6 metoder til at styre hormonerne, som får dig til at tage på

Der er bestemte fødevarer, som kan forårsage, at man tager på i vægt. Så man bør følge disse råd for at undgå det og for at kontrollere hormoner, som gør problemet værre.
6 metoder til at styre hormonerne, som får dig til at tage på
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

For at tabe sig bliver du nødt til at spise sundere og træne mere. Så langt så godt. Men vidste du, at det også kan hjælpe at sætte sig ind i, hvordan du kan styre hormonerne, der har med vægt at gøre?

Der er ingen simple råd til at overkomme de komplekse problemer, som det indebærer at være overvægtig.

Genetik og hormoner spiller også en stor rolle indenfor problemer med kropsvægt.

Man kan ikke ændre sine gener, som man er født med, men man kan styre hormonerne, som forårsager, at man tager på i vægt uanset hvad, man spiser.

1. Spis fiber og undgå sukker for at styre hormonerne

Morgenmad

Insulin er et af de mest skyldige hormoner, når det handler om vægtøgning. Det skyldes, at det stimulerer ens celler til at opbevare sukker i kroppen i form af fedt.

Dette kan blive til en ond cirkel: eftersom ens vægt stiger, kræver ens krop mere insulin for at midnske mængden af sukker i cellerne. Dette kan med tiden gøre, at man tager endnu mere på i vægt.

Hvis man bevarer en kost, der er lav på sukker og høj på fibre, så vil man have færre problemer med at kontrollere sit niveau af insulun naturligt.

Dette skyldes, at fibre langsomt bliver nedbrudt i kroppen. Det hjælper en til at undgå, at ens blodsukker stiger.

Fibre forbedrer også ens fordøjelse og holder en mæt i længere tid. Så det er endda nemmere at tabe sig.

Læs også: Fem vægttabsregler for din morgenmad

2. Spis proteiner i løbet af dagen

Proteiner er vigtigt, fordi det hjælper en til at regulere et hormon, der hedder ghrelin. Du har måske ikke hørt om det før, men det er meget vigtigt, når det kommer til at tabe sig. Det er nemlig kendt som “sult hormonet”.

Store mængder af dette hormon vil få ens hjerne til sige “giv mig mad nu!”, når det faktisk ikke er nødvendigt. Proteiner hjælper dog med at undertrykke dette hormon. Det sætter en stopper for de falske signaler.

Det behøver ikke at være animalske proteiner, såsom kød, æg og mejeriprodukter. Nødder, frø og bælgfrugter, såsom bønner, linser og ærter, er andre alternativer til proteiner, som man kan vælge.

3. Vælg dine mejeriprodukter med omhu

Med mindre man er intolerant overfor laktose, så er mejeriprodukter ikke dårlige for en.

Et glas mælk

Alligevel bør man vælge dem med omtanke.

Mange virksomheder i mejeriindustrien anvender kunstige væksthormoner, når de opdrætter deres kvæg for stimulere deres produktion af mælk og kød.

Disse hormoner var ikke lavet til menneskelig indtagelse. Så det er muligt, at de kan være tæt forbundet med en vægtøgning.

Man bør altid vælge økologiske mejeriprodukter. Ellers bør man vælge dem, som er markeret som “hormonfri”. På den måde kan man nyde dem uden at skulle bekymre sig om de virkninger, som de kan have på ens vægt på længere sigt.

Læs også: 5 øvelser der ikke duer til vægttab

4. Vær påpasselig med kornsorter

Kornsorter og frø, som indeholder gluten, især hele kerner, er ikke nødvendigvis dårlige for alle. Hvis man har problemer med thyreoideahormoner, er det dog en god idé at mindske indtagelsen af disse produkter betydeligt.

Flere undersøgelser har vist, at en kost rig på gluten kan sænke produktionen af dette hormon betydeligt. Thyreoideahormonet spiller en vigtig rolle, når man ønsker at undgå en vægtøgning. Det skyldes, at det hjælper med at regulere ens stofskifte.

Det vil være mere besværligt at tabe sig. Og jo lavere ens niveau af thyreoideahormoner er, jo langsommere vil ens stofskifte være. Hvis man kontrollerer hormoner, såsom dette, så vil man tabe sig på længere sigt.

5. Undgå produkter med soya

Soya bønner

Soya kan være en kompliceret form for produkt. Det er rigtigt, at det indeholder en lille mængde fedt, få kalorier og mange vegetabilske proteiner. Men det indeholder også et kemisk stof kendt som planteøstrogener.

Dette kan blokere kroppens egentlige produktion af østrogen. Når ens niveau af østrogen er stabilt, vil et hormon, der hedder leptin, også blive optimeret.

Leptin er vigtigt i forhold til vægtøgning, fordi det regulerer ens mæthedsfornemmelse. Når ens niveau af leptin er normalt, så vil man føle sig mæt, når man kun spiser det, som man har brug for.

Af denne grund er det en god idé at undgå produkter med soya, når ens mål er at tabe sig.

6. Skær ned på kaffe for at styre hormonerne der har med vægttab at gøre

Kaffe og te er rigt på antioksidanter og har fremragende fordele for ens helbred. Når det kommer til at tabe sig, bør man dog måske overveje at mindske sit indtag af koffein.

Koffein kan også øge ens niveau af kortisol. Det er det hormon, som reagerer på stress og kan udløse en vægtøgning i maveområdet. Det skyldes, at det omfordeler fedt fra armene og benene til maven.

Kaffe

Så hvis man prøver at tabe sig, bør man mindske sit indtag af drikkevarer, som indeholder koffein – dette indebærer også de produkter, som påstår at være koffein-fri.

Disse forandringer i ens kost er ikke nødvendigvis afhængige af hvor mange kalorier, man indtager. Men det handler snarere om indholdet af de ting, som man indtager regelmæssigt.

Ens hormoner spiller en grundlæggende rolle, når man prøver at tabe sig eller tage på.

Hvis man ved, hvordan man kan styre hormonerne, som forårsager vægtøgning, så vil det være meget nemmere at opnå sine mål om vægttab.

Man bør huske, at hvis man ønsker at lave store forandringer i sin kost eller spisevaner, så er det bedst at tale med en læge, som man stoler på, eller en ernæringsekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chaudhri OB, Wynne K, Bloom SR. Can gut hormones control appetite and prevent obesity? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S284-9
  • Blom WA, Lluch A, Stafleu A, Vinoy S, Holst JJ, Schaafsma G, Hendriks HF. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
  • Ch’ng CL, Jones MK, Kingham JG. Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clin Med Res. 2007 Oct;5(3):184-92.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.