De mange forskellige typer af kemoterapi

Det er ikke kun en slags behandling. Der findes mange forskellige typer af kemoterapi, og dem kan du læse mere om i denne artikel.
De mange forskellige typer af kemoterapi
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Der findes mange forskellige typer af kemoterapi. De vælges ud fra den form for kræft, der skal behandles, og patientens tilstand. I denne artikel forklarer vi de mest almindelige former, og de farmakologiske stoffer, som anvendes i kemoterapi.

Kemoterapi er, som du sikkert ved, en af de mest almindelige behandlinger mod kræft. Den dækker over en bred vifte af medikamenter, hvilket betyder, at der findes mange forskellige typer af kemoterapi.

Målet med denne behandling er at ødelægge cancercellerne, for at kurere sygdommen. Men alle former for kemoterapi påvirker både kræftcellerne og de sunde celler, altså kan behandlingen have alvorlige bivirkninger.

Igennem denne artikel vil vi forklare de forskellige typer af kemoterapi, der findes, og deres væsentligste kendetegn.

Alkylerende midler

Alkylerende midler når deres højeste niveau af aktivitet under afslapningsfasen, og er ikke knyttet til cellecyklusser. Dermed kan den sundhedsfaglige behandler ordinere forskellige former for behandling med kemoterapi:

 • Først sennepsgasderivativer. For eksempel cyclophosphamid.
 • Hexamethylmelamin.
 • Hydraziner og triaziner. Altretamin og procarbazin, blandt andet.
 • Visse nitroso-forbindelser. De er enestående, fordi de, i modsætning til de fleste andre kemoterapier, kan passere blod-hjerne-barrieren, som er den membran, der beskytter hjernen. Derfor er de effektive i behandlingen af hjernesvulster.
 • Og som det sidste, metalsalte.

Plante-alkaloider

Dette er en form for kemoterapi, der kommer fra bestemte planter. For eksempel kommer vinca-alkaloider fra planten Catharantus rosea. Denne gruppe inkluderer også taxaner, som er lavet af barken fra Californisk takstræ.

Alle medikamenter med plante-alkaloider, der bruges i kemoterapi, er, i modsætning til den foregående gruppe, knyttet til cellecyklusser. Det vil sige, at de angriber cellerne, afhængig af hvilken fase af deres deling de er i. Udover vinca-alkaloider og taxaner, tilhører podophyllotoksiner og camptothecin denne gruppe.

Lægen anbefaler behandslingsform til kræftpatient

Lægen anbefaler, hvilken form for kemoterapi der skal anvendes, med patientens samtykke.

Blandt typer af kemoterapi findes også antibiotika mod svulster

Dette er endnu en form for kemoterapi, som er baseret på naturlige stoffer. I stedet for at komme fra planter, kommer denne kemoterapi fra en art af jordsvampen, streptomyces.

Antibiotika mod svulster øver deres virkning på kræftceller i forskellige faser af cellecyklussen, og ikke på et bestemt tidspunkt, som de ovennævnte typer. Her er nogle af de mest anvendte former:

 • Anthracykliner. som for eksempel duxorubicin eller epirubicin. Disse medikamenter har på lang sigt kardiotoksiske virkninger.
 • Dactinomycin.
 • Mitomycin.
 • Bleomycin.

Antimetabolitte

Dette er en form for kemoterapi, som meget ligner de naturlige molekyler, man finder i celler. Så når cellerne optager disse stoffer i deres cellemetabolisme, kan de blokere for celledeling .

Antimetabolitter inddeles efter de stoffer, de interagerer med:

 • Folsyreantagonister. Methotrexat.
 • Pyrimidinantagonister. 5-fluorouracil eller capecitabine.
 • Purinantagonister. 6-mercaptopurin.
 • Adenosindeaminase-hæmmere. Cladribin, fludarabin, nelarabin og pentostatin.
Enzymer bruges også i kemoterapi

Topoisomerasehæmmere er også blandt typer af kemoterapi

Dette er stoffer, der har deres virkning via deres evne til at forstyrre aktiviteten hos topoisomerase-enzymer (både I og II). Disse enzymer står for at manipulere DNA-struktur, som er nødvendigt for replikation. To eksempler på disse medikamenter er irinotecan og etoposid.

Diverse antineoplastiske midler

Som navnet på denne gruppe antyder, så består den af stoffer til kemoterapi, som ikke tilhører en af de andre grupper, fordi de er unikke. Det kunne være:

 • Mitotan
 • Asparginase og pegaspargase
 • Estramustin
 • Retinoider

Konklusion om de forskellige typer af kemoterapi

Udover kemoterapi findes der mange andre typer af kemisk terapi mod cancer, såsom tilpasset molekylær terapi, immunterapi og hormonterapi. Alle disse terapiformer har muliggjort store fremskridt i behandlingen af kræft.

Men vi står stadig med en meget stor udfordring, og der er behov for mere forskning inden for dette terapeutiske felt. Det endelige mål er derfor at opnå højt specialiserede typer af kemoterapi, der kun angriber kræftceller.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chacon, R. D. (1973). QUIMIOTERAPIA. Cirugia Del Uruguay.
 • American Cancer Society. (2013). Quimioterapia para el cáncer de seno. 02/26/2013.
 • Lasquetty y Blanc, B. F. (1988). Quimioterapia antineoplásica. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.