Forbindelsen mellem hormoner og hovedpine

Østrogen er et af de hormoner, der er mest forbundet med hovedpine. Derfor kan hovedpine opstå, når menstruationen nærmer sig. Læs videre for at finde ud af mere!
Forbindelsen mellem hormoner og hovedpine

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hovedpine er et almindeligt symptom på forskellige sygdomme, og hormonelle ubalancer er en af årsagerne. Næsten enhver sygdom kan manifestere sig gennem denne form for smerte, hvad enten det er en forkølelse eller et synsproblem. Dagens artikel vil diskutere forholdet mellem hormoner og hovedpine.

Mange mennesker ignorerer det, men hormonelle ubalancer kan udløse mange ubehageligheder, især hos kvinder. Det skyldes, at deres hormoner svinger i løbet af menstruationscyklussen, som varer ca. 28 dage.

På samme måde varierer de også alt efter livsfasen. De vigtigste hormoner hos kvinder er østrogen og progesteron. Læs videre for at finde ud af, hvordan de hænger sammen med hovedpine, og hvad man kan gøre ved det.

Forholdet mellem hormoner og hovedpine

Forskere har gennem forskellige undersøgelser kunnet bevise, at visse former for hovedpine er hyppigere hos kvinder end hos mænd. Især er kvinder mere tilbøjelige til at få migræne og spændingshovedpine.

Migræne er en kraftig dunkende hovedpine, der normalt føles i den ene side af kraniet. Denne smerte kan være ledsaget af andre symptomer såsom lysfølsomhed og kvalme.

Til gengæld forårsager spændingshovedpine en mere udbredt hovedpine. Det kan være svært at skelne den fra migræne, men der er nogle forskelle. For eksempel forværres migræne ofte af motion, mens spændingshovedpine ikke gør det.

Det faktum, at begge typer smerter er hyppigere hos kvinder, peger på, at der er en hormonel komponent. Desuden styrkes denne hypotese af, at de fleste kvinder har en tendens til at opleve dem i løbet af deres menstruationscyklus.

Interessant nok optræder de fleste af disse typer smerter lige før menstruationen. Dette skyldes faldet i østrogenniveauet i slutningen af menstruationscyklussen.

Kvinde med hovedpine

Hormoner og hovedpine

Selv om det er rigtigt, at de fleste kvinder oplever disse typer hovedpine lige før menstruationen, er der variationer. I nogle tilfælde opstår hovedpinen dage før. I andre er den fremherskende i hele perioden.

Dette varierer også alt efter kvindens alder, og forekomsten af hovedpine stiger, når overgangsalderen nærmer sig. Det skyldes, at østrogenniveauet svinger betydeligt i denne fase.

Intensiteten af dette symptom kan være ret invaliderende. Bemærk, at hormonelle variationer ofte også forårsager andre symptomer, bl.a. mavesmerter og humørsvingninger. Derfor skal du gøre, hvad du kan for at mindske ubehaget, hvis du er ramt af det.

Hvordan man behandler disse typer hovedpine

Der findes behandlinger for hormonrelateret hovedpine. Faktisk er der mange effektive. Husk på, at de skal justeres og skræddersys til hver enkelt kvinde og hendes behov. Nogle af dem er:

  • Anvendelse af is på området.
  • Udførelse af afslapningsøvelser.

Smertestillende midler er de mest anbefalede, især ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er). De kan f.eks. tage ibuprofen forebyggende, dvs. før der er smerter.

Kvinde med hovedpine

Hormonelle præventionsmidler

Disse hjælper kvinder med at reducere hormonelle udsving og enten mindske intensiteten af hovedpine eller gøre dem mindre hyppige. De mest almindeligt anvendte præventionsmidler er i form af piller, plaster og vaginalringe.

Virkningen af præventionsmidler afhænger dog af kvinden, og de virker ikke for mange af dem. Andre anbefalede foranstaltninger er at undgå stress, for meget koffein og rygning, da disse ting tilsyneladende forværrer smerterne.

Orale præventionsmidler er et effektivt farmakologisk værktøj til at kontrollere hormoninduceret hovedpine.

Afsluttende kommentarer

Hovedpine har en stærk sammenhæng med hormoner, især hos kvinder. Det faktum, at østrogenkoncentrationen varierer i løbet af menstruationscyklussen, er helt sikkert forbundet med dette symptom.

Alle kvinder oplever hovedpine på deres egen måde. Desuden reagerer ikke alle lige godt på den samme behandling. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge og være opmærksom på, at intet middel kan helbrede alle tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Bioidentiske hormoner: Potentielle fordele og risici
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bioidentiske hormoner: Potentielle fordele og risici

Denne artikel forklarer, hvad bioidentiske hormoner er, og hvilke fordele og risici de kan have for menneskers sundhed. Læs med!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.