Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Der findes nogle myter om hudpleje og hudens sundhed, som kan have negativ indflydelse på hudens sundhed. Der er også visse ting, som du muligvis ikke ved, som er vigtige for hudens beskyttelse. Læs med for at finde ud af mere!
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Emnet, hudpleje og hudens sundhed, får ikke altid den opmærksomhed, det fortjener. Plus, selvom huden er et af de vigtigste og mest omfattende organer i vores krop, plejer vi at forsømme den. Faktisk er de fleste mennesker kun opmærksomme på huden af æstetiske grunde.

Dog gør huden meget mere end at være smuk. Den er faktisk ansvarlig for at beskytte kroppen mod eksterne substanser. Den fungerer også som en barriere mod ændringer i temperatur, luft, bakterier osv. Hudens sundhed kan også afspejle ændringer i visse dele af kroppen.

Vidste du for eksempel, at der er visse tumorer, såsom dem, der udvikler sig i lungerne, der kan forårsage nældefeber? Faktisk viser mange systemiske lidelser sine første symptomer gennem huden. Huden giver os også mulighed for at opleve berøring og påvirker vores udseende, seksualitet og selvværd.

I dagens artikel forklarer vi myter og fakta om hudpleje og hudens sundhed.

Er hydrering vigtigt for din hudpleje og hudens sundhed?

Denne udbredte mening er god nok. At drikke vand er virkelig nødvendigt for korrekt funktion og balance i hele vores krop. Huden skal også forblive hydreret.

Men rådene om at drikke 2 liter (ca. 8 glas) vand om dagen for at bevare hudens sundhed er imidlertid en myte. Jo, du skal faktisk drikke mellem 1,5 og 2 liter (6-8 glas) vand dagligt. Dette er dog bare gennemsnittet.

Den mængde vand, du har brug for, varierer afhængigt af forskellige faktorer. Træning, stuetemperatur eller kost kan alle øge dine vandbehov. Det vand, du drikker, påvirker heller ikke din huds tilstand.

Kvinde drikker vand

Kan solen helbrede akne?

Dette er en udbredt myte. Faktisk tror de fleste mennesker, at solbadning kan forbedre akne, men det er ikke tilfældet.

Først og fremmest skal du vide, at størstedelen af ​​de medicinske behandlinger, der anvendes mod akne, er lysfølsomhedsmidler.

Det betyder, at hvis du tager akne-medicin, kan det føre til en hudreaktion at udsætte dig selv for solen. Hvis du udsætter dig for solen uden tilstrækkelig beskyttelse, kan du blive solskoldet. Derefter vil det forværre din akne.

Læs også: 6 trin til at slippe af med akne

Tilsvarende, hvis du har nylige aknear, vil solbadning gøre dem endnu mere synlige. Så prøv at undgå udsættelse for solen i de varmeste og timer, og brug altid tilstrækkelig beskyttelse.

Fornyer huden sig konstant?

Det er rigtigt. Huden er et organ, der har sin egen fornyelsescyklus. Faktisk regenererer vores celler konstant i det dybeste lag. Derfra migrerer de til overhuden (det mest overfladiske lag af huden) og erstatter gamle celler.

Det tager cirka 28 dage at forny huden. Imidlertid sænkes dette tempo med alderen. Dette påvirkes også af faktorer som soleksponering, stress eller søvnløshed og dårlig kost.

Smilende kvinde peger på kinder

Hudpleje og hudens sundhed: Fjerner eksfoliering cellulitis?

Mange kvinder tror, at eksfoliering af lår og bagdel kan hjælpe med at eliminere cellulitis (cellulitis skyldes ophobning af fedt i de dybere lag af huden). Desværre er dette en myte. I virkeligheden er det eneste, du opnår gennem eksfoliering, at stimulere det mest overfladiske lag. Af denne grund kan du ikke slippe af med cellulitis gennem eksfoliering alene.

I stedet er det vigtigste, du skal gøre for at reducere cellulitis, at opretholde en ordentlig kost og dyrke regelmæssig motion. Kontakt din læge og din personlige træner, hvis dette er dit mål.

Læs også: Kom af med appelsinhud ved at spise sundt

Påvirker stress hudens sundhed?

Ja, dette er sandt. Som en undersøgelse offentliggjort i Clinical and Experimental Dermatology udtrykker det, så påvirker konstant eksponering for stress både hudens sundhed og resten af ​​kroppen. Faktisk afslører undersøgelsen, at der er ændringer og dermatologiske sygdomme, der er påvirket af stress.

Psoriasis er for eksempel en kronisk hudsygdom, der er karakteriseret ved forekomsten af røde pletter med hvidlige skæl. Plus, det kan forårsage smerter og svie i de berørte områder. Det forværres af stress.

Et andet lignende scenario sker med alopecia areata (pletskaldethed). Dette er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fører til hårtab i lokaliserede områder. Det er knyttet til angst og stress.

Konstant eksponering for stressede situationer kan påvirke hudens sundhed

Nogle afsluttende tanker om hudpleje og hudens sundhed

Dette er bare nogle eksempler, så du kan indse, at ikke alt, hvad du troede, du vidste om hudpleje, er sandt. Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål eller hudproblemer.

Der er også nogle enkle måder at tage sig af hele huden på din krop. Hold dig godt hydreret og få nok hvile, da dette vil forbedre hele din krops funktion. Du ved også allerede, at 12 til 16 timers soleksponering kan være skadeligt for din hud og risikabelt for dit helbred. Brug ideelt set en passende hudplejemetode som solcreme for at fremme dit velbefindende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hunter, H. J. A., Momen, S. E., & Kleyn, C. E. (2015). The impact of psychosocial stress on healthy skin. Clinical and Experimental Dermatology, 40(5), 540–546.
  • ¿Cómo hidratar la piel? – Parc de Salut Mar. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/consells-practics/hidratar-pell/
  • Haluza D, Simic S, Moshammer H. Sun Exposure Prevalence and Associated Skin Health Habits: Results from the Austrian Population-Based UVSkinRisk Survey. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(1):141. Published 2016 Jan 19.
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011, July). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology.
  • Rousset, L., & Halioua, B. (2018, October 1). Stress and psoriasis. International Journal of Dermatology. Blackwell Publishing Ltd.
  • Gupta, M. A., Gupta, A. K., & Watteel, G. N. (1997). Stress and alopecia areata: A psychodermatologic study. Acta Dermato-Venereologica77(4), 296–298.
  • Hosoi, J. (2006, August). Stress and the skin. International Journal of Cosmetic Science.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.