9 fantastiske fordele ved at spise æbler

Hvis muligt køb da grønne æbler og vær sikker på også at spise skrællen for at optjene flere fibre og forbedre fordøjelsen, samtidig med at du også bekæmper væskeophobning
9 fantastiske fordele ved at spise æbler
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 september, 2023

I dette indlæg får du 9 fantastiske fordele ved at spise æbler! Heldigivs er æbler en af de typer frugter, man kan nyde næsten hele året rundt. Udover at være så velsmagende og alsidige, er de rige på næringsstoffer, som kan gøre stor gavn for kroppen og ens overordnede helbred.

Hvad der sker ved at spise æbler

Den hovedsaglige fordel er takket være deres store indhold af antioksidanter og pektin, som hjælper med at bekæmpe den skadelige effekt fra frie radikaler og samtidig også stimulerer kroppens naturlige detoxning.

Udover alt dette giver æbler en mæthedsfornemmelse, når du spiser dem. Så de er højt anbefalet til personer, som ønsker at tabe sig, men har problemer med at kontrollere deres trang til at spise.

Der er mange andre grunde til, hvorfor netop denne frugt er en af de bedste valg, man kan tage om at inkorporere i sin daglige kost. I denne artikel vil vi dele ni af de vigtigste fordele ved at spise æbler.

1. Æbler er gode for hjertet

 

Stetoskop og et hjerte

Æbler har et betydeligt indhold af naturlige fytokemikalier, hvilket fungerer som et naturligt antioksidant, når man spiser dem.

Disse stoffer neutraliserer den skadelige effekt fra frie radikaler, som skader sunde celler og øger risikoen for at udvikle hjertesygdomme og kræft.

Udover dette reducerer de opløselige fibre, som er i skrællen, optagelsen af kolesterol i tarmene og hjælper med at regulere fordøjelsen generelt.

2. De eliminerer væskeophobning

Takket være deres store indhold af kalium, er æbler naturligt vanddrivende. Så de bekæmper på den måde væskeophobning og mange andre problemer forbundet med dette.

Personer, som har betændelsessygdomme eller højt blodtryk kan også drage nytte af at spise et æble om dagen.

Men personer, som lider af nyreproblemer, bør tale med deres læge før de indtager store mængder af æbler på grund af æblernes store indhold af kalium.

3. De bekæmper hård mave og diarre

Person med slank talje og et groent aeble

Det store indhold af uopløselige fibre i skrællen på æblerne hjælper med at fremme regelmæssig afføring og bekæmpe hård mave.

Samtidig indeholder æblekødet en type fiber kaldet pektin, som forkorter passagetiden gennem tarmen og begrænser mængden af væske, som går tabt ved problemer såsom diarre.

I kødet på denne frugt er også et fytokemikal kendt som tannin eller garvesyre, som bekæmper betændelse og fungerer som et naturligt antibiotika.

4. De fremmer sunde tænder

Når du spiser æbler, stimulerer det produktionen af spyt i munden, hvilket hjælper med at reducere tilstedeværelsen af bakterier. Bakterier som forårsager huller i tænderne og andre problemer forbundet med tandhygiejne.

Selvom det at spise æbler ikke kan erstatte den regelmæssige tandbørstning med tandpasta kan det være meget brugbart i det sjældne tilfælde, hvor du ikke har disse ting til rådighed.

5. De kan forebygge Alzheimers

Hjerneceller

Takket være indholdet af antioksidanter i æbler. Så er det blevet bevist, at være en effektiv måde at mindske ens risiko for at udvikle Alzheimers og tidlig aldring af hjernen.

6. De beskytter mod Parkinsons

Når du spiser fiber-rig mad såsom æbler, kan det spille en vigtig rolle i forebyggelsen af Parkinsons. Det viser et studie udført af United States Apple Association. Parkinsons er en degenerativ sygdom, som er karakteriseret af en forringelse af nervecellerne i hjernen, som producerer dopamin.

Forskere mener, at tilstedeværelsen af frie radikaler også kan påvirke udviklingen af denne invaliderende sygdom. Så at indtage fødevarer, der indeholder mange antioksidanter, såsom æbler, kan måske også være en del af at forebygge det.

7. De mindsker risikoen for diabetes

Stetoskop og et papir hvor der staar diabetes

De opløselige fibre i æbler hjælper med at sænke blodsukkeret hos patienter, der har høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Ved blot at spise et æble om dagen, kan man mindske risikoen med op til 20%.

8. De forebygger dannelsen af galdesten

Galdesten danner sig, når man har for meget kolesterol i blodomløbet, hvilket forhindrer galde i at fordøje maden på almindelig vis.

Ubrugt galde størkner og bliver til galdesten, som kan forårsage flere forskellige symptomer og erodere ens overordnede helbred betydeligt.

En kost, der er rig på fibre, både de opløselige og de uopløselige typer, undgår opbygningen af kolesterol. Og de mindsker også betydeligt risikoen for, at man bliver overvægtig.

9. De detoxer leveren

Kvindekrop og en lever

Når du spiser for meget usundt mad, der indeholder mange kalorier, øger du risikoen for at udvikle en hel række sygdomme, der er forbundet med en usund lever.

Ja, din krop har evnen til at rense sig selv. Men hvis du overfylder dens naturlige detox-system, vil dette blive en næsten umulig opgave for kroppen.

Heldigvis kan man ved at spise æbler eller drikke æblejuice hver dag støtte den naturlige detoxning og opretholde en sund lever, der fungerer ordentligt.

Var du klar over disse fantastiske fordele ved at spise æbler? Vi håber, at fra nu af vil du altid være sikker på at inkludere dem i din daglige kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.