Fysiske konsekvenser af anoreksi

Nogle fysiske konsekvenser af anoreksi er indlysende, f.eks. ekstrem tyndhed. Der er imidlertid også indre lidelser, der skyldes utilstrækkeligt indtag af næringsstoffer, f.eks. anæmi. I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om det.
Fysiske konsekvenser af anoreksi

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Spiseforstyrrelser som f.eks. anoreksi er i dag et stort sundhedsproblem på verdensplan. Flere og flere mennesker udvikler anoreksi eller bulimi. Det værste er, at disse lidelser har mange fysiske konsekvenser ud over de psykologiske konsekvenser. Find ud af mere om de fysiske konsekvenser af anoreksi her.

Anorexia nervosa er en forvrænget opfattelse af ens kropsbillede. De mennesker, der oplever det, har en enorm frygt for at tage på i vægt, selvom mange af dem har et lavt body mass index. Derfor reducerer de deres fødevareindtag i en sådan grad, at de slet ikke spiser noget eller  kaster op, når de har spist.

Skøn viser, at denne lidelse rammer ca. 2% af befolkningen. Forekomsten er dog meget højere hos kvinder, især teenagere. Tilstanden er i høj grad påvirket af de urimelige skønhedsstandarder, der er fastsat af annoncører, som ofte fører til lavt selvværd.

Problemet er, at det er en vanskelig lidelse at håndtere og kontrollere. Ekstreme tilfælde kan endda føre til dødsfald som følge af sult eller forringelse af kroppens funktioner. Dagens artikel vil forklare de vigtigste fysiske konsekvenser af anoreksi, så læs videre.

Hvordan manifesterer anoreksi sig?

Mennesker med anorexia nervosa er bange for at tage på i vægt. Desuden er de normalt besatte af at tabe sig og vil gøre alt for at reducere deres kalorieindtag med dette mål for øje.

De holder normalt styr på hver eneste kalorie, de indtager, og nogle holder endda helt op med at spise. Mange af disse mennesker forsøger at spise blot for at kunne kaste maden op igen. De gemmer sig for at kunne udføre denne handling i hemmelighed.

Desuden bruger nogle afføringsmidler, vanddrivende midler og endda lavementer for at fjerne den mad, de spiser. De fremkalder endda opkast eller dyrker ekstrem motion. Dette skyldes, at de forsøger at tabe sig for enhver pris, da de mener, at de er overvægtige.

Som du kan forestille dig, har personer med anoreksi et forringet fysisk udseende. Ud over deres ekstreme tyndhed er de ofte trætte og blege, og ofte besvimer de. Et af de mest almindelige symptomer hos kvinder er amenoré.

Mand med målebånd om sin krop

Fysiske konsekvenser af anoreksi

Den underernæringstilstand, der opstår som følge af anoreksi, har konsekvenser for hele kroppen. De fysiske er utallige, og det er ikke nødvendigt at have tabt sig for meget, for at de opstår.

F.eks. er jernmangelanæmi en af de tidligste konsekvenser. Det skyldes, at kroppen ikke kan få det jern, som de røde blodlegemer har brug for til at transportere ilten ordentligt, når vi ikke spiser nok.

Dette er også delvis årsagen til følelsen af træthed. Symptomerne på anæmi viser sig desuden som tegn ud over de andre kliniske tegn, der skyldes underernæring.

Det samme gælder for tab af muskel- og knoglemasse. Faktisk er der større risiko for knoglebrud i tilfælde af fald eller slag, da knoglerne bliver mere og mere skrøbelige. Desuden kan der opstå hjertekarproblemer, f.eks. arytmier.

Elektrolytter

Illustration af mangel på kalium i kroppen

Vi påpegede ovenstående, at anoreksi er livstruende, og det skyldes ikke kun en lav vægt. En anden konsekvens er, at der er en ubalance i elektrolytterne i kroppen.

Det skyldes, at natrium, kalium og calcium er nødvendige både for at opretholde næringsstofbalancen, og for at hjertet kan fungere. Faktisk kan hjerterytmen ændre sig og stoppe, hvilket kan føre til døden, når elektrolytterne er forstyrret.

Psykologiske konsekvenser af anoreksi

Disse kan være alvorlige. Mange mennesker med anoreksi har selvmordstanker og forsøger at gøre skade på sig selv. Det er derfor vigtigt at behandle denne lidelse skånsomt.

Støtte fra samfundet og støttenetværk er afgørende for at undgå fatale udfald. Anorexia nervosa stammer fra en irrationel opfattelse af ens krop. Derfor er det psykologiske plan afgørende.

En tværfaglig tilgang til anoreksi

Vi må ikke glemme, at enhver spiseforstyrrelse har en stor psykisk indvirkning og også mange konsekvenser på det fysiske plan. Derfor er det vigtigt, at behandlingen af spiseforstyrrelser som anoreksi har en tværfaglig og holistisk tilgang.

De fysiske, psykologiske og sociale aspekter er tæt forbundet med hinanden i forbindelse med tilstande af denne type, og det er en fejl at forsøge at finde en magisk kur. Både sundhedsteamets engagement og de direkte sociale netværk er den bedste støtte mod dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.