Hvad er sekundær drukning?

Sekundær drukning kan opstå timer eller endda dage efter at man har været i vandet. Det er vigtigt at informere din læge så hurtigt som muligt.
Hvad er sekundær drukning?

Sidste ændring: 30 september, 2018

Om sommeren er det normalt at høre om drukning og ulykker ved svømmebassiner og strande. Det er en trist virkelighed, der påvirker både voksne og børn, og særlig opmærksomhed skal rettes mod børnene.

Hold øje med deres bevægelser, når de går i vandet. Det er vigtigt for børn at holde disse typer af væsentlige risici på et minimum, så de kan nyde en svømmetur på en sikker måde.

Vi er sikre på, at du også gyser ved nyheden om disse frygtelige ulykker, hvor børn har mistet livet ved drukning.

Men der er en anden type ulykke, der ikke er så velkendt, og som tager livet af flere børn hvert år.

Vi taler om sekundær drukning. Dette tilfælde drejer sig om børn og voksne, der næsten er druknet, blevet reddet og genoplivet.

De vender hjem og føler sig normale, men efter timer eller et par dage, begynder de at føle sig virkelig trætte, lægge sig til at sove og aldrig vågne op. Det er frygteligt, men sandt.

Vi vil gerne fortælle dig om sekundær drukning, på grund af sikkerheden for dig og dine små.

Sekundær drukning: En tavs død

Svømmer Med Boern

Vi vil starte med at fortælle dig en historie om en hændelse, der skete for nylig. Lindsay Kujawa er kendt for sin originale blog om opskrifter, håndværk, en mors personlige refleksioner osv.

Huffington Post og andre medier hoppede på historien næsten øjeblikkeligt, og den var snart på hendes egen blog. Hendes søn var næsten druknet i svømmebassinet under en fest. Han var under vand i flere sekunder, og heldigvis var de i stand til at genoplive ham.

Alt var godt, men alligevel fortalte Lindsay sin børnelæge, hvad der var sket og efterlod en besked på hans telefonsvarer. Hun var overrasket over specialistens hurtige reaktion, da han bad hende om at tage på skadesturen med sit barn så  hurtigt som muligt.

Da Lindsay gik ud for at hente sin søn, indså hun, at det eneste han ville var at sove. Han var meget træt og begyndte at halte. Der var sket noget. Efter flere tests på hospitalet, kunne informationen ikke blive tydeligere.

Barnets lunger var irriterede og betændte af kemikalier i poolens vand. Hans iltindhold faldt hvert sekund. Han var ved at drukne uden at vide det.

Lægerne var i stand til at redde barnet efter at de gav ham den nødvendige behandling og pleje. Hans held var resultatet af den hurtige reaktion hos læger, børnelægen og Lindsay Kujawa, som var opmærksom nok til at informere sit barns læge om, hvad der var sket næsten øjeblikkeligt.

Men ikke alle historier ender så lykkeligt. Mange børn ender med at dø på denne måde. Efter de nær er druknet, kan der gå op til 3 dage uden klare symptomer på en sygdom, der fører til en tragedie.

Ting du bør vide om sekundær drukning og tør drukning

Barn I Svoemmehal
 • Tør drukning opstår, når kroppen og hjernen “føler” det som vand vil blive inhaleret. Dette forårsager en krampe i strubehovedet, som lukker som en måde at beskytte kroppen på. Vand kan ikke komme ind, men heller ikke luft, og efterlader offeret uden ilt.
 • Sekundær drukning opstår ofte, når vandet kommer ind i lungerne og stagnerer. Barnet kan blive genoplivet, men det efterladte vand bliver snart til et tilfælde af lungeødem. Lungeødem kan være uden symptomer i starten, men timer og dage senere kan det forårsage døden.
 • Vi er også nødt til at huske på, at vandet i bassiner indeholder en masse kemikalier. Hvis det bliver fanget i lungerne, kan det inflammere og irritere dem.
 • Klor er stærkt irriterende for bronkierne.
 • Efter en drukneulykke, kan barnet kaste noget af vandet op og blive genoplivet, men der kan stadig være noget vand fanget i lungerne. Efter nogle få timer, kan dette vand inflammere bronkierne, forårsage ødem og som følge heraf sænke iltniveauet i blodet.

Anbefalinger

 • Hvis dit barn har været involveret i en drukneulykke, uanset hvor lille, og selv om han kommer sig, lige meget hvordan: Tag på skadestuen.
 • Hold altid øje med dine børn, mens de er i vandet.
 • Lær dem at svømme så tidligt som muligt.

Selv hvis du har tillid til at de er gode svømmere, kan de stadig blive letsindige eller blive fanget af noget i svømmebassinet. Så det er værd at spille politimand og overvåge deres aktivitet.

Nyd vandet med dine børn om sommeren, men husk de oplysninger, du lige har fået. Det er det værd!

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Secondary drowning in children.                                                                       ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7427600
 • Dry and secondary drowning: The signs every parent needs to know. (n.d.).
  osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/childrens-health/Pages/secondary-drowning.aspx

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.