Fem ting udenforstående ikke forstår om depression

Glem alt om de forudfattede meninger, som du har om depression. Forstå, at nogle, som har en depression, ikke er deprimerede, fordi det er et valg: det er en mental sygdom.
Fem ting udenforstående ikke forstår om depression

Sidste ændring: 06 december, 2018

“Ja, du har en depression.” – Ordene, som din psykolog eller psykiater måske har sagt til dig på et eller andet tidspunkt, bekræfter sikkert en mistanke om depression, som du allerede kendte længe før, du søgte hjælp.

Flere og flere får depression. Det er, som om jo flere sociale og teknologiske udviklinger, der sker, jo længere væk er vi fra at være lykkelige.

Faktisk er en typisk klage fra personer, som har en depression, hvordan mentale sygdomme er anset som noget banalt.

Det er, som om du får diagnosen, og den bliver behandlet med den samme betydning, som hvis din læge havde sagt til dig, at du har højt blodtryk eller gigt.

Nogle gange virker det, som om vi alle arbejder så meget på at komme ud af vores personlige sorte huller for til sidst at stå overfor en social struktur, som stadig ser depression som et nemt problem at fikse med blot en tur på apoteket.

Faktum er, at vi taler om et emne, som er så sart, som det er komplekst. Vi inviterer dig til at tænke over det sammen med os. Hvis du nogensinde er gået igennem en depression, ville du sikkert også ønske at flere udenforstående kendte til de her fem fakta om depression.

 

1. Om depression: Jeg har IKKE givet op. Jeg er ikke svag

En af de største fejlantagelser depression er at depression bare er noget der går over hurtigt.

En ting vil alle, der har haft en depression, forstå, og alle, der ikke har, vil komme til at forstå det. Det er, at denne mentale sygdom ikke opstår, fordi man giver op eller ikke kunne håndtere sit liv.

 • Noget, du har brug for at vide, er, at personer, der døjer med en depression, allerede giver sig selv skylden for det, der sker.
  Hvis du får dem til at tro, at det er deres fejl, lader dem selv “give op,” vil du blot forstærke deres skyldfølelse.
 • De personlige omgivelser for en person med angst eller depression fungerer som en “katalysator,” der gør symptomerne endnu værre.
 • Det er en psykisk sygdom, som ikke dukker op spontant på grund af en upassende reaktion overfor stressende omgivelser. Det bygger sig op med tiden.

Det meste af tiden har depression flere forskellige udløsere.

De kan endda være biologiske, på grund af mangel på bestemte neurotransmittere.

2. Nej, jeg kommer ikke til at få det bedre om en måned, og nej, min medicin er ikke placebo

Hvilke fejlantagelser depression er du stødt på?

En anden forkert overbevisning, personer har, er, at disse psykologiske processer kan blive behandlet blot med nogle få piller.

 • Medicin fikser ikke problemet alene.
 • Vi er et samfund med skyhøjt kolesteroltal og lav positivitet. Intet af dette løses blot ved at spise en pille.
 • Vi taler heller ikke om en sygdom, der bliver behandlet og forsvinder indenfor nogle få måneder.
 • Depression er typisk en tilbagevendende sygdom.
  Det betyder, at du vil få brug for en ordentlig psykologisk plan, så du kan lære at bruge teknikker regelmæssigt i dit liv til at håndtere situationer.

Det er derfor, du også har brug for støtten fra familie og venner.

Hvis de bliver med at sige den velkendte, “Hvordan går det? Bare rolig, du skal nok komme over det, inden denne måned er omme,” vil de blot gøre din angst mere intens.

3. Jeg har en depression, og den er ikke forårsaget af sorg

Det er en af de store fejlantagelser depression.

At forbinde sorg med depression er en klassisk fejl. Vi har brug for at gøre rede for nogle ting:

 • Sorg er en følelse baseret på, at vi oplever negative situationer: at miste en, vi har kær, eller når noget, vi virkelig ønskede os, ikke skete…
 • Sorg kommer og går. Det er ligesom lykke, forarg, vrede…
 • Depression er dog en SYGDOM, og det indebærer tilbagevendende tanker, der er mærket af sorg, men også af mangel på interesse for ting, selvmordstanker, frygt, skyldfølelse…

Det er en meget kompleks og personlig labyrint, hvor sorg blot er en af vejene i mørket.

4. Jeg ønsker at være alene, men jeg ønsker ikke, at du går

Jeg vil bare gerne være alene - sådan har mange med depression det, men desværre er der mange fejlantagelser depression.

Et andet aspekt ved depression, som mange personer ikke kender til, er den modstridende følelse af at ønske at isolere sig selv og være alene, men også at føle behovet for andre på samme tid.

Denne psykologiske og følelsemæssige realitet er ikke noget, som en person med denne sygdom, vil sige højt.

Så det er vigtigt for personerne omkring dem at lære at være intuitive, opfange følelser og støtte på en ikke-dømmende måde for at være der og hjælpe.

5. Det er ikke noget, der bare foregår inde i mit hoved

Fejlantagelser depression - man kan føle sig fastlåst.

Vi er sikre på, der stadig er nogle personer derude, som ikke har oplevet den ophobende udmattethed, den kroniske stress eller vedvarende søvnløshed, som gradvist kan føre til depression.

 • Det foregår ikke bare inde i dit hoved. Nogle gange er denne sygdom i en træt krop, en hjerne ude af hormonel balance eller i tilstande såsom fibromyalgi.

Når din krop lider, lider dit sind også. Og det må du ikke glemme. Hav disse ting i baghovedet, så vil du være i stand til at interagere med personer, der lider af en depression, med større empati. Husk at der findes mange fejlantagelser om depression, som kan stigmatisere dem, der lider af sygdommen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.