Farlige planter: Syv, du ikke bør have hjemme

Disse farlige planter er meget dekorative og lette at finde, så det anbefales altid at håndtere dem med omhu og holde dem ude af kæledyr og børns rækkevidde.
Farlige planter: Syv, du ikke bør have hjemme

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nogle gange kan fare skjule sig bag skønhed. Dette er tilfældet med disse syv farlige planter, som du ikke bør have hjemme. Lær alt om dem her!

Planter giver dit hjem et specielt præg. De skaber et naturligt miljø, renser luften og hjælper med at genoplive ethvert rum. Nogle farlige planter kan dog være giftige, især for børn og kæledyr.

Normalt anbefaler etiketterne, der leveres med planterne, hvordan man dyrker dem. De advarer dog ikke altid om de skader, de kan forårsage. De mennesker der køber dem, har ikke engang mistanke om, at de er farlige.

Det er også muligt, at mens du går gennem landskabet, ser du en smuk plante, som du måske ønsker at tage med hjem, uden selv at vide, om den er farlig eller ej. Nogle gange er skønhed imidlertid en fælde, der kan forårsage mange problemer.

Syv farlige planter, du ikke bør have hjemme

1. Hortensiaer er smukke, men er en af de farlige planter, du ikke bør have i dit hjem

En af de farlige planter er hortensiaer

Hortensiaer er meget populære pynteplanter hjemme. Selvom deres levende blå blomster er meget iøjnefaldende, er de den farligste del.

At tygge på en hortensia blomst kan forårsage åndedrætsstop, lavt blodtryk og en høj risiko for at lide af svimmelhed og besvimelse. Bladene og stilken forårsager også disse effekter, men i mindre grad.

Disse symptomer er forårsaget af hydrazin, en forbindelse af cyanidfamilien, der findes i denne plante.

2. Liljer er populære blomster, men er giftige for katte

Liljer er virkelig populære blomster, som du kan se i mange blomsterdekorationer og dekorative blomsterpotter. Dog bør katteejere undgå dem.

Der er mange forskellige typer af liljer, som alle har negative effekter på katte. Nogle irriterer kattens fordøjelseskanaler og forårsager diarré og opkast. Andre typer af liljer påvirker deres nyrer, og kan endda forårsage død.

Selvom undersøgelser endnu ikke har opdaget, hvilket stof i liljer, der forårsager forgiftning hos katte, er det blevet konstateret, at blot to kronblade kan være dødelige.

3. En af de farlige planter, du ikke bør have hjemme, er Salvia divinorum

Salvia divinorum

Den største risiko for salvia er, at det er et potentielt hallucinogen.

Salvia divinorum kan overraske mange mennesker, fordi det ofte forveksles med almindelig salvie, som er spiselig og har mange sundhedsmæssige fordele.

Salvia divinorum har en hallucinogen forbindelse, der ligner LSD. Selvom indfødte mennesker i Amazonas bruger det til rituelle formål, kan dets anvendelse forårsage irreversibel skade. Dette skyldes, at det skaber ændrede bevidsthedstilstande og forårsager hallucinationer, der under tiden bliver tilbagevendende og permanente.

Af den grund, når du ser, at etiketten siger “salvia”, skal du derfor sørge for, at den ikke efterfølges af “Divinorum”.

4. Brugmansia Arborea eller Engels Trompet: En af de farligste planter

Denne plante er en tyk og blomstrende dekorativ plante. Dens meget attraktive blomster hænger nedad som en nederdel. Det er endnu mere fristende, fordi det har en sød og behagelig smag.

Englens Trompet er imidlertid også en psykoaktiv plante. Dens blomster forårsager psykotiske episoder, forringelse og lammelse og kan være dødelige.

Dette skyldes, at det har tropanalkaloider, som er stoffer, der hæmmer nervesystemet. De er også til stede i syntetiske stoffer.

5. Trinitaria er en giftig plante

Trinitaria er en giftig plante

Denne klatreplante er farlig på grund af dens kardiotoniske virkninger. Det er meget almindeligt i udvendige hjem, da det klatrer op på væggene. Det har også farverige blomster.

Dens blomster, stilk og frø indeholder cyanogener og oleandrin, som er giftige stoffer, der påvirker hjertet. Hvis du sluger denne plante med vilje eller ved et uheld, vil du begynde at lide af arytmi og takykardi, samt svimmelhed, opkast og diarré et par timer senere.

6. Oleander er farligt for både mennesker og dyr

Også kendt som “Nerium”, oleander har små, delikate blomster, der gør det til en favorit blandt indendørs og udendørs planter. Det er dog en farlig plante for både mennesker og dyr.

Oleander indeholder glykosider, der øger pulsen og forårsager svedtendens, kvalme, opkast, diarré og åndedrætsproblemer.

Det er også farligt, hvis det kommer i kontakt med huden, fordi dens stilk har et mælkeagtigt stof, der kan være irriterende. Derfor skal du have handsker på, når du planter, flytter eller beskærer denne plante.

7. Svigermors tunge

En svigermors tunge

Dette er en af de mest klassiske indendørs og udendørs planter på grund af, hvor let den er at vedligeholde. Den kan dog forårsage hudirritation.

Denne plante, der almindeligvis er kendt som svigermors tunge, er meget populær for, hvor let det er at vedligeholde både indendørs og udendørs. Imidlertid indeholder denne plante asparagin, som er et irriterende stof, der kan forårsage hudproblemer hos nogle mennesker. Hvis du tygger det, kan det forårsage ondt i halsen og hjerteproblemer.

Generelle forbehold for farlige planter

Disse farlige planter er meget dekorative og lette at finde, så det anbefales altid at håndtere dem med omhu og holde dem ude af kæledyr og børns rækkevidde.

Du skal også tage andre forholdsregler:

  • Saml de blade og kronblade, der falder ned fra planten.
  • Sæt etiketter på de planter, der er farlige, for at advare om deres farer.
  • Vask dine hænder, når du har rørt ved planterne.
  • Hvis du har kæledyr, skal du sørge for, at deres vandskåle altid er fyldte, så de ikke drikker vandet, der samler sig under disse planter.

Til sidst skal du huske: Når du overvejer at købe en ny plante, skal du kigge efter information på forhånd for at vide, om de planter, du overvejer, er farlige.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.