Foleykateteret: Anvendelse og teknik

Foleykateteret kaldes også et urinkateter. Det er et rør, der tillader ens urin at forlade blæren ud i en urinopsamlingspose.
Foleykateteret: Anvendelse og teknik

Sidste ændring: 15 februar, 2020

Foleykateteret er en type fleksibelt kateter, der dræner urin fra blæren til ydersiden. Af denne grund er det også kendt som et urinkateter eller et blærekateter.

Røret er normalt af latex, da dette materiale er mere behageligt for patienten. Hvis personen imidlertid er allergisk over for latex, er der en anden type plastik, som fabrikanterne bruger til at opretholde kateterets sterilitet. Dette vil hjælpe med at forhindre infektioner.

Derudover skal det bemærkes, at disse katetre er opkaldt efter Dr. Foley, en amerikansk kirurg. Som vi vil forklare senere, bruger patienter dem ofte i den medicinske verden.

Hvordan er det designet?

Dame med ondt i underliv

Lægen indsætter Foleykateteret gennem urinrøret for at nå blæren. Derfor skal det være i stand til at tilpasse sig forskellige størrelser. Derfor er der en række forskellige rør til mænd, kvinder og børn. Derudover er der også forskellige tykkelsesmålere, så de bedre kan tilpasse sig det særlige ved hver patients anatomi.

Der er en skala, der beskriver størrelsen på katetrene. Det er den franske skala Charriere, hvor en enhed er 13 tommer.

Antallet af Charriere-enheder svarer til størrelsen på kateterets omkreds i millimeter. Det betyder, at vi ved at bruge antallet af Cherriere-enheder (repræsenteret ved symbolet F), kan kende diameteren på kateteret og derfor urinrøret.

På trods af den brede vifte af ​​katetre har de alle noget til fælles. De har alle en ballon, der er fastgjort til røret, der som udgangspunkt er lufttom.

Ballonen er den afgørende del af Foleykateteret. Denne del hjælper den til at fungere korrekt, da det er det eneste element i designet, der afholder kateteret fra at løsnes.

Læs også: Hvad farven på din urin siger om din sundhed

Hvordan indsætter du Foleykateteret?

Før du indsætter det, skal du sørge for, at kateteret ikke er defekt. I dag udfører producenter meget strenge kvalitetskontroller. Ikke desto mindre er det ikke ualmindeligt at støde på et kateter, der har en simpel defekt.

For at kontrollere, at kateteret fungerer, skal du putte noget sterilt vand i dysen, der er placeret i ballonen. Hvis ballonen begynder at svulme, og der ikke er vandlækager, kan kateteret bruges på patienten.

Husk, at patientens kønsorganer skal være helt rene. Ved hjælp af lidt smøremiddel indsætter lægen forsigtigt kateteret gennem urinrøret. For at gøre det lettere at placere røret i blæren, kan du tilføje mavetryk ved hjælp af forskellige åndedrætsmanøvrer eller ved at stimulere vandladning.

Når røret er inde i blæren, skal ballonen fyldes for at forhindre røret i at komme ud. Ved hjælp af en sprøjte fyldes ballonen med luft eller sterilt vand ved hjælp af dysen med den lille ventil.

Til sidst er selve kateterets ventil forbundet til en pose, hvor urinen opbevares. For at lette volumenmåling er der også gradueringsmærker på posen, som regel i millimeter.

Læs også: 8 anbefalinger til at forebygge urinvejsinfektioner

Hvad bruges Foleykateteret til?

Mand holder sig ved underliv

De mest almindelige anvendelser til Foleykateteret er:

  • Urininkontinens: Dette er almindeligt hos ældre og hos patienter, der har lidt neurologiske skader, hvor nerver, der er ansvarlige for vandladning, er beskadiget.
  • Enhver situation, der forhindrer fuldstændig tømning af blæren, såsom prostatakræft.
  • Patienter, der har gennemgået en operation og skal kontrollere mængden af ​​urin, der udskilles.

Hvad er ulemperne?

Hovedproblemet ved brug af Foleykateteret er risikoen for en urinvejsinfektion. Kateteret er stadig et fremmedlegeme i et område, hvor bakterier kan komme ind fra ydersiden af ​​kønsorganerne ind i blæren. Derfor skal du være nøje opmærksom på hygiejne i dette område.

Derudover er det vigtigt at forhindre, at urinopsamlingsposen vrider sig, så urinen kan strømme uafbrudt, og den ikke ophobes. En enkel måde at gøre dette på er ved at fastgøre kateteret ved at tape det til låret. På den anden side, hvis patienten er sengeliggende, kan du efterlade posen under sengen, så urinen flyder ved hjælp af tyngdekraften.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Catéter de Foley. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de diciembre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9ter_de_Foley
  • Rueda S, Pérez FJ, P. M. (2013). Protocolo de Sondaje Vesical: Modificación de la técnica para cambio de catéter en portadores de larga duración. Nure Investigación.
  • Tailly T, Denstedt JD. Fundamentals of urinary tract drainage. In: Wein AJ, Kavoussi LR, Partin AW, Peters CA, eds. Campbell-Walsh Urology. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 6.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.