6 trin til at hele følelsesmæssige ar fra barndommen

At skyde skylden på andre er spild af din energi. Det er vigtigt, at du lærer at tillade dig selv at være frustreret og så at tilgive dig bagefter. For at hele dine følelsesmæssige sår, kan du ikke gå igennem livet og gemme dig selv for hvem du egentlig er.
6 trin til at hele følelsesmæssige ar fra barndommen
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Smertefulde oplevelser, som forekommer i løbet af livet, tager form som følelsesmæssige ar. For de fleste er det ekstremt vanskeligt at håndtere disse problemer og andre relaterede problemer som skilsmisser, at slå op, at blive forrådt, ydmygelse, vanrøgt og uretfærdighed.

Hvad der er sikkert er, at mange mennesker ikke kommer sig over disse skader. Så de fortsætter med at blive såret og prøver at skjule deres smerte med overfladiske bandager.

Desværre indser de ikke, at desto længere de venter med at helbrede dem selv, jo dybere vil sårene blive. Det bliver endnu mere kompliceret, når du ved, at der er noget i vejen. Men endnu ikke har indset, at det er takket være gamle, følelsesmæssige ar.

Så det er en vis grad af uvidenhed kombineret med frygten for at skulle genopleve smerten. Smerten som holder dig fra at være dig selv. Og som også tvinger dig til at spille en rolle, som du knap nok genkender eller som ikke er dig.

Hvis du læser dette i dag, så er oddsene, at du bagefter føler en lyst til at lære dig selv bedre at kende. Du vil forbedre din personlighed hver dag. Derfor vil vi i denne artikel tilbyde lidt hjælp. Så du ved, hvilke trin du skal følge i din søgen på at helbrede gamle følelsesmæssige ar.

Kvinde med blade for oejnene

Lad os kigge på de seks trin du skal igennem for at hele dine følelsesmæssige ar:

1. Accepter dine følelsesmæssige ar som en del af den du er

Du skal ikke kigge den anden vej – dit ar er der stadig. Du kan vælge at genkende det eller ej, men den eneste måde du kan komme videre på, er at se det direkte i øjnene. I følge Lisa Bourbeaur betyder det, at acceptere et sår, at se nøje på det, observere det og at vide, at sådanne problemer er en del af den menneskelige eksistens.

Måske tror du, at gemme dig for dine lidelser, er det bedste du kan gøre. Men sandheden er, at det kun får dig til at benægte din smerte, hvilket betyder, såret bare vil blive større med tiden.

Du bliver nødt til at acceptere og forstå. Du er hverken en bedre eller dårligere person, fordi der er noget som sårer dig. At have bygget en mur omkring dig selv som forsvar, er en heroisk gerning for at beskytte dig selv, men den har allerede opfyldt sin funktion. For at komme videre, er det tid til at give slip på denne mur, der engang beskyttede dig.

Når du accepterer dine ar, så lærer du, hvad du egentlig har brug for og det giver den største fordel. Hvis du ikke gør dette, så vil du på et tidspunkt udvikle langtidsproblemer som depression, angst og usikkerhed.

2. At bukke under for frygt eller skyld gøre mere skade end gavn

Hvis du fokuserer alt din opmærksomhed på din smerte eller den der skyld i det. Så spilder du din energi, energi du bør bruge på at hele dine sår. Prøv at tilgive dem der har såret dig og lær at tilgive dig selv. Det er den eneste måde, du kan åbne dit hjerte på igen og komme videre.

Du skal vide, at tage beslutningen og finde viljestyrken til at overkomem disse gamle skader, er det første skridt i retning mod at forstå og have omsorg for dig selv. Du udvikler ikke kun disse egenskaber for dit eget bedste, men også for andre, hvilket vil resultere i en generelt bedre følelsesmæssigt tilstand.

3 venner i en luftballon

Du kan ikke regne med, at alle andre vil leve op til dine forventninger og fisker dig op fra bunden af brønden, hver gang du falder. Det er unfair at forvente dette af nogen, når det er dit eget ansvar.

Faktisk, er denne tankegang noget der kan føre til tab af forhold i dit liv, som igen kan skabe en stor følelsesmæssig smerte.

3. Tillad dig selv at føle vrede overfor dem der sårer dig

Jo mere skade der bliver forvoldet på dig, og desto dybere dine sår bliver det mere normalt. Er det at føle vrede og tildele de mennesker, som sårer dig, skylden. Tillad dig selv at blive vred, men lær også at tilgive dem.

Hvis du prøver at bekæmpe din følelse af vrede, så vil du ende op med at undertrykke smerten, og det vil blive til had og fortørnelse, to ekstremt skadelige følelser for dit helbred.

At leve i en negativ følelsesmæssig spiral fanger dig et liv med smerte og utilfredshed. Og det medvirker kun til, at du yderligere maskerer dit sande jeg og er ude af stand til at åbne dit hjerte.

4. Igennem accept kommer forvandling

Hver eneste oplevelse har lært dig noget. Det er måske svært at acceptere, fordi dit ego er god til at bygge murer for at beskytte dine indre problemer.

Ja, dit ego kan komplicere dit liv. Men det er igennem dine tanker og handlinger, du lærer at simplificere det igen. Og ændringer vil kræve stor indsats. Men du skal se fremadrettet og forstå, du bliver nødt til at ændre det, da at du ikke er dig selv.

Kvinde med stort haar paa en sky

5. Se på verden både med og uden smerte

Giv dig selv tid til at reflektere over hvordan du har båret dine sår igennem alle årene. Det var dem, der konrollerede dine handlinger, selv uden du vidste det. Smid masken væk, døm eller kritiser ikke dig selv. Put alting du har foran dig, imens du forsøger at helbrede dine sår.

Du kan ændre din synsvinkel på en dag, eller det kan tage flere måneder eller sågar år. Ideelt vil du være i stand til at sige, “Okay, jeg har båret en maske af disse årsager. Men nu er det tid til at fjerne den”. På den måde ved du, at er du på rette kurs og på resten af rejsen vil du føle den vidunerlige inerti. Som bevæger dig fremad og som kommer fra erkendelsen af, at du ikke længere skal gemme dig.

6. Stol på din vennekreds for at hele følelsesmæssige ar

Måke troede du, at du kunne klare det hele nu, fordi du allerede har været igennem så meget. Men der er ingen grund til at give slip på komforten af nogle der elsker dig og som tålmodigt vil støtte dig.

Det er klart, at støtten du får fra andre kan være afgørende for at overkomme utallige forhindringer. Kryb ikke væk fra deres omfavnelse. De er også en del af dig, og sammen kan i bygge et nyt rum, som du kan leve i, uden smerter.

Det kan interessere dig ...
5 følelsesmæssige sår fra barndommen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 følelsesmæssige sår fra barndommen

Her vil vi snakke om 5 følelsesmæssige sår fra barndommen. Det er meget normalt, desværre, at vores følelsesmæssige helbred bliver beskadiget fra b...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pennebaker, J. W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Eemotional Expression. New York: Guilford.
  • Schmidt, S. (2004). Mindfulness and Healing Intention: Concepts, Practice, and Research Evaluation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/1075553042245917

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.