Find ud af, hvorfor din menstruation kommer tidligt

Selvom en tidlig menstruation normalt ikke indebærer stor fare, er det bedst at konsultere en gynækolog. Hormonelle ændringer, ændringer i vægt og stress er de hyppigste årsager. Læs mere om, hvorfor din menstruation kommer tidligt.
Find ud af, hvorfor din menstruation kommer tidligt
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Menstruation er en af de processer, der påvirker kvinders liv mest i deres frugtbare år. Det er en kompleks proces, og der er mange faktorer, der påvirker den. Derfor er det almindeligt, at der sker ændringer. På et tidspunkt kan din menstruation være kommet før forventet. Med det i tankerne vil vi tale om, hvorfor en menstruation kommer tidligt.

Menstruationen forekommer normalt hver 28. dag især hos voksne kvinder, der har været i puberteten og ikke længere er tilbøjelige til hormonelle ændringer. Dette er imidlertid ikke altid tilfældet. Faktisk har hver kvinde forskellige cyklusser og blødninger med specifikke karaktertræk.

Selvom normalen er mellem 21 og 35 dage mellem blødninger, er der undtagelser, hvor menstruationen kan forekomme tidligere eller senere. Så læs med og opdag, hvorfor din menstruation kan komme tidligt, og hvad du skal gøre, hvis det sker for dig.

Hvorfor kommer din menstruation tidligt?

Som vi nævnte ovenstående, kommer menstruationen normalt hver 28. dag. Dette afhænger imidlertid af hver kvindes cyklus og hendes livsfase. For eksempel skal vi huske på, at cyklussen i de første år med menstruation er meget varierende.

Det samme sker lige før begyndelsen på overgangsalderen. I begge faser er det almindeligt at finde kvinder, der har tidlige menstruationer, som kan komme til at gentage sig selv i samme måned. Det modsatte sker også, hvor en kvindes menstruation kommer senere end normalt.

Virkningen af forskellige hormoner, såsom østrogener og progesteron, producerer menstruationscyklussen. Disse stoffer syntetiseres ved en kompleks mekanisme, der involverer hjernestrukturer og æggestokkene.

Det, der sker, er, at mange forskellige stimuli styrer hormonproduktionen. Når der er en skade på et af de involverede organer, kan der desuden forekomme ændringer, hvilket resulterer i uregelmæssig eller for tidlig menstruation.

En kvinde holder et ur foran sit underliv

Du vil måske synes om: Kan man bruge aromaterapi til at lindre menstruationssmerter?

Hvilke andre faktorer er der?

En af de vigtigste faktorer, der påvirker menstruation, er stress. Når en kvinde har høje angstniveauer, er det almindeligt, at hendes menstruation er en af de første ting, der påvirkes. I mange tilfælde kommer hendes menstruation tidligt, men den kan også komme sent eller blive atypisk i, hvordan den ser ud.

En anden vigtig faktor i denne situation er ernæring. For at en kvinde skal menstruere, skal hun have et minimum af kropsfedt. Spisevaner har en betydelig indflydelse på en kvindes menstruation, så at starte en diæt eller ændre den kan få menstruationen til at komme tidligere.

Interessant nok kan BMI påvirke menstruation. Meget tynde kvinder, såvel som dem, der er overvægtige, kan opleve uregelmæssigheder i menstruationscyklussen.

Du skal også huske på, at visse lægemidler og præventionsmidler får dine menstruationer til at komme med længere eller kortere intervaller. Et særligt eksempel er fortrydelsespillen. Denne pille forårsager en hormonel ubalance for at forhindre graviditet, som nogle gange kan indebære en uregelmæssig menstruation.

En kvinde, der holder en pakke p-piller

Du kan være interesseret i: Slinda: Prævention uden østrogen

Hvad skal jeg gøre, hvis min menstruation kommer tidligt?

Sandheden er, at din menstruation, der kommer tidligt, ikke bør gøre dig bekymret. Som vi allerede har nævnt, påvirker mange faktorer menstruationscyklussen, og oftest er det ikke noget patologisk.

Men hvis dette sker ofte, eller du er bekymret for et andet aspekt af din cyklus, er det bedst at gå til en gynækolog. Det er også vigtigt, at du gennemgår din kost og dine træningsvaner, da intens fysisk aktivitet ændrer din menstruation.

Det er bedst for din læge at foretage en ordentlig undersøgelse og de tests, de finder nødvendige. For en sikkerheds skyld er det vigtigt at udelukke eventuelle sygdomme eller hormonelle ubalancer, der kan ligge bag den tidlige ankomst af din menstruation.

Periodiske lægebesøg er også vigtige, når det kommer til at kontrollere din menstruation

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål eller ubehag. At besøge din gynækolog regelmæssigt giver dig mulighed for at opdage eventuelle problemer, der kan opstå, og vil også gøre dig mere rolig.

Når sundhedspersonalet rådfører dig med dine menstruationsrytmer, sørger de for, at du opretholder en regelmæssighed, der anses for normal. Skriv dine dage ned i en kalender, så de oplysninger, du giver lægen, er så nøjagtige som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ciclo menstrual | womenshealth.gov. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle
    Ciclo menstrual y fertilidad | Embarazo y maternidad. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from
  • Thakur, Harshada, et al. “Association of Body Composition, Nutritional Status and Menstruation among Early Adolescent Girls.” Indian Journal of Public Health Research & Development 9.5 (2018): 509-514.
  • Bae, Jinju, Susan Park, and Jin-Won Kwon. “Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause.” BMC women’s health 18.1 (2018): 36.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.