Find en vane til positivt selvværd

Vidste du, at motion, ud over at være godt for din krop, hjælper til at danne endorfiner og giver dig en mere positiv holdning om dig selv? Afsæt bare 30 minutter om dagen til at nyde disse fordele.
Find en vane til positivt selvværd

Sidste ændring: 30 maj, 2019

Find en vane til positivt selvværd. Selvværd er ikke noget, der skal tages let på. Jo mere du elsker og respekterer dig selv, jo højere vil din livskvalitet være. Det er vigtigt at huske, at dine tanker og følelser også direkte påvirker din fysiske sundhed.

For eksempel vil en person, som ikke har det godt med sig selv have ,mindre interesse i at holde styr på deres kost  end en person, som er gladere for sig selv. Elsker og respekterer du dig selv? Kan du lide den du er som person?

Hvis svaret på et af de spørgsmål er nej, eller du ikke er sikker, så prøv at anvende følgende vaner til at forbedre dit selvværd og dermed din livskvalitet.

Deaktivering af lyden på din negative indre stemme

Smiley paa haand

Lavt selvværd kommer hovedsageligt fra ting, du fortæller dig selv. Hele verden kan kritisere masser af aspekter af dit liv. Men  hvis du har det godt med den du er, betyder dette ikke noget.

På den anden side, når kritikken eller sabotagen kommer fra dig selv, vil intet af det, du gør være godt. Du kan være den venligste og hyggeligste person på jorden, men stadig føle, at det ikke er nok.

Ved at dæmpe din indre stemme betyder det at du holder op med at sige ting som:

  • ”Jeg er grim”
  • ”Jeg er ikke i stand til at gøre noget”
  • “Jeg er ikke god nok”
  • ”Ingen kan lide mig”

Anbefalet læsning efter “Find en vane til positivt selvværd”:

Find en vane til positiv selvværd

Det er ikke en nem proces, fordi din indre stemme taler uden at du selv tænker. Hvad der imidlertid er vigtigt er at  du bliver klar over hvordan du kommunikerer med dig selv. Du vil opdage, at denne positive selvværdsvane på kort tid begynder at forbedre din selvrefleksion.

Stop med at vente på andres godkendelse

Baserer du dit selvværd  på hvad andre mennesker tænker om dig? Selvfølgelig du ønsker dine venner og familie for at vise deres anerkendelse. Men du kan ikke stole på deres godkendelse for at være lykkelig.

Det er vigtigt at du lærer at  tage dine egne beslutninger baseret på hvad du ønsker og har behov for. Nogle gange betyder det at du følger en anden vej end alle andre. Og det er okay, det er en del af at vokse op og blive bedre som person.

Den vigtigste positive selvværdsvane er, at du gør de ting, der gør dig glad.

Dyrk motion

Aeldre mennesker der loeber i skoven

At dyrke motion  er generelt en vane til positivt selvværd. Begyndere danner endorfiner, der vil gøre at du føler dig mere tryg og tilfreds. Desuden vil en krop, der er i god fysisk tilstand gøre at du føler bedre med dig selv.

I begyndelsen kan det være svært at starte, men når du danner gode vaner vil det være endnu hårdere at forlade den vane! Vi anbefaler at du gør det langsomt, hvis du ikke er vant til at gøre en masse fysisk aktivitet.

Det er en god ide at træne 30 minutter hver dag, men du kan starte med blot 10 eller 15 minutter i de første par uger.

Lær at acceptere dig selv

Måske tror du at du har store svagheder eller ulemper i forhold til de mennesker, der omgiver dig. Måske har du ret, men du er nødt til at lære at acceptere dig selv som du er. Dine egenskaber, kvaliteter og mangler er det, der gør dig unik.

Nogle gange er det for smertefuldt at acceptere, at du ikke er alt, hvad du ønsker at være. Men du skal huske, at du også har særlige kvaliteter, der er vigtige for andre. I stedet for at bekymre dig over hvad du måske mangler i dit liv, om du er overvægtig  eller har et job, du hader, så begynd at sætte pris på det, du har.

Dit selvværd vil forbedres, når du kan stå op og sige tak til din familie, venner, og alle de andre gode ting, du har i dit liv. Nogle gange vil bare en ændring i dit perspektiv vil gøre dig gladere.

Vær social

To kvinder der snakker

Det at have et socialt støttenetværk er vigtigt for at forbedre dit selvværd. Vel vidende, at du har mennesker der støtter dig og vil give dig en følelse af sikkerhed og tillid, du har brug for.

Desuden, vil det at bruge tid på familie og venner hjælpe dig med at fjerne   stress. Husk at stress påvirker dit hjerte-kar-system negativt. Tag dig tid til at tale med dine venner, skabe og dele minder, der vil vare resten af dit liv.

Sørg for at omgive dig med mennesker, der er positive og støttende. Negativ kritik og giftige relationer er nogle af de største fjender af dit selvværd.

Lav en liste over dine kvaliteter og værdier

At være generøs imod dig selv er en af de sværeste ting at gøre. Når du kan se dig selv med kærlighed og accept, stiger dit selvværd. Du kan starte med den positive selvværdsvane at lave en liste over alle dine gode kvaliteter.

Først vil det være svært at gøre. Hvis du opdager, at du sidder fast, så bed om hjælp fra en nær ven eller en slægtning. Du vil se, at efter en ærlig samtale, har du et klarere billede af de kvaliteter, der gør dig unik.

Gennemgå listen og tilføje nye kvaliteter, når du opdager dem. På den måde kan du hver morgen genlæse det og ændre det efter behov. Du må ikke begrænse dig selv: enhver kvalitet er vigtig.

Læs også denne artikel efter “Find en vane til positivt selvværd”:

6 midler til at håndtere depression

Undgå at blive en perfektionist

Pige med sommerfugle - positivt selvvaerd

Du har fejl lige som alle andre. Nøglen til at få et sundt selvværd er at lære at acceptere denne del af din personlighed. Hvis du forsøger at fjerne alle dine fejl, vil det kun gøre dig ulykkelig.

Hvis du fokuserer for meget på dem vil du med tiden kun kunne se dit liv fra dette perspektiv. Denne vision er usund, og vil ikke føre til noget. Den bedste ting at gøre er at holde op med at bekymre dig om det.

Det første skridt er at sætte grænser for dig selv, når du lægger planer. Forsøg ikke at gøre, hvad der er uden for din rækkevidde – koncentrer dig om at leve i nuet.

Et positivt selvværd er grundlaget for et lykkeligt liv

Arbejdet med en positiv selvværdsvane til dig selv. Hvis du ikke synes dit liv går på den måde, du ønsker det, er du nødt til at forsøge at få det til det. Bare gør det på en måde, der gør det muligt at leve fuldt ud hver dag.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.