Forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor

· 5. juni 2018
Meget er blevet sagt om hvad der gør en person intelligent. Sandheden er at forskning har fastslået at intelligens er arvet og tæt knyttet til moderens gener.

Børn arver faktisk deres intelligens fra deres mødre. Forskning har bekræftet det. Vi har alle hørt før, at intelligens er arvet fra fædre. Det blev imidlertid for nylig bevist, at du kan takke din mor for din intelligens.

Kognitive evner bæres nemlig på X-kromosomet. Det er derved moderens X-kromosomer giver mere information til udviklingen af tankeforbundne hjernestrukturer.

Hvordan konkluderede eksperter, at børn arve deres intelligens fra deres mødre?

Forskere studerede mus og indså, at der er “betingede gener“, der opfører sig forskelligt afhængigt af om de kommer fra moderen eller faren. Forskere gav musene doser af både moder- og fædregener.

Hypotesen var klar: hvis generne var essentielle for embryonudvikling, var det logisk, at disse gener ramte både organ- og hjernefunktion. De blev opdelt i to grupper: mus med ekstra doser af modergener og mus med ekstra doser af fædregener.

Opdag: Sådan holder du dig tilpas og skarp

Mus med store hoveder

X chromosome

Mus med ekstra doser af moderens gener udviklede større hjerner, men havde små organer. Tværtimod havde mus med ekstra doser fadergener små hoveder og overudviklede kroppe. Forskerne begyndte derefter at identificere hvilke gener der kom fra moder og far.

De opdagede til sidst, at visse områder af hjernen havde flere moderceller, og andre havde flere celler fra deres fædre. Forskere opdagede dog, at de celler med flere fædre gener typisk så i de områder af hjernen der involveret i magt, styrke og køn.

I modsætning hertil akkumuleres celler med modergener i de områder af hjernen der styrer sprog, tanke, hukommelse og intelligens.

Nylig Forskning

I sin bog Sex Linkage of Intelligence foreslår den amerikansk videnskabsmand Roberth Lehrke, at en vis del af den kognitive komponent i et givent menneske er direkte forbundet med dets X-kromosom. Han viste også, at kvinder er dobbelt så tilbøjelige til at arve kognitive træk, fordi de har to X-kromosomer.

Lehrke forklarer, at alle kvinder har et “uintelligent” og et “meget intelligent” X-kromosom. Der kan dog være kvinder med to “rigtig intelligente” X-kromosomer, som for kvinden med verdens højeste IQ, Marilyn vos Savant.

Når det gælder mænd, så har Y-kromosomet ingen rolle i deres kognitive udvikling. Det betyder, at et Y-kromosom sammen med et “uintelligent” X-kromosom kan producere en psykisk retarderet person. Tværtimod vil en høj IQ opstår hvis man kombinerer Y-kromosomet med et “meget smart” X-kromosom.

Hvilken procentdel af intelligens er arvet?

et barns hjerne

Du læser denne artikel for at vide, om intelligens er arvet fra moderen, da undersøgelser har vist, at omkring 45% til 55% af intelligensen er arvelig. Det betyder, at en stor del intelligens udvikler sig, hvis der er passende personlige og familieforhold.

Læs om: Kønets genetiske oprindelse: X- og Y-sex-kromosomer

Andre faktorer, der påvirker intelligens

  1. Værdier

Udholdenhed, indsats, disciplin, engagement og interesse for at lære er faktorer, som påvirker barnets intelligens i takt med tiden.

  1. Autonomi

    en baby leger med legetøj

Et barns uafhængighed er afgørende, da det hjælper den kognitive proces med at kører mere problemfrit. Børn skal definere og bestemme de ting, de vil have uden at blive tvunget til at træffe beslutninger under pres.

  1. Tillid

Et barn, der har tillid til deres færdigheder, kan løse ethvert problem der opstår i deres liv, og dermed også udvikle deres analytiske evner i enhver situation.

  1. Følelsesmæssige Bånd

    glad mor og datter

Børn, der er mere knyttet til deres forældre, har en tendens til at overvinde frustrationer i deres liv lettere. I dette tilfælde er der studier, der også favoriserer moderen og hendes moderlige kærlighed.

Afsluttende tanker

Intelligens er virkelig komplekst og bør stimuleres, hvis man vil opnå tilfredsstillende resultater. Forældre skal bidrage til deres børns kognitive udvikling.

Desuden er en god stimulering gennem for eksempel udfordringer en måde at fremme et barns kognitive udvikling, da det vil bidrage til barnets ønske om at udmærke sig. Nu da du ved, at intelligens er arvet fra moderen, skal du lave intellektuelle øvelser med dit barn, så i begge forbedrer jeres evner.