Forbedr dit humør med en oxytocin-inhalator

Oxytocin er et hormon, som vi producerer, og som fungerer som en kemisk modulator af social adfærd, tillid og tilknytning i hjernen. Hvad sker der så, hvis vi inhalerer det?
Forbedr dit humør med en oxytocin-inhalator
Raquel Marín

Skrevet og kontrolleret af biokemiker Raquel Marín.

Sidste ændring: 16 september, 2022

I denne artikel vil vi tale om en oxytocin-inhalator. Hvis du ikke ved, hvad det er, bør du læse med!

Den grundlæggende søjle i ethvert socialt forhold er tillid. Mistro kan tværtimod ødelægge enhver form for interaktion på et øjeblik. Nogle mennesker, der er eksperter i det menneskelige sind, formår at vinde tillid hos meget ubehagelige mennesker ved hjælp af deres kropssprog og verbale sprog.

For dem, der ikke har denne mesterlige evne, er der måske et alternativ: En næsespray, der kan forbedre den opfattelse, som andre har af dig. Det kaldes en oxytocin-inhalator. Læs videre for at finde ud af mere!

Bemærk: Denne artikel nævner videnskabelige eksempler, hvor en oxytocin-inhalator kan interagere i tilfælde af følelsesmæssig modgang, spiseforstyrrelser og autisme. Der er dog tale om eksperimentelle observationer, som langt fra er universelle midler.

De skal ikke tages bogstaveligt, men anses som interessante oplysninger om forskning i følelsesmæssig håndtering inden for forskellige arbejdsområder.

En oxytocin-inhalator kan hjælpe dig med at være mere omgængelig

Oxytocin er et hormon, som vores krop producerer. Det virker i hjernen som en kemisk modulator af social adfærd, tillid og tilknytning.

Ifølge videnskabelige undersøgelser øger indånding af oxytocin gennem næsen tilliden mellem mennesker og forbedrer de sociale relationer. Det forbedrer endda fortolkningen af komplekse følelser, når det er svært at beskrive, hvad vi føler.

Forskning har vist, at efter indgivelse gennem næsen har andre mennesker en bedre forståelse for, hvad vi føler, uden at vi behøver at give for mange forklaringer. Det mest overraskende aspekt af alt dette er dog, at blot én dosis er nok til at øge vores empati, tillid og samarbejdsvilje fra første kontakt med fremmede.

Venner smiler til hinanden

Oxytocin-inhalatorer forbedrer minder om krig

Dette kærlighedshormon er så stærkt for sindet, at det endda kan ændre den naturlige aversion mod krigsfjender i krigstid og lindre traumatiske oplevelser.

En fælles undersøgelse foretaget af U.S., israelske og britiske forskere har vist, at israelere, der udtrykte smertefulde eftervirkninger af deres oplevelser i Israel-Palæstina-konflikten, øgede deres empati over for fjendens smerte og lidelse.

Oxytocin-inhalator forbundet med motivation til at spise

Oxytocin er forbundet med appetit og vægt. Der blev gennemført en undersøgelse af overvægtige mennesker, som inhalerede små doser af hormonet i 8 uger. Resultaterne viste, at de tabte mere end 15 kilo uden nogen som helst anstrengelse.

Forklaringen på denne mirakuløse ændring kommer af, at en enkelt dosis reducerede trangen, og derfor var de mindre tilbøjelige til at spise snacks, der endte med at blive til vægtøgning.

På den anden side har personer, der lider af anoreksi, ændrede niveauer af dette hormon. Denne sygdom er kendetegnet ved et forvrænget syn på opfattelsen af sig selv, spiseforstyrrelser, afvisning af mad og ekstrem tyndhed.

Derfor ville ændrede doser af oxytocin hos personer, der lider af anoreksi, forklare den manglende motivation til at spise mad som en fornøjelig aktivitet og forvrængningen mellem sult- og mæthedsfornemmelser.

Forsøg med oxytocin i tilfælde af autisme

Forskere har også inkluderet en oxytocin-inhalator i forsøg med personer med autisme. Fra barndommen lider mennesker, der har autisme, af en forstyrrelse. Denne forstyrrelse viser sig ved tab af kontakt med den ydre virkelighed og social uhensigtsmæssighed. De synes at være i deres “egen verden”.

To børn krammer

I dette tilfælde reagerer autistiske patienter efter intranasal inhalation og interagerer mere med andre. De øger også kammeratskab og selvtillid og forbedrer i sidste ende den sociale adfærd.

Du kan måske også lide: Børn med autisme: 4 vigtige øvelser

Når du har læst dette, kan du sikkert ikke lade være med at tænke på visse situationer, hvor du gerne ville have en oxytocin-inhalator. Den kunne f.eks. hjælpe bankdirektøren med at give dig et lån. Måske kunne den endda overbevise potentielle kunder om at købe det produkt eller den tjenesteydelse, som du forsøger at sælge.

Men pas på! Tag ikke imod en inhalator fra fremmede. De har måske dårlige intentioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.