Teknikker til assisteret reproduktion

Assisteret reproduktion er en måde for par med fertilitetsproblemer at få børn på. Læs med for at finde ud af, hvad det handler om.
Teknikker til assisteret reproduktion

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

Assisteret reproduktion omfatter en række teknikker og medicinske behandlinger for at opnå graviditet. I det væsentlige er det en metode til at befrugte par, der ønsker børn, men som er ufrugtbare.

Der er flere måder at gøre dette på. Imidlertid kræver alle sæd og et æg for at producere et embryo, der skal insemineres i en kvindes krop.

Læs med for en detaljeret forklaring af teknikker til assisteret reproduktion.

Typer af teknikker til assisteret reproduktion

Baby i reagensglas

Samlet set er der tre teknikker til at opnå befrugtning i et laboratorium. Alle fører til forskellige resultater, fordele og ulemper.

Kunstig befrugtning

For det første består denne teknik af deponering af en sædprøve i det kvindelige reproduktionssystem. Dens mål er at forbedre sædens befrugtningskapacitet med forbedringer foretaget i et laboratorium.

Kvinden skal have mindst en æggeleder, der producerer æg. Der er to typer procedurer til brug af denne teknik: Partner og donorinsemination.

For at gøre dette skal antallet af æg øges ved at stimulere æggestokkene med medicin. Den opnåede sædprøve skal have en stor mængde sædceller af god kvalitet. Således anbefales seksuel afholdenhed i mindst tre dage.

På samme måde foretager de en sædkapacitetsbehandling på prøven for at garantere maksimal kvalitet. Derefter, når prøven er klar, inseminerer behandleren den i livmoderhalsen med et specielt kateter, der går ind i livmoderen for at afsætte sædcellerne. De fjerner derefter kateteret.

Proceduren fungerer, hvis der er et fald i antallet af sædceller eller ændringer i deres mobilitet eller morfologi. Det er også, hvis der er misdannelser i det mandlige reproduktionssystem på grund af traume. Dens anvendelser går så vidt som til ejakulationsforstyrrelser og sædændringer.

Man kan også bruge det til kvindelige problemer såsom en ændring af livmoderhalsslimet, indsnævring af livmoderhalsen eller vaginal dysfunktion.

In vitro-befrugtning (IVF)

Denne metode består i at reproducere befrugtningsprocessen i et specialiseret laboratorium. Til dette ekstraherer behandleren æggene og sædcellerne og opbevarer dem i et miljø, der fremmer befrugtning.

Denne teknik er normalt til tilfælde med dårlig sædkvalitet, svær endometriose og sterilitet af ukendt årsag.

Læger foretager undersøgelser af et par på forhånd. Derefter stimulerer de æggestokkene med hormoner, ekstraherer oocytterne, inseminerer dem med sædcellerne og laver en prøve for at vurdere, om befrugtning var vellykket. To til seks dage senere overfører de embryonerne til kvindens livmoder.

ICSI (Intracytoplasmatisk sperminjektion)

Ved hjælp af mikroinjektion introducerer behandleren sæd i ægget for at opnå befrugtning. Det er en hjælpemetode til in vitro-befrugtning og bruges hovedsageligt, når sæd er af dårlig kvalitet.

Modne oocytter er velegnede til mikroinjektion. Den består i at tage en enkelt sædcelle med en mikroinjektionspipette og indføre den i ægget – alt imens man kigger gennem et specielt mikroskop.

Fordelene ved assisteret reproduktion

En person, der tørrer en baby

Der er adskillige fordele ved assisteret reproduktion alt efter omstændighederne. Den vigtigste er muligheden for enlige mennesker og par af samme køn at få børn.

En anden fordel er den mulige planlægning for at undgå arvelige sygdomme gennem genetisk diagnose før præimplantation. Dette er et sæt procedurer designet til at bestemme de genetiske egenskaber ved de fostre, der opnås ved in vitro-befrugtning. Alt fdette er for at overføre de bedste til livmoderen.

Ulemperne ved assisteret reproduktion

Assisteret reproduktion er normalt dyrt. Desuden kan der opstå komplikationer afhængigt af de anvendte metoder.

Ovarie hyperstimulationssyndrom er blandt de vigtigste komplikationer. Det sker, når maven udvides, og æggestokkene udvides. Det kan ledsages af kvalme, opkastning og mavesmerter. Også smertefri vaginal blødning kan forekomme efter follikulær aspiration eller embryooverførsel.

Der er mulighed for flere graviditeter såvel som læsioner i organerne tæt på æggestokkene, såsom blære, tarm eller blodkar, når man får og overfører mere end et embryo. Med hensyn til risikoen for abort er der 12 til 17% chance for abort med IVF.

I tilfælde af komplikationer på grund af kunstig befrugtning kan der opstå smerter, let blødning, kvalme og opkastning eller infektion, når der har været en blokering i æggelederne. Også hvis der er en aktiv infektion i livmoder eller vagina.

Derudover er der bioetiske debatter om spørgsmålet om udvælgelse af “egnede” og “uegnede” embryoner såvel som sæddonationer, der kan komme fra en afdød person.

Under alle omstændigheder hjælper assisteret reproduktion single personer og par med problemer med at blive gravide. Det er et videnskabeligt fremskridt!

Det kan interessere dig ...
Hvordan virker graviditetstests, man kan tage derhjemme?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan virker graviditetstests, man kan tage derhjemme?

Graviditetstests, man tager derhjemme, bør tages ved dagens første urin. Læger anbefaler, at man får foretaget en blodprøve for at bekræfte gravidi...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.