Førstehjælp i tilfælde af en utilsigtet fingeramputation

Utilsigtede fingeramputationer er en af de mest hyppige årsager til nødhåndkirurgi. Der er visse forbehold, der kan hjælpe med at redde lemmen. Vi vil forklare disse i denne artikel. 
Førstehjælp i tilfælde af en utilsigtet fingeramputation
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Utilsigtet fingeramputation af en finger er en hyppig situation på akutafdelingen. De fleste tilfælde af amputationer opstår med fingre, men det kan også opstå med tæer. Overordnet set er der mange årsager, der kan føre til dette problem.

Trafikulykker eller industrielle ulykker på fabrikker eller farme er for eksempel almindelige. Der kan også forekomme en utilsigtet fingeramputation på grund af elektriske stød, forbrændinger eller frysning. Der er endda nogle kulturer, hvor dette gøres som en straf for kriminelle eller som et ritual.

Få folk ved, hvordan de korrekt skal håndtere situationen, når de står over for en utilsigtet amputation af en finger. I denne artikel vil vi derfor forklare de mest basale forbehold i førstehjælp. På den måde kan man minimere risikoen for at miste lemmen.

Førstehjælp til utilsigtet fingeramputation

Ifølge et studie, der blev udført på Hospital de San José i Colombia, er utilsigtet fingeramputation en af de vigtigste årsager til nødpleje. Det er faktisk en af de mest hyppige nødstilfælde i håndkirurgi. 

Dette er en skade, som patienten er nødt til at behandle hurtigt. Jo tidligere og mere effektiv plejen er, des mere sandsynligt er det, at den amputerede del kan sættes på igen. Derfor er det første trin at ringe til 112.

Når man ringer, er det afgørende at forklare ulykken og skadens karaktertræk. Et rent snit er ikke det samme som en knust lem. Ydermere vil lægen informere om, hvilke førstehjælpstrin man er nødt til at tage.

1. Stop blødningen

Når man har kontaktet lægehjælp, er det første skridt (hvilket også kan foretages på samme tid med opkaldet) at stoppe blødningen. Efter en utilsigtet fingeramputation vil der som regel være stor blødning.

Man skal prøve at stoppe blødningen ved at lægge pres på såret. På samme tid skal den beskadigede arm hæves over hjertehøjde. Dette gør det sværere for blodet at løbe i den retning.

Specialister anbefaler dog ikke, at man presser på området eller lægger en for stram bandage. Hvis man påfører for meget pres på en hver del af lemmen, kan det forstyrre blodomløbet. Dette er ødelæggende for fingeren, da den kan blive iskæmisk og ikke længere reddes.

Fingeramputationer på arbejdspladsen er problematiske fra et forsikringssynspunkt og for patientens livskvalitet herefter. 

2. Få patienten til at falde til ro

En artikel af Dr. Lepoldo Cagigal forklarer, at et andet grundlæggende trin er at få den sårede person til at falde til ro. En utilsigtet amputation af en finger forårsager mange smerter, og det kan endda føre til chok.

Det er derfor, læger anbefaler, at personen bliver lagt ned. Ideelt bør man hæve fødderne for at undgå svimmelhed. Ligeledes råder specialister til, at man holder personen varm med et tæppe eller tøj. Man bør forsøge at tale med dem, berolige dem og gøre dem trygge.

Der er en tendens til at tænke, at det er gavnligt at tilbyde alkoholiske drikkevarer eller mad. Det er dog det modsatte, der er sandt. Læger anbefaler, at man ikke spiser eller drikker noget i tilfælde af, at man er nødt til at blive opereret i timerne efter ulykken. 

3. Pleje af den amputerede finger

Der er mange myter omkring, hvad man skal gøre i tilfælde af en utilsigtet amputation af en finger. I film og serier er denne scene meget almindelig, men mange af de handlinger, der forekommer, er ikke korrekte procedurer.

En artikel fra American Academy Orthopaedic Surgeons forklarer kort, hvad man skal gøre. Det første, man skal gøre, er at rense såret og helst med sterilt gaze. Man bør ikke fjerne ringe eller patientens tøj. Læger fraråder også, at man gnubber området.

I henhold til den amputerede finger, skal den dækkes med vådt gaze, når den er renset. Ydermere skal enhver del opbevares, og det er uafhængigt af størrelsen. Når dette er gjort, skal man placere delen eller delene i en vandtæt pose og lukke den hermetisk.

Hvis der er flere amputerede fingre, skal de placeres i separate poser. Man bør placere poserne i andre poser, der indeholder is. Ideelt skal man opbevare fingeren eller fingrene ved en temperatur på omkring 4 grader Celcius.

Hospitalpleje ved en utilsigtet fingeramputation

Som vi har set, er det vigtigt at ringe til en læge i tilfældet af en utilsigtet fingeramputation. 

Når man er på hospitalet, er det primære formål at stabilisere patienten. Lægen vil dernæst undersøge stumpen og fingeren. Dernæst vil lægen kunne vurdere, om fingeren kan sættes på igen. 

I ethvert tilfælde administrerer læger anæstesi for derefter at hele såret. Såret skal grundigt debrideres for at fjerne ethvert skadet væv.

Det sidste trin er som regel kirurgi – enten for at rekonstruere fingeren eller for at lukke såret. Et studie, der blev publiceret i Journal of the Andalusian Society of Traumatology and Orthopedics påstår, at brugen af semipermeabel dækning hjælper med at genopbygge fingeren på kort tid.

Du er måske interesseret i: Alt om diagnose af hudnekrose

Hvornår er det ikke tilrådeligt at sætte den amputerede finger på igen?

Der er mange grunde til, at læger kan anbefale ikke at sætte den amputerede finger på igen. En af dem er, hvis skaden er meget kompleks, og hånden ikke er i en god tilstand. Det gælder for eksempel, hvis den er knust. En anden grund er, hvis delene ikke er blevet opbevaret godt.

Lægerne er desuden nødt til at tage patientens helbred i betragtning. Der er visse aspekter, såsom alder, rygevaner eller diabetes, der har en negativ effekt på reimplantation af fingeren.

Nødbehandling er afgørende for at forebygge komplikationer i den amputerede finger. Det sidste trin er kirurgi. 

Påsættelse efter en utilsigtet fingeramputation

Efter den utilsigtede amputation af en finger er der en række aspekter, der skal tages i betragtning for at vurdere, om fingeren kan sættes på igen eller ej. Ifølge Navarra Health Service skal fingeren ikke have været iskæmisk i mere end 6 timer.

Specialister anbefaler, at man forsøger at sætte tommelfingeren på, når end det er muligt. Det er særligt tilfældet hos børn. På den anden side er det mere sandsynligt, at man påsætter fingeren igen, hvis der er tale om et rent snit.

Heling efter en utilsigtet fingeramputation

Efter en utilsigtet fingeramputation kan helingsprocessen være langtrukken. De fleste folk har brug for rehabilitering for at opretholde mobilitet i hånden. Det hele afhænger af, hvordan skaden var.

Det er dog som regel nødvendigt at træne den regelmæssigt. Det kan for eksempel være gradvist at strække fingeren. For at gøre dette anbefaler læger at placere hånden på et bord og blidt løfte hver finger. Patienten er også nødt til at bøje den progressivt.

Du har måske også lyst til at læse: Hvorfor føler du snurren i hænder og fødder?

Det er vigtigt at handle hurtigt

I tilfælde af en utilsigtet amputation af en finger er det essentielt at handle hurtigt. Det, man skal have i tankerne, er at stoppe blødningen uden at afskære blodomløbet. 

Man skal også forsøge at opbevare alle de dele, der er blevet amputeret. Man kan bruge rene poser og holde disse kølige.

Det vigtigste er dog altid at ringe efter hjælp og tage på hospitalet så hurtigt som muligt. 

Det kan interessere dig ...
Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald

Hjerteanfald kan ske når som helst og hvor som helst. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal reagere på et hjerteanfald.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.