Farverige paraplyer til overskyede dage

På overskyede dage bliver man nødt til at åbne en følelsesmæssig paraply op for at beskytte sig selv og for at hjælpe en til at rejse sig og blive ved med at kæmpe. Vi vil vise dig hvordan.
Farverige paraplyer til overskyede dage

Sidste ændring: 30 maj, 2019

Farverige paraplyer til overskyede dage. Sandheden er, at nogle gange ved vi ikke hvorfor, men efter en grå dag kommer en endnu mørkere én af slagsen. Derefter kommer endnu én. Det sker, indtil det hele samler sig til en hel periode af dårlige dage. De kan være svære at få ud af hovedet.

Dette er normalt. Tro det eller ej. Men du er ikke den eneste person, der har det dårligt eller føler, at intet er rigtigt nogle gange.

Vi går alle igennem svære tider med personlig angst. Lige meget hvor højt solen er på himlen, vil det virke som om, den bare ikke skinner på en.

Nogle gange behøver der ikke engang ske noget “dårligt” for en. Det er mere eller mindre en langsom men dyb selvmedlidenhed og en ubehagelig utilpashed. Den gør en i dårligt humør og gør endda, at man mister sit håb.

Til disse dage har man i hvert fald brug for farverige paraplyer. Det er usynlige skjold, der hjælper med at beskytte en fra giftige personer, negative tanker, frygt og bekymring. Vi anbefaler, at du åbner den mere og mere op hver dag, og vi vil forklare dig hvordan.

Ens følelsesmæssige paraplyer på overskyede dage

Følelsesmæssige paraplyer er ubrydelige barrierer, der beskytter ens selvværd. De giver også farve til de grå følelser. Det er de følelser, der er matte på en måde.

Noget at have i baghovedet er, at vi alle har retten til at have mørke dage. At imødekomme sine dæmoner og anerkende sin frygt er uden tvivl terapeutisk: det lader en lære sig selv bedre at kende.

Men efter at have ramt bunden bliver man nødt til at komme op igen. Og man vil blive motiveret af fornyet energi med mere intenst håb. For husk: den dag, du vågner op uden håb, er en tabt dag.

kvinde med paraply

Martin Seligman er en berømt psykolog, der repræsenterer en interessant bølge af positiv psykologi. Det er faktisk meget interessant at læse hans profesionelle historie. I noget tid blev han henvist til med alt, hvad der havde med depression at gøre. Han opfandt endda vigtige begreber, såsom selvlært hjælpeløshed.

Men han indså langsomt, at de fleste områder indenfor psykologi pegede imod sygdomme eller de mere komplekse dimensioner forbundet med negtive følelser.

Indtil nu har ingen gidet at undervise om, hvad det vil sige at “være lykkelig”, at give slip på sine farverige paraplyer og lade vinden af lykke tage en med og befri en fra den mørke storm.

Siden da, takket være bøger såsom “Authentic Happiness” og “Learned Optimism”, har Seligman tilbudt skønne strategier til at blive mere egnet, når det kommer til at skabe velvære. Dette er den livsvigtige energi, der er en del af personlig forbedring og lykke.

Vi vil nedenstående forklare, hvad de 5 trin er, som ifølge Seligman opbygger lykken. Disse hjælper med at åbne ens farverige paraplyer. Denne teknik kaldes “PERMA”. Bogstaverne svarer til hver enkelt af disse nøgler.

Anbefalet læsning efter “Farverige paraplyer til overskyede dage”:

5 ting som lykkelige par gør inden de går i seng

P – Positive følelser

Jo mere positive følelser, man har, jo mere lykkelig er man. Det synes måske som en alt for åbenlys regel, men… Hvordan opnår man det?

  • Ændr dine tanker, og du vil skabe en ny følelse.
  • Begynd med de små ting… de mest elementære ting. Noget så basalt som at stå ud af sengen og tænke “i dag vil blive en god dag” kan være nok.
  • Et andet forslag kan for eksempel være, “jeg vil ikke lade det, som den person siger, påvirke mig” eller “i dag vil jeg pleje mig selv og gøre mig selv til en prioritet.”

E – Engagement

Ved denne nøgle fremsætter Martin Seligman det følgende: at være i stand til positivt at engagere sig selv i hver eneste daglige aktivitet.

Prøv det. Selvom ens arbejde måske er rutine eller en smule kedeligt, så prøv at se disse forpligtelser i et nyt lys og i et andet perspektiv.

R – Relationer

Ens dag-til-dag relationer kan være en stor kilde til lykke. Omvendt, kan de også være det, der forårsager den største hovedpine.

Åben dine farverige paraplyer én gang til for at beskytte dig selv fra personer, der giver dig problemer, bekymring og angst. Tag afstand. Bevæg dig derefter tættere på de personer, der virkelig beriger dit liv, og som bringer glæde og lys.

Læs også denne artikel efter “Farverige paraplyer til overskyede dage”:

3 hemmeligheder til lykke fra gammel visdom

M – Mening

Denne dimension er en smule mere kompleks, men nem at forstå. Det handler om at blive involveret i ting, der giver en mening og en følelse af at være til nytte.

At føle sig nyttig og samtidig komfortabel og fuld af håb med bestemte projekter eller personer kan hjælpe ens velvære til at blomstre hver dag.

Find noget, der motiverer dig. Noget, som giver dig håb. Noget, som får dig til at have det godt med dig selv og føle dig nyttig.

Kvinde med paraply - farverige paraplyer

A – At lykkes med noget

At føle, at man er i stand til at nå sine mål, at man har talenter, og at ens hårde arbejde betaler sig. Dette vil alt sammen give en følelse, som også bringer en lykke.

Nøglen er at være vedholdende. Man må ikke miste sit håb eller sit drive. Dans hver dag under dine farverige paraplyer, som bekytter dig fra de overskyede dage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Seligman, M. E. (2014). Aprenda optimismo: Haga de la vida una experiencia maravillosa. DEBOLS! LLO.
  • Hiroto, D. S., & Seligman, M. E. (1975). Generality of learned helplessness in man. Journal of personality and social psychology, 31(2), 311.
  • Modelo Perma de Martin Seligman: Psicología Positiva – 𝗜𝗘𝗣𝗣. Retrieved 24 May 2020, from https://www.iepp.es/modelo-perma/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.