Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?

Vi har nogle gode nyheder til alle Jer, der elsker at tage på ferie: at tage på ferie er ikke blot luksus; det er en nødvendighed! Lær, hvordan det faktisk kan hjælpe dig med at forblive sund at tage på ferie.
Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Vi elsker alle at rejse og komme væk fra huset i nogle dage. Men det kan også hjælpe med at holde virale sygdomme væk.

Vi vender tilbage med en følelse af fornyelse og med vores batterier ladet op, selv når vi kun rejser nogle få kilometer væk i en enkelt weekend.

I denne artikel vil vi fortælle dig om, hvordan ferier også driver virale sygdomme væk.

Ferier holder virale sygdomme (og lægen) væk

Person der gaar i vandkanten

Hvornår tog du sidst en pause fra kontoret, trafikken, myldretiden og dit skema? A t tage på ferie er ikke en “luksus”, men en nødvendighed.

Du vil få meget gavn ud af at rejse, selv hvis det kun er en weekendtur eller en dag på landet. Disse fordele er alt lige fra at  mindske stress til at forebygge udviklingen af flere sygdomme (især virale sygdomme).

At være på ferie fremmer vores velvære, gør det muligt at tænke klart og lader os træffe vigtige beslutninger. Det kan også give os den energi, vi har brugt i løbet af året.

Vi længes desperat efter de dage, hvor vi kan hvile, når vores hjerne er “kørt træt,” hvilket tærer hårdt på kroppen.

At efterlade alt i nogle få dage og koble fra, dedikere nogle øjeblikke til os selv og vores elskede, slappe af og nyde os selv er den bedste behandling for at undgå enhver sygdom og løse ethvert problem.

Kvinde der sttar paa en bakke ved stranden

Personer, der som regel fanger de virus og infektioner, som er i luften, har tendens til at have et svækket immunforsvar.

Stress, mangel på søvn og mængden af daglige problemer, vi står overfor, lader ikke kroppen håndtere patogener. Det er derfor, influenza, almindelig forkølelse og en tilstoppet næse er så tilbagevendende.

Anbefalet læsning efter “Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?”:

Sådan motiverer du dit barn til at studere efter ferien

Når vi tager på ferie, sover vores krop mere, er mere rolig og bekymrer sig næsten ikke om noget som helst.

Det er derfor, vores immunforsvar bliver styrket. Og derfor vi siger “farvel” til mange sygdomme.

Og det er ikke det hele. At have et par dage fri og komme væk fra rutinen hjælper også med at:

  • Regulere blodtrykket
  • Forbedre søvnkvaliteten
  • Mindske stress og spændinger af musklerne

Ferier er dog ikke altid en dans på roser. Så det er også vigtigt at have nogle få sundhedsmæssige problemer i baghovedet, som faktisk kan opstå, når man er på ferie:

Det skyldes, at vi ikke er opmærksomme på, hvad eller hvor meget vi spiser. Vi er heller ikke opmærksomme på, hvad tid vi går i seng i løbet af ferien.

Hvad er fordelene ved at tage på ferie?

Familie ved vandet

Der er dog mange positive følger af at komme væk fra rutinen, udover de helbredsmæssige fordele.

Det behøver heller ikke at være en flere måneders lang ferie tusind kilometer væk fra hjemmet (selvom dette ville være perfekt). Selv flere mindre ture i løbet af året kan være nok til at opleve noget nyt.

At tage nogle få dage fri forbedrer vores humør betydeligt. Andre fordele ved en ferie indebærer:

Det forlænger vores levetid

Hvis vi sænker vores niveau af stress, kolesterol og blodtryk, betyder det, at vi kan leve længere.

Så hvis vi ønsker at nå en alder af 90 år, skal vi blot planlægge flere pauser hver anden måned.

Det giver os mere energi

Person der ligger i haengekoeje - virale sygdomme

Kronisk udmattethed er et gængst problem i dag forårsaget af mangel på hvile og af den store mængde daglige aktiviteter, vi udfører, blandt andre faktorer.

Når vi tager på en tur, lader vi vores batterier op og føler os mere i live.

 

Ture øger vores kreativitet

Finder du det svært at finde på noget innovativt, træffe fortræffende beslutninger og forbedre din arbejdsmæssige ydeevne? Måske mangler du en ferie eller to.

Det er rigtigt. At komme væk fra sin rutine forfrisker ens tanker og lader en få mere interessante idéer. Ferier er også nødvendige, hvis man ønsker at træffe en vigtig beslutning.

Disse fordele varer op til en måned, efter man er vendt hjem. Derfor er det anbefalet, at man tager på kortere, men hyppigere ture.

Det betyder, at man ikke venter på femten eller tyve dages ferie for at rejse, men planlægger weekendture (og drager nytte af helligdagene).

Man bør også gøre dette, så forandringen ikke er så drastisk, og man ikke bliver mere syg eller stresset end normalt.

Hvis det ikke var nok, forebygger korte, men hyppige ture også det dårlige humør, man kan opleve efter en ferie, som forårsager depression.

Strand eller bjerg? Sommer eller vinter?

Hat og andet sommer gear - virale sygdomme

Det hovedsaglige formål med en ferie bør være at forbedre ens velvære. Baseret på dette bør man vælge sin destination meget påpasseligt.

For eksempel hvis man døjer med højt blodtryk, råder vi til, at man rejser til steder med strande eller steder i højde med havoverfladen. Hvis man derimod har lavt blodtryk, bør man vælge et sted i bjergene.

Hvis man har meget hvid eller følsom hud, anbefaler vi ikke destinationer, som indebærer at lave udendørs aktiviteter i solskin i flere timer.

Måske kan det være en god idé at rejse i vintermånederne eller tage på ture tidligt om morgenen eller ved solnedgang i så fald. Destinationer med bjerge eller bakker er ideelle for de personer, der døjer med høfeber, eftersom der er mindre forurening og næsten ingen tilstedeværelse af mider.

Læs også denne artikel efter “Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?”:

6 naturlige måder til at lindre angst

Personer, som er allergiske overfor insektbid, bør undgå steder med jungle, moser eller skove. De bør også altid have passende medicin med sig.

Varme og lange flyveture er store fjender af åreknuder, fordi de forhindrer blodgennemstrømningen i benene. Det samme gælder, hvis man ofte døjer med væskeophobning eller ødem.

Hav dette i baghovedet, når du planlægger din næste tur, og nyd de vidunderlige fordele, som ferier har at tilbyde! For eksempel at de holder virale sygdomme væk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gump BB, Matthews KA. “Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial”. Psychosom Med 2000; 62:608–612.
  • Westman M, Etzion D. “The impact of vacation and job stress on burnout and absenteeism”. Psychol Health 2001; 16:595–606.
  • Westman M, Eden D. “Effects of a respite from work on burnout: vacation relief and fade-out”. J Appl Psychol 1997; 82:516–527

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.