Følelsesløse hænder: Hvorfor sker det?

Følelsesløse hænder kan være et resultat af et simpelt problem såsom kulde, eller det kan være et symptom på en alvorlig sygdom. I denne artikel vil vi forklare, hvad du bør vide.
Følelsesløse hænder: Hvorfor sker det?

Sidste ændring: 18 marts, 2021

Følelsesløse hænder kan være en hyppig og ubehagelig fornemmelse. Kropsdelen, der er ramt, bliver stiv og ufleksibel, og du vil højst sandsynligt have en stikkende smerte.

Det er ofte en grund til at gå til lægen. Problemet er, at oprindelsen er meget varieret, og det kan dermed være komplekst at nå den korrekte diagnose. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du bør vide om følelsesløse hænder, og hvilke årsager der er mest gængse.

Hvad sker der, når man oplever følelsesløse hænder?

Følelsesløse hænder, som vi har forklaret, er en ændring i følsomheden og bevægelsen af denne del af kroppen. Følelsen ved berøring bliver ændret, og det er ikke nemt at bevæge sine fingre.

I mange tilfælde vil man føle en brændende og summende fornemmelse foruden at føle stikken. Afhængig af årsagen til følelsesløsheden kan det være kun i fingrene, i den ene hånd eller i begge.

En grund til følelsesløse hænder er kulde, hvilket er ret gængs og som regel ikke har nogen vedvarende konsekvenser. Ifølge et studie udført i Sverigeer den mest gængse lidelse dog karpaltunnelsyndrom. Denne undersøgelse forklarer, at en ud af fem personer, som oplever dette symptom, sikkert er ramt af dette syndrom.

Person ved computer oplever karpaltunnelsyndrom

Årsager til følelsesløse hænder

Følelsesløse hænder kan være forårsaget af mange forskellige grunde. En systemisk lidelse, som opstår i de øvre lemmer, eller en skade i nerverne (fra tryk eller skade for eksempel) kan føre til denne følelse.

Der kan dog også være en ændring i hjernen eller knoglemarven i rygraden, eftersom begge er organer, som koordinerer følelser og mobilitet. Når det er sagt, er disse skader som regel mere alvorlige og viser åbenlyse og invaliderende symptomer.

Metaboliske eller infektiøse sygdomme samt bestemte medicinske behandlinger kan føre til denne situation. I de følgende afsnit af denne artikel vil vi forklare i detaljer, hvad de primære årsager til dette problem er.

Lidelser i hjernen og nervesystemet

Enhver lidelse, som påvirker nervesystemet og i særdeleshed beskadiger området relateret til hænderne, kan forårsage følelsesløshed. Det er for eksempel Guillain-Baré syndromDet er en lidelse, hvor immunsystemet angriber nervecellerne.

Ifølge et studie udgivet i Postgraduate Journal of the Vla Cátedra de Medicina er følelsesløse hænder et af de diagnosticerbare symptomer. Cervikal spondylose er også relateret til dette, eftersom det involverer slid på bruskskiverne i rygraden, hvilket er stedet, hvor nerverne, der går ud til ekstremiteterne begynder deres rejse.

Skade forårsaget af slag eller overbelastning

I denne kategori finder vi karpaltunnelsyndrom som en primær årsagDet er her, nervus medianus bliver klemt. Det er en nerve, som går fra underarmen og ud til fingrene. Dette forårsager smerte i håndleddet, følelsesløshed, kramper og en stikkende smerte.

Selvom det er den primære årsag, fører nogle af de andre syndromer og skader også til denne følelse. For eksempel er der kubitaltunnelsyndrom. Her bliver en anden nerve klemt. Det samme sker, når plexus brachialis bliver skadet efter en ulykke.

Den sidste mekanisme ender i en fælles nerve, der bliver sammenklemt. Hjernen fejlfortolker signalerne, som kommer fra de sammenklemte nerver, og sender signaler om en summen, smerte og endda lammelse til hånden.

Denne artikel vil måske også interessere dig: 5 naturlige løsninger til karpaltunnelsmerter

Infektiøse sygdomme, som kan forårsage følelsesløse hænder

Borreliose er en infektion, som du kan få fra bid fra bestemte flåter. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er det sandsynligt, at man vil opleve følelsesløshed i hænderne, hvis man ikke bliver behandlet i tide.

En anden infektiøs lidelse, som kan forårsage dette symptom, er syfilisLigesom ved den ovenstående sygdom beskadiger det nervesystemet, når det udvikler sig, hvis man udskyder behandlingen.

Vi anbefaler, at du også læser: 9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder

Kroniske lidelser

Mange sygdomme kan resultere i skade af nerverne. Resultatet af disse lidelser vil være ændringer i følesansen og mobilitet. Diabetes er en af de vigtigste og mest gængse. Det producerer diabetisk neuropati, som ifølge University of California er direkte forbundet med følelsesløse hænder.

Indtag af alkohol, amyloidose og multipel sklerose er også kroniske processer, som påvirker dette. Selvom kræft ikke er den mest typiske sygdom, der forårsager dette, bruger behandling med kemoterapi dog lægemidler, som kan producere bestemte bivirkninger.

Kvinde med ondt i håndet grundet følelsesløse hænder

Andre mulige årsager til følelsesløse hænder

Et anekdotisk faktum giver ganglierne skylden. Dette er cyster, som hyppigt opstår i leddene såsom håndleddet. Hvis de vokser for meget eller trykker på en nærliggende nerve, fører det til følelsesløshed.

På den anden side begrænser karbetændelse strømmen af blod til håndfladen og fingrene.  Karbetændelse forårsager betændelse i arterievæggene, som derefter reducerer deres evner. Det betyder derfor, at mindre ilt når vævene, hvilket forårsager skade.

Hvornår bør man gå til lægen?

Hvis du bemærker følelsesløshed i hænderne, skal du gå til en medicinsk fagperson. De bør være i stand til at kunne udføre en fysisk undersøgelse og de nødvendige tests for at stille en diagnose.

Som vi har set, er årsagerne varierede, og det er muligt, at der til at starte med ikke er nogen åbenlys løsning. Det kan tage flere forskellige forsøg at slå fast, hvilken lidelse der er tale om. Men bare rolig, for størstedelen af tilfældene har en løsning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.