Lysnende cremer: Hvad er de og hvordan bruger man dem?

Pletter og urenheder på huden er et generende æstetisk problem, som de fleste personer lider af. Man kan heldigvis bruge lysnende cremer til at hjælpe med at mindske dem betydeligt. Ønsker du at vide mere? Læs med her!
Lysnende cremer: Hvad er de og hvordan bruger man dem?

Sidste ændring: 15 oktober, 2020

Pletter på huden er et af de mest frygtede æstetiske problemer. Eksponering for solen, aldring, hormonelle ubalancer og mange andre faktorer øger desværre risikoen for pletter. På grund af det vælger flere og flere personer at anvende lysnende cremer.

Disse produkter har ingredienser, som hjælper med at mindske hyperpigmentering i huden og få huden til at se yngre og mere ensartet ud. For at opnå gode resultater skal man dog vide, hvordan man bruger dem korrekt.

Bare rolig: Vi vil i denne artikel fortælle dig, hvordan du skal bruge dem.

Hvad er lysnende cremer?

Kvinde viser eksempel på lysnende cremer

Lysnende cremer er kosmetiske produkter, som hjælper med at mindske eller fjerne pletter, som dukker op på huden. Deres aktive ingredienser kan ødelægge melanin i de ramte områder. På samme tid stimulerer de hydrering og gendannelsen af celler.

Ifølge en artikel i NHS Foundation Trust kan de indeholde en kombination af forskellige lægemidler. Nogle af de mest gængse er hydroquinon, retinoider og kortikosteroider. Hver af disse substanser har forskellige effekter på vores hud.

Lad os se på det i detaljer:

  • Hydroquinon: Det er et substans, som hjælper med at hæmme overproduktionen af melanocytter og pigmentceller.
  • Retinoider såsom tretinoin eller retinsyre hjælper med at stimulere gendannelsen af hudens celler. De hjælper derudover hydroquinon med at trænge ind i huden.
  • Kortikosteroider kan mindske og forebygge irritation af huden. Det mest gængse eksempel er hydrokortison.

Foruden substanserne, som vi nævnte, kan lysnende cremer også indeholde C-vitamin, kojinsyre, adapalen gel, som også er en retinoid, og azelainsyre. Nogle indeholder endda grøntsagsekstrakter såsom arbutin, lakrids, kamille og morbær.

Hvordan bruger man lysnende cremer?

For det første er det vigtigt at have i baghovedet, at lysnende cremer ikke ordner problemer øjeblikkeligt. Det er faktisk en udfordring, som generelt tager lang tid, at behandle pletter på huden. Man bør ideelt set tale med en dermatolog for at kunne forstå, hvad der er de bedste behandlingsmuligheder.

En vigtig faktor for at få gode resultater fra disse produkter er at bruge dem vedvarende. Man bør derfor vide, at man bør begynde at bemærke effekter mellem 6 og 12 måneder efter den første anvendelse. Derudover bør man anvende dem en eller to gange om dagen.

Sådan anvendes de

  • Til at starte med skal man påføre et tyndt lag af cremen på pletten. Som vi har nævnt, bør man gøre dette op til to gange om dagen baseret på dermatologens instrukser.
  • Før og efter anvendelse af produktet skal man vaske sine hænder grundigt og undgå hud til hud kontakt med andre mennesker i mindst en time efter at have påført produktet.
  • Man bør undgå at bruge det tæt ved øjnene eller omkring sine øjenlåg. Der er specifikke produkter, man kan bruge til disse følsomme områder.
  • Man bør heller ikke bruge det, hvis man har skrammer, forbrændinger eller udslæt på huden.

Solcreme: Den ideelle allierede

Kvinde kommer solcreme i ansigtet

Hvis man ønsker at undgå pletter på huden, er der et produkt, som man altid bør have på sig: Solcreme. Ifølge information fra American Academy of Dermatology  er solcreme essentielt, når man er udenfor, selv når det regner eller sner.

Det er i den grad mest ideelt, at man anvender solcreme, der har en SPF på 30 eller mere. Derudover bør det indeholde zinkoxid eller titandioxid. Hvis man har fedtet hud, kan “non-comedogene” alternativer hjælpe med at holde porerne rene og undgå urenheder.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Solens skadelige virkninger på din hud

Er der risici forbundet med at bruge lysnende cremer?

Afhængig af ingredienserne kan lysnende cremer forårsage lysoverfølsomhed. Man bør derfor bruge dem udelukkende om aftenen. Andre bivirkninger kan inkludere milde hudirritationer og allergiske reaktioner såsom forbrændinger, kløe og eksem.

Hvis man oplever nogen af disse symptomer, bør man øjeblikkeligt stoppe med at bruge produktet og tale med en dermatolog. 

Organisationer såsom American Academy of Dermatology advarer også mod, at der er cremer, som indeholder kviksølv og andre ingredienser, som kan skade huden. På grund af det bør man altid gå efter dem, der er godkendt af lægemiddelstyrelsen, når man vælger et produkt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.