Højt blodtryk hos gravide: Symptomer og behandling

Din læge vil tjekke dit blodtryk under din graviditet for at kunne forebygge eventuelle problemer. I denne artikel vil vi fortælle dig om symptomer og mulige behandlinger ved forhøjet blodtryk hos gravide.
Højt blodtryk hos gravide: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 09 august, 2022

Højt blodtryk hos gravide er en diagnose, man anvender, når tallene er højere end 140/90 mmHg. Men er du klar over, hvad forhøjet blodtryk egentlig er?

Blodtrykket er den kraft, som blodet presser ud mod arterievæggen. Forhøjet blodtryk er, når der af en eller andet grund er en for høj kraft.

Hvis du har mistanke om at lide af forhøjet blodtryk, skal du opsøge din egen læge. Tilstanden skal du få helt styr på, fordi det kan påvirke dig og din babys sundhed. Du må ikke ignorere symptomerne, og du skal søge læge med det samme.

Højt blodtryk hos gravide

apparat til at måle blodtryk med

Den bedste måde at forebygge andre skadelige eller alvorlige sygdomme på er ved at kontrollere blodtrykket under graviditeten.

Man ser generelt højt blodtryk hos gravide i midten eller hen mod slutningen af deres graviditet, normalt efter uge 20. Faktisk er det ret almindeligt for gravide at have et lavt blodtryk i deres første måneder af svangerskabet.

Afhængig af symptomerne kan vi skelne mellem tre slags højt blodtryk hos gravide:

1. Højt blodtryk under graviditeten

Forhøjet blodtryk under graviditeten er et for højt blodtryk, der opstår under svangerskabet, normalt efter den 20. uge. Det er normalt uden symptomer og har en tendens til at forsvinde efter fødslen. Men det kan:

 • Øge risikoen for, at man kan lide af forhøjet blodtryk senere i livet.
 • Sætte gang i en for tidlig fødsel.
 • Være skyld i en for lav vægt hos den nyfødte.
 • Føre til udviklingen af svangerskabsforgiftning.

2. Kronisk forhøjet blodtryk

Dette sker, hvis en kvinde har oplevet forhøjet blodtryk før hendes graviditet eller højt blodtryk, som begynder inden den 20. uge.

Denne tilstand kan ligesom nævnt ovenfor være skyld i en svangerskabsforgiftning.

3. Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning er en pludselig forøgelse af blodtrykket, som normalt viser sig i slutningen af graviditeten, i det sidste trimester. Denne tilstand kan skade leveren, nyrerne og andre organer.

Det kan desuden være livstruende for både mor og baby. Derfor er det ekstremt vigtigt at holde øje med blodtrykket under graviditeten.

Symptomer på højt blodtryk hos gravide

Kvinde med kvalme lider af højt blodtryk hos gravide

Hvis du lider af ødemer i dine hænder eller i dit ansigt, slørret syn og svimmelhed, bør du opsøge egen læge.

Forhøjet blodtryk under graviditeten viser sig ikke altid gennem symptomer. Det kan også være, man oplever hovedpine, især i den bagerste del af hovedet, som slørret syn, højere følsomhed overfor lys, hævelser i led og alvorlig mavepine.

Som vi ved, så kan denne tilstand være ret farlig for både mor og baby. Derfor er det, at få tjekket sit blodtryk, en vigtig del af ens undersøgelser, mens man er gravid. Ved hvert besøg hos lægen eller jordmoder vil de tjekke dit blodtryk.

Her er nogle af symptomerne på svangerskabsforgiftning:

 • Forhøjet indhold af protein i urinen.
 • Intens hovedpine.
 • Ændringer i synet, slørret syn eller man helt mister synet.
 • Svimmelhed og opkast.
 • Åndenød.
 • Lavt antal blodplader.
 • Ødemer, især i ansigt og hænder.
 • Pludselig forøgelse af vægten.
 • Smerter i den øverste del af maven, især i højre side.

Hvis du lider af nogle af disse symptomer, vil din læge udføre en række tests for at kunne fastslå eller afvise forekomsten af svangerskabsforgiftning og foretage en indgriben, der kan beskytte både dig og din baby.

Behandling af højt blodtryk hos gravide

Kommende mor får målt sit blodtryk for at undgå højt blodtryk hos gravide

Din læge vil beslutte, om du skal tage medicin for at kunne kontrollere dit blodtryk.

Behandlingen af forhøjet blodtryk under graviditeten vil afhænge af kvindens generelle tilstand og sygdomsforløb, såvel som selve svangerskabets forløb. Din læge vil beslutte, hvad der skal ske ud fra hans/hendes bedømmelse af situationen.

De kan udskrive medicin til forhøjet blodtryk, som er sikkert for dig og din baby. Tag medicinen, som din læge har anvist dig. Begynd ikke at stoppe med at tage dem eller ændre på dosseringen.

Ydermere vil lægen anbefale dig, at du drikker nok væske (omkring 12 glas eller 3 liter om dagen,) at du spiser en balanceret kost med et lavt indhold af salt og færdiglavet mad, såsom slik, pølser og stegte fødevarer, samtidig med at du får hvilet dig nok.

Ved mere alvorlige tilfælde kan det komme på tale at indlægge dig for at forebygge en mulig svangerskabsforgiftning.

For at forebygge forhøjet blodtryk under graviditeten anbefaler vi, at man motionerer regelmæssigt (for eksempel gåture, yoga for gravide  eller vandaerobic), at man drikker væske nok, undgår kaffe og koffeinholdige drikke og mindsker sit indtag af salt.

Hvis du har spørgsmål om dette emne, skal du tale med din læge ved det næste rutinemæssige besøg. De vil kunne være i stand til at besvare dine spørgsmål bedre end alle andre, fordi de kender til dine tidligere sygdomme og fysiske tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.