Fejl ved barbering og pleje

For at afholde barbering fra at forårsage skade på huden er det vigtigt at undgå bestemte fejl og pleje huden både før og efter. Er du interesseret i at lære mere? Læs med her!
Fejl ved barbering og pleje

Sidste ændring: 14 januar, 2021

Barbering er en rutine for både mænd og kvinder. Mange af os laver dog stadig mange fejl ved barbering, som får huden til at blive irriteret. Selvom det kan ligne blot en simpel rutine, og mange allerede er bekendt med den, er der altid risici, når det ikke udføres ordentligt. I dag vil vi diskutere nogle gængse fejl ved barbering og pleje.

Ifølge information fra the American Association of the Academy of Dermatology forårsager dårlige teknikker og forberedelse ubehag foruden selve barbermaskinen eller skraberen. Du bør derfor prøve at forbedre dine teknikker og være forsigtig.

De mest gængse fejl ved barbering

 1. En af de mest gængse fejl ved barbering er at føre bladet i en hvilken som helst retning. Når du gør det, vil du være nødt til at barbere det samme sted flere gange for at fjerne alle hår. Som et resultat af det øges hudirritation.
 2. Bemærk venligst, at barbering forårsager aggression, fordi det fjerner de fleste overfladiske celler fra huden, før de bliver fjernet spontant og fysiologisk. Du bør derfor altid barbere i den retning, som hårene vokser.
 3. En anden fejl er dog ikke at tage sig tid til at forberede huden, før man begynder at barbere. Før man begynder, er det bedst at rengøre huden for at minimere risikoen for aggression.
 4. Man bør altid anvende en fugtgivende creme efter at have barberet for at bevare funktionen af hudens barriere.
 5. Som det sidste anvender nogle personer sløve blade. Det er en dårlig idé, eftersom de kan skære i huden, forårsage irritation og øge risikoen for infektion. Blade har brug for at være skarpe for at kunne skære hårene.

Lad os herefter se på nogle sunde tips.

Mand prøver at undgå fejl ved barbering

Gængse fejl ved barbering er at bruge sløve blade, mangel på forberedelse af huden og ringe teknikker.

Sådan kan man forberede huden, før man barberer sig

For det første er det bedst at undgå at barbere sig, lige efter man er vågnet. Efter man har sovet, er huden i ansigtet mere følsom for effekter fra bladene, hvilket kan øge risikoen for uønskede snitsår og reaktioner. Huden er også mere hævet.

Det er nødvendigt at fugtgive og blødgøre hårene, så de er nemmere at barbere. Dette mindsker sandsynligheden for trauma på huden. Som det første skal man derfor rense huden med et passende produkt og koldt eller lunkent vand.

Jo mere forberedt området er, jo nemmere vil det være at barbere det. Hvis der er færre gentagelser, vil der være mindre irritation.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tips til at barbere din bikinilinje du bør følge

Hudtyper

Hver hud er anderledes. Produkterne og plejen, der anvendes, skal derfor også variere.

 • Personer med følsom eller tør hud bør behandle det, før de barberer sig, for at undgå efterfølgende irritation, såsom med barberskum. Efter barberingen er det en god idé at anvende aftershave produkter.
 • Personer med fedtet eller uren hud bør anvende gel og cremer specifikt til denne hudtype så meget som muligt. Derudover er oliefrie produkter nyttige under barbering.

Fejl ved barbering og pleje: Processen

Barberskum eller creme, der anvendes, er meget vigtig. I dag er begge de mest anvendte på grund af deres sikkerhed og komfort. De giver den nødvendige smørelse for at kunne reducere gnidning mellem bladet og huden.

Når du begynder at barbere, bliver du nødt til at gøre det roligt med den nødvendige tid, eftersom det er en delikat proces, som skal udføres nøje og blidt.

Du bør også have i baghovedet, at det ikke vil give bedre resultater at lægge mere pres på bladet. Tværtimod vil huden blot lide mere.

Mand anvender barberskum for at undgå fejl ved barbering

Du bør anvende cremer specifikt til hver type hud, når du barberer dig.

Pleje efter barbering

Fugtgivning efter barbering er også vigtigt. Det er en god idé at bruge aftershave produkter, fordi de ikke forårsager allergier på grund af deres indhold af blødgørende komponenter, som virker på huden ved at fremme gendannelsen af hudens barriere.

Med disse produkter er målet at modvirke den aggressive effekt, som barbering har på huden, og skabe en behagelig følelse, som kommer fra fugtgivningen og duften.

Som det sidste er det bedst at undgå at barbere sig hver dag. Ved at gøre det hver dag afholder man huden fra at have nok tid til at komme sig. Det er derfor en god idé at vente mindst to dage, før man gentager det.

Det kan interessere dig ...
Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring?

Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring? Der er en masse debatter om dette emne, og en masse kvinder ved ikke hvad de skal gøre ved det...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.