz-Montoya, C. I., Razo-Aguilera, G., Grether-González, P., & Aguinaga-Ríos, M. (2015). Aspectos genéticos de la mola hidatidiforme. Perinatología y reproducción humana, 29(3), 113-117.
 • Valdez-Morales, F. J., Vital-Reyes, V. S., Hinojosa-Cruz, J. C., & Cerbón, M. (2014). Funcionalidad y cambios endometriales asociados con la inducción de ovulación con citrato de clomifeno y FSH recombinante en mujeres con infertilidad. Ginecología y Obstetricia de México, 82(02), 143-153.
 • Lage, P. R., Suárez, A. V., & Rodríguez, M. A. (2012). Metrorragia de primer trimestre. Cuadernos de atención primaria, 18(4), 332.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.