8 fødevarer til at håndtere høje triglyceridniveauer

Et overskud af triglycerider i dit blod kan føre til kardiovaskulære og koronararterieproblemer. Derfor er det vigtigt at inkludere triglycerid-nedsænkende fødevarer i din kost. Prøv disse 8 lækre og nærende fødevarer.
8 fødevarer til at håndtere høje triglyceridniveauer
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Et overskud af triglycerider i dit blod kan føre til kardiovaskulære og koronararterieproblemer. Derfor er det vigtigt at inkludere triglycerid-nedsænkende fødevarer i din kost. Lær mere om forhøjede triglyceridniveauer og hvad du kan gøre i denne artikel.

Forhøjede triglyceridniveauer kan være meget skadelige for din sundhed

Høje triglyceridniveauer, kendt i medicinske termer som hypertriglyceridæmi, er en lidelse præget af en abnorm stigning i triglyceriderne i blodet.

Eksperter inden for kardiovaskulær sundhed anbefaler at opretholde dem inden for et normalt interval, som er under 150 mg / dl. Derfor i tilfælde af mængder over dette niveau, så øges din risiko for hjertesygdomme og pankreatitis.

Kroppen bruger en vis mængde af dette lipid som en energikilde. Imidlertid er høje triglyceridniveauer en af ​​hovedårsagerne til koronararteriesygdommen.

Hertil kommer, at høje niveauer af dette lipid går hånd i hånd med et fald i niveauer af højdensitetslipoproteiner (HDL), også kaldet “godt kolesterol”. Naturligvis er HDL-kolesterol nøglen til rene arterier.

Heldigvis regulerer en kost med rimelige mængder fedt og kalorier naturligvis dine triglyceridniveauer, før det kan påvirke helbredet.

Derfor er det godt at øge dit indtag af bestemte fødevarer, der hjælper med at opretholde stabile triglyceridniveauer.

Lad os finde ud af, hvad de er.

1. Olivenolie er med til at kontrollere dine triglyceridniveauer

For det første består ekstra jomfru olivenolie af monoumættede fedtstoffer, der stimulerer en stigning af godt kolesterol i dine arterier.

Regelmæssigt indtagelse af olivenolie regulerer høje niveauer af triglycerider, renser arterierne og reducerer inflammation.

Derudover kan det hjælpe med at forebygge alvorlige hjertekar sygdomme såsom kroniske sygdomme, trombose og arteriosklerose på lang sigt.

2. Bælgplanter

Dernæst er bønner (også kendt som bælgplanter) værdsat for deres høje indhold af essentielle næringsstoffer. De er en fremragende mulighed for at støtte den kardiovaskulære sundhed.

Deres betydelige niveauer af opløselig fiber hjælper med at fjerne høje niveauer af kolesterol og triglycerider i kroppen. Desuden hjælper de med at undgå akkumulering af det på arterievæggene.

De er også en sund kilde til kalorier og proteiner. Din krop bruger disse til at holde sine energiniveauer oppe.

3. Fed fisk

Dernæst er fed fisk en af de bedste fødevarer til at støtte den kardiovaskulære og kognitive sundhed.

Det skiller sig ud som en vigtig kilde til omega 3 fedtsyrer, en type sundt fedt, der hjælper med at sænke triglycerider.

Derudover har den antioxidanter og anti-inflammatoriske forbindelser, som reducerer de negative virkninger fra frie radikaler, skadelige molekyler, der fremskynder celleforstyrrelser.

Nogle af de bedste fede fisk omfatter:

  • Makrel
  • Laks
  • Tunfisk
  • Sardiner
  • Sild
  • Torsk

4. Havregryn

Fremhævet som en af kroppens vigtigste energikilder er havregryn en fremragende allieret for at sænke niveauerne af disse lipider i dine arterier.

Først og fremmest indeholder havregryn en betydelig mængde opløselig fiber, et næringsstof, der stopper dårlige fedtstoffer fra at akkumulere sig.

For det andet så scorer de også lavt på det glykæmiske indeks. De tilbyder endda en lille mængde monoumættede og flerumættede fedtstoffer. Disse fedtstoffer er kendt for deres positive virkninger mod disse typer af lidelser.

5. Nødder

Valnødder, mandler og andre nødder giver en bemærkelsesværdig mængde omega 3 fedtsyrer. Dette er et uundværligt næringsstof, som renser blodet og understøtter hjertesundheden.

Derudover er de også rige på fiber og antioxidanter, der i passende mængder hjælper med at kontrollere triglyceridniveauerne.

6. Avocadoer

Dernæst er spisning af avocadoer dagligt meget gavnligt for den kardiovaskulære sundhed og din krops generelle trivsel.

Denne lækre frugt er utrolig rig på næringsstoffer, der reducerer inflammation og reducerer risikoen for kroniske sygdomme blandt andet.

Derudover har avocado betydelige niveauer af sunde fedtstoffer, antioxidanter og proteiner. Som du måske ved, er alle disse nødvendige for et sundt stofskifte og rene arterier.

Dets olie kontrollerer også høje triglyceridniveauer og overskydende niveauer af dårlig kolesterol (LDL).

7. Hvidløg

Derudover bør hvidløg være i måltidsplanen for alle patienter med dette problem.

Først og fremmest bidrager hvidløg til reguleringen af fedtstoffer i blodet. Til gengæld opfordrer det også til eliminering af toksiner.

Mange anbefaler at spise det for sig selv og råt. Tro det eller ej, så er det den bedste måde at drage fordel af dets egenskaber.

8. Papaya

Endelig indeholder papaya antioxidanter, fibre og naturlige enzymer, der understøtter fordøjelsen af fedtstoffer. I mellemtiden reduceres også akkumuleringen af dårligt fedt og triglycerider.

Du kan spise det for sig selv, i smoothies eller i frugtsalater. Disse er alle gode måder at forhindre dannelse af plak i dine arterier.

Alt i alt skal du huske på, at inkorporering af disse fødevarer i din kost kun er en del af kampen mod dette sundheds problem.

Derudover er det vigtigt at drikke rigeligt med vand og undgå overdreven indtagelse af stegte fødevarer, mælkeprodukter og andre kilder til mættede fedtstoffer.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du reducere triglycerider med 6 fantastiske morgenmåltider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du reducere triglycerider med 6 fantastiske morgenmåltider

Du hører meget om, hvor dårligt kolesterol er for dit helbred, men hvad med triglycerider? Det er lige så vigtigt at reducere triglycerider.  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
  • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.