Sådan kan du lindre hovedpine om sommeren

Hovedpine om sommeren er en grund til bekymring for mange mennesker på deres ferier. Denne artikel forklarer årsagerne til, at du måske får hovedpine om sommeren, og hvordan du hjælper med at forebygge det.
Sådan kan du lindre hovedpine om sommeren

Sidste ændring: 25 november, 2020

Der er ingen tvivl om, at hovedpine om sommeren er noget, der ender med at ramme alle på et eller andet tidspunkt. Sommeren er ledsaget af et øget antal af lægebesøg på grund af hovedpine og forværring af episoder med migræne.

Undersøgelser udført i forskellige lande afslører, at mellem 85-90% af menneskerne rapporterer at have lidt af hovedpine mindst én gang i løbet af det seneste år. Konsultationer på grund af hovedpine er dermed den mest hyppige beklagelse hos næsten alle læger.

Denne tilstand rammer dog ikke mænd så ofte, som den rammer kvinder. 80% af mænd har haft hovedpine det seneste år, men for kvinder stiger dette tal til 95%. Ligeledes påvirker migræne oftere kvinder end mænd, hvor det rammer omkring 15% af den overordnede befolkning.

Hvorfor er sommer så en risikofaktor, når det kommer til hovedpine? Det er meningen, det skal være en periode med mere afslapning, udendørs aktiviteter, at undgå at blive indenfor og – selvfølgelig – meget bedre vejr, ikke?

Disse omstændigheder og aktiviteter er dog præcis det, der kan bidrage til hovedpine.

Lad os se på nogle af de forskellige skjulte årsager til hovedpine om sommeren.

Årsager til hovedpine om sommeren

Der er flere årsager til, at du måske får hovedpine. Foruden bestemte lidelser og tilstande med kendte årsager, er hovedpine som regel ikke forårsaget af en enkelt faktor.

Hovedpine om sommeren er ikke nogen undtagelse. Dit hoved gør ikke ondt, bare fordi det er sommer. Det gør ondt på grund af en række omstændigheder og situationer, som kan finde sted på denne tid af året.

Kombinationen af alle disse sommer-relaterede situationer kan ofte føre til en plagende hovedpine. En gængs kombination er, når du tager på ferie og der er forandringer i dine søvnvaner samt ekstra udsættelse for sollys.

Varme

Selvfølgelig er varme en af de mest gængse årsager til hovedpine. Om sommeren udvider blodårer sig i kroppen ofte på grund af højere temperaturer udendørs.

Dette betyder, at blodårerne øges i størrelse for at udskifte varmeenergi med den udenfor og dermed hjælpe med at forebygge et slagtilfælde. En bivirkning af udvidelsen af blodårer kan desværre være migræne.

Vi anbefaler, at du læser: 4 årsager til hovedpine om morgenen

Alkoholindtag og dehydrering

Om sommeren kræver din krop mere væske end normalt på grund af de høje temperaturer udenfor. Folk prøver ofte at slukke deres tørst ved at drikke alkohol om sommeren. Alkohol hydrerer dog ikke. Tværtimod: Bliver du endnu mere dehydreret og du får også hovedpine.

Forandringer i søvnrutiner

Kvinde ligger søvnløs i seng

Søvnløshed har tendens til at være værre om sommeren og kan derfor udløse migræne og hovedpine.

Forandringer i døgnrytmen kan også være årsagen til, at din migræne bliver værre. Når kroppen er udsat for mere lys i løbet af dagen, kan søvnvaner og rutiner ændre sig som et resultat af det.

En klassisk konsekvens af dette er, at om sommeren sover du færre timer og kan måske endda lide af søvnløshed.

Personer, som ikke lider af søvnløshed normalt, kan opleve det om sommeren. Måske er arbejdet mere afslappet, dine børn skal ikke tidligt op og i skole, telefonen og fjernsynet er tændt i længere tid.

Dit sociale liv blomstrer også, du indtager mere alkohol og koffein (hvilket er vanddrivende) og som et resultat kan du få hovedpine.

Sådan kan man forebygge hovedpine om sommeren

Lad os se på, hvilke forbehold du kan tage for at hjælpe med at forebygge at få hovedpine om sommeren. Alle disse er simple trin, som kan deles op i to grupper baseret på deres primære formål:

 • Til at modvirke sommervarmen.
 • Til at modvirke usunde vaner forbundet med sommeren.

Trin til at bekæmpe varmen og undgå hovedpine om sommeren

 • Vær forsigtig med solen: Solen om sommeren er meget hårdere mod kroppen, så det er vigtigt at beskytte dig selv med hatte og gå med hvidt tøj. Solbriller er også nyttige. Hvis det er muligt, skal du prøve at lave udendørs aktiviteter nogle få timer før eller efter middagstid, eftersom det er på det tidspunkt, at solen er skarpest.
 • Undgå drastiske temperaturforandringer: Om sommeren er det almindeligt, at folk tænder for airconen på fuld styrke. At gå ind og ud af rum, hvor temperaturerne er meget høje eller meget lave, kan dog udløse hovedpine.
 • Hold dit hjem køligt – ikke koldt: Indeni dit hus skal du prøve at holde temperaturerne kølige frem for kolde med din airconditioner. Vifter er derfor et meget bedre valg, hvis du ønsker at bekæmpe varmen.
 • Forbliv hydreret: Om sommeren kræver kroppen mere vand end normalt. For at undgå dehydrering er det vigtigt at drikke væske meget regelmæssigt og undgå drikkevarer, som vil dehydrere dig hurtigt, såsom alkohol.
Kvinde drikker vand for at undgå hovedpine om sommeren

At forblive hydreret om sommeren er essentielt og det kan også hjælpe med at forebygge hovedpine. Vær derfor ekstra opmærksom på, at du drikker rigeligt med vand!

Forbehold for at undgå dårlige vaner om sommeren

 • Spis sundt: Du kan øge dit indtag af væske ved at indtage flere fødevarer, som giver vand, såsom frugter og grøntsager. Til personer, der lider af migræne, er det vigtigt at undgå fødevarer, som indeholder stoffer, der kan udløse hovedpine. Disse typer af fødevarer inkluderer pølser og chokolade.
 • Oprethold en almindelig søvnrutine: At ændre din rutine lader til at være en vane om sommeren. Mange medicinske specialister er dog enige i, at det bedste at gøre er at prøve at bevare en søvnrutine, der er ret ens hele året rundt. Foruden at gå i seng og stå op omkring samme tidspunkt, bør du også blive ved med at få den samme mængde af søvn hver nat.
 • Hvis du ikke kan stå op eller gå i seng til siden, kan du prøve at tilføje en lur på op til tredive minutter i løbet af timerne med mest intens sollys. Dette vil også afholde dig fra at være i solen, når den er mest skarp.

Konklusion

Om sommeren er vi udsat for et øget antal af faktorer, som kan føre til hovedpine. De højere temperaturer sat sammen med dehydrering og søvnløshed kan måske forklare, hvorfor nogle personer lider mere af hyppig hovedpine i løbet af denne periode.

Der er heldigvis nogle trin, du kan følge, for at passe bedre på dig selv ved at tilpasse dine vaner. Disse er nogle måder både at forebygge udviklingen af hovedpine om sommeren og også at lindre eksisterende smerte.

Hav disse tips i baghovedet til de varme sommerdage!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lindre hovedpine og spænding naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lindre hovedpine og spænding naturligt

Fysisk træning og regelmæssige afslapningsteknikker hjælper dig med at undgå og lindre hovedpine og spænding, der kan påvirke din velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
 • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
 • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.