Forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor

Meget er blevet sagt om hvad der gør en person intelligent. Sandheden er at forskning har fastslået at intelligens er arvet og tæt knyttet til moderens gener.
Forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Børn arver faktisk deres intelligens fra deres mødre. Forskning har bekræftet det. Vi har alle hørt før, at intelligens er arvet fra fædre. Det blev imidlertid for nylig bevist, at du kan takke din mor for din intelligens. I denne artikel vil vi snakke om at forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor.

Kognitive evner bæres nemlig på X-kromosomet. Det er derved moderens X-kromosomer giver mere information til udviklingen af tankeforbundne hjernestrukturer.

Hvordan konkluderede eksperter, at børn arve deres intelligens fra deres mødre?

Forskere studerede mus og indså, at der er “betingede gener“, der opfører sig forskelligt afhængigt af om de kommer fra moderen eller faren. Forskere gav musene doser af både moder- og fædregener.

Hypotesen var klar: Hvis generne var essentielle for embryonudvikling, var det logisk, at disse gener ramte både organ- og hjernefunktion. De blev opdelt i to grupper: Mus med ekstra doser af modergener og mus med ekstra doser af fædregener.

Mus med store hoveder

Kromosom

Mus med ekstra doser af moderens gener udviklede større hjerner, men havde små organer. Tværtimod havde mus med ekstra doser fadergener små hoveder og overudviklede kroppe. Forskerne begyndte derefter at identificere hvilke gener der kom fra moder og far.

De opdagede til sidst, at visse områder af hjernen havde flere moderceller, og andre havde flere celler fra deres fædre. Forskere opdagede dog, at de celler med flere fædre gener typisk så i de områder af hjernen der involveret i magt, styrke og køn.

I modsætning hertil akkumuleres celler med modergener i de områder af  hjernen der styrer sprog, tanke, hukommelse og intelligens.

Anbefalet læsning efter “Forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor”:

Mor, lad dine instinkter guide dig

Nylig Forskning

I sin bog Sex Linkage of Intelligence foreslår den amerikansk videnskabsmand Roberth Lehrke, at en vis del af den kognitive komponent i et givent menneske er direkte forbundet med dets X-kromosom. Han viste også, at kvinder er dobbelt så tilbøjelige til at arve kognitive træk, fordi de har to X-kromosomer.

Lehrke forklarer, at alle kvinder har et “uintelligent” og et “meget intelligent” X-kromosom. Der kan dog være kvinder med to “rigtig intelligente” X-kromosomer, som for kvinden med verdens højeste IQ, Marilyn vos Savant.

Når det gælder mænd, så har Y-kromosomet ingen rolle i deres kognitive udvikling. Det betyder, at et Y-kromosom sammen med et “uintelligent” X-kromosom kan producere en psykisk retarderet person. Tværtimod vil en høj IQ opstår hvis man kombinerer Y-kromosomet med et “meget smart” X-kromosom.

Hvilken procentdel af intelligens er arvet?

Et barns hjerne

Du læser denne artikel for at vide, om intelligens er arvet fra moderen, da undersøgelser har vist, at omkring 45% til 55% af intelligensen er arvelig. Det betyder, at en stor del intelligens udvikler sig, hvis der er passende personlige og familieforhold.

Andre faktorer, der påvirker intelligens

 1. Værdier

Udholdenhed, indsats, disciplin, engagement og interesse for at lære er faktorer, som påvirker barnets intelligens i takt med tiden.

 1. Autonomi

  En baby leger med legetoej

Et barns uafhængighed er afgørende, da det hjælper den kognitive proces med at kører mere problemfrit. Børn skal definere og bestemme de ting, de vil have uden at blive tvunget til at træffe beslutninger under pres.

Læs også denne artikel efter “Forskning fastslår at intelligens bliver arvet fra mor”:

Mødres fantastiske rolle

 1. Tillid

Et barn, der har tillid til deres færdigheder, kan løse ethvert problem der opstår i deres liv, og dermed også udvikle deres analytiske evner i enhver situation.

 1. Følelsesmæssige Bånd

  Glad mor og datter - intelligens bliver arvet fra mor

Børn, der er mere knyttet til deres forældre, har en tendens til at overvinde frustrationer i deres liv lettere. I dette tilfælde er der studier, der også favoriserer moderen og hendes moderlige kærlighed.

Afsluttende tanker

Intelligens er virkelig komplekst og bør stimuleres, hvis man vil opnå tilfredsstillende resultater. Forældre skal bidrage til deres børns kognitive udvikling.

Desuden er en god stimulering gennem for eksempel udfordringer en måde at fremme et barns kognitive udvikling, da det vil bidrage til barnets ønske om at udmærke sig. Nu da du ved, at intelligens er arvet fra moderen, skal du lave intellektuelle øvelser med dit barn, så i begge forbedrer jeres evner.

Det kan interessere dig ...
6 sundhedstips til forbedring af skjoldbruskkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 sundhedstips til forbedring af skjoldbruskkirtlen

Den korrekte funktion af vores skjoldbruskkirtel spiller en meget vigtig rolle i vores helbred. Her er 6 sundhedstips til forbedring af skjoldbrusk...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Deary IJ. Intelligence. Curr Biol. 2013 Aug 19;23(16):R673-6.
 • Deary IJ, Johnson W, Houlihan LM. Genetic foundations of human intelligence. Hum Genet. 2009 Jul;126(1):215-32. doi: 10.1007/s00439-009-0655-4. Epub 2009 Mar 18. Review. PubMed: 19294424.
 • Fernández, J. J. (2009). Herencia genética y rendimiento educativo: nuevos avances en la bibliografía empírica internacional. Panorama Social, 10, 129-139. https://www.funcas.es/wp-content/uploads/Migracion/Articulos/FUNCAS_PS/010art10.pdf
 • Plomin R, Deary IJ. Genetics and intelligence differences: five special findings. Mol Psychiatry. 2015 Feb;20(1):98-108. doi: 10.1038/mp.2014.105. Epub 2014 Sep 16. Review. PubMed: 25224258. Free full-text available from PubMed Central: PMC4270739.
 • Rodríguez, G. M. (2006). Tipo de vínculo madre/hijo y desarrollo intelectual sensoriomotriz en niños de 6 a 15 meses de edad. Interdisciplinaria, 23(2), 175-201. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-70272006000200003&script=sci_arttext&tlng=pt
 • Scott Barry Kaufman (October 17, 2013). “The Heritability of Intelligence: Not What You Think”. Scientific American. Retrieved 20 October 2013.
 • Sauce B, Matzel LD,The paradox of intelligenceHeritability and malleability coexist in hidden gene-environment interplay.”, Psychol Bull. 2018 Jan;144(1):26-47.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.