Børn med autisme: 4 vigtige øvelser

Autisme er en lidelse, som rammer 1 ud af 100 børn. Børn med autisme kan opleve en forbedret følelsesmæssig udvikling med specifikke aktiviteter.
Børn med autisme: 4 vigtige øvelser
María Belén del Río

Skrevet og kontrolleret af biolog, læge María Belén del Río.

Sidste ændring: 10 marts, 2021

Autismespektrumforstyrrelser er en kronisk, neurobiologisk forstyrrelse med et genetisk grundlag, som påvirker konfigurationen af nervesystemet og hjernens funktion. Ved du, hvordan du kan motivere børn med autisme?

Symptomerne er relateret til social interaktion og kommunikation samt mangel på fleksibilitet i ræsonnement. De inkluderer også en begrænsning af interesser og adfærd. Det er bevist i dette studie udgivet i Journal of Neurology.

Ikke to personer med denne neuropsykiatriske lidelse viser dog de samme synlige karaktertræk. Der er derfor forskellige kategorier for diagnose afhængig af graden af intensitet og måderne, som disse symptomer manifesterer sig på.

Nedenstående vil vi nævne en række øvelser eller aktiviteter, som vil fremme stimulationen af kognitive evner hos børn med autisme.

Øvelser til børn med autisme

Lille pige leger med tal som eksempel på børn med autisme

1. Aktiviteter med tal

Som denne forskning udgivet i MMWR Surveillance Summaries pointerer, har børn med autisme ofte få interesserer. Mange er dog særligt tiltrukket til tal. På grund af deres alder er de som regel ikke i stand til at forstå regnestykker, men de nyder at lege med genstandene.

De er derudover virkelig fascinerede at iøjnefaldende genstande, så man kan hjælpe med at stimulere deres naturlige interesse i tal ved at give dem legetøj, der stimulerer synet. Et eksempel kan være at puste sæbebobler og få barnet til at tælle dem.

Man kan også lave aktiviteter med gruppering baseret på forskellige former og farver. Det vil hjælpe barnet med at lære om kategorier og sætte genstande i rækkefølge. For at gøre det kan man bruge store legoklodser, maling, små bamser eller bolde.

Denne type aktivitet udvider barnets interesserer og opmuntrer dem til at interagere med andre personer omkring dem.

Læs også denne artikel: Spiseforstyrrelser hos autistiske børn

2. Musikterapi til børn med autisme

Børn spiller musik, hvilket er gode aktiviteter til børn med autisme

Musikterapi er en disciplin, som kan hjælpe med adfærdsrelateret udvikling. Udtryk gennem musik fungerer på et ikke-verbalt sprogniveau og fremmer kommunikationskanaler. Det er især tilfældet for dem, som har problemer med at udtrykke sig, såsom børn med autisme.

Disse aktiviteter er fokuserede på at fremme følelsesmæssig udvikling og individuelle udtryk. Det er bevist af denne rapport udgivet i Cochrane Plus Library i 2008. Du og dit barn kan altså spille sammen på en måde, som vil hjælpe dit barn med at genkende lydene fra deres egen krop.

For eksempel kan det være deres latter, klappen eller gab. Genkendelse er det første skridt til kontrol. Det er derfor, man bør sidde med sit barn og gentage handlingerne, som forårsage disse lyde. Derefter kan man arbejde på at navngive dem og give dem en betydning.

En anden interessant aktivitet er at få barnet til at lære korte, gentagende sange, som inkluderer fagter. Målet er, at ens barn bliver interesseret og udfordret ved at prøve at lære sangen, mens de også nyder hele processen.

3. Imitationslege

Dreng leger med kranbil

At genskabe eller imitere en bestemt adfærd kan hjælpe barnet med bedre at forstå verden omkring dem. Det kan hjælpe dem med at udvikle deres sociale evner. Det er demonstreret gennem denne forskning udført af professionelle fra Ibero-American University of Puebla i Mexico.

Det er vigtigt, at aktiviteterne er ledsaget af positiv forstærkning. Man bør også være tålmodig og ikke forvente, at ens barn forstår det i første forsøg.

En interessant leg med imitering er at prøve at lave bevægelser fra hverdagen såsom at børste håret, børste tænder, spise osv, og få barnet til at imitere dem. Man kan også tegne dyr og lære barnet de lyde, som de laver.

Man kan derefter prøve at vise sit barn tegninger af dyr og bede barnet lave dyrets lyde og bevægelser.

Eftersom enhver aktivitet, som invovlerer gentagelse, er gavnlig, kan man også finde på sine egne aktiviteter baseret på barnets interesser. Det vil gøre det endnu mere spændende for barnet.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

4. Motion

Far og søn med fodbold i park

Fysisk aktivitet hjælper med at forbedre motorikken og barnets forhold til omgivelserne. Et studie udført af professionelle fra University of Burgos sammen med personalet fra Autism Spain Confederation viser, at fysisk velvære forbedrer livskvaliteten hos personer med autisme.

Den ideelle situation ville derfor være at få ens barn udenfor for at motionere med andre børn. Hvis det ikke er muligt, kan man dog også lave en forhindringsbane derhjemme med bamser eller lave en skattejagt, som involverer at løbe, hoppe, bukke sig og kravle.

Det er vigtigt, at ens barn nyder disse aktiviteter, så de ikke mister interessen. Det er derfor vigtigt, at man tilpasser aktiviteterne, så de passer til ens barns interesser og behov.

Vi håber, at disse øvelser til børn med autisme vil hjælpe dig med at forbedre barnets udvikling og sociale integration, mens de også giver Jer mulighed for at tilbringe kvalitetstid sammen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.