Hvad gør kønshormoner egentlig?

Foruden at kontrollere udviklingen af sekundære karaktertræk deltager kønshormoner også i flere forskellige funktioner i kroppen såsom vækst af knogler eller produktionen af røde blodlegemer.
Hvad gør kønshormoner egentlig?
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Kønshormoner er kemiske substanser, der syntetiseres i kønsorganer. Det er i livmoderen i tilfælde af kvinder og i testiklerne i tilfælde af mænd.

Syntesen af dem er direkte afhængig af handlingen af et andet hormon, GnRH, i hypofysen, som på samme tid udskiller gonadotropiner. De er i sidste ende ansvarlige for at stimulere enten testiklerne eller livmoderen.

Forgængeren for kønshormoner er kolesterol, som er forskelligt i mandlige og kvindelige kønshormoner. Disse hormoner kan laves for at forbedre livskvaliteten hos patienter med sygdomme såsom bryst- eller prostatakræft eller problemer med fertilitet eller livmoderen.

Blandt de kvindelige kønshormoner er der østrogen og progesteron, som begge produceres i æggestokkene. Med hensyn til de mandlige kønshormoner er der androgener, som produceres i testiklerne.

De kvindelige kønshormoner

Østrogen

Østrogen er de kvindelige kønshormoner

Østrogen er ansvarligt for at differentiere de kvindelige sekundære kønskarakterer. De er også ansvarlige for at kontrollere menstruationscyklussen og facilitere væksten af knogler hos kvinder.

Når de bliver adskilt, øges skabelsen af progesteronreceptorer i livmoderen. Dette faciliterer en række handlinger, som vi vil forklare senere.

Østrogen deltager også i funktioner forbundet med forbrændingen og hjertekarsystemet, eftersom de holder på natrium, salt og vand. 

Ophobningen af natrium har konsekvenser for kvinder med menopause, eftersom det kan forårsage tab af knoglemasse, da det er så letoptageligt. På grund af det bliver mange kvinder nødt til at søge hormonbehandlinger.

Når en person gennemgår behandling med en høj dosis østrogen, fungerer disse kønshormoner som præventionsmidler foruden at:

 • Sænke glukosetolerancen.
 • Øge produktionen af koagulationsfaktorer og plasminogen og reducere produktionen af protrombin III, hvilket øger risikoen for blodpropper.
 • Øge produktionen af renin og angiotensin og hjælpe med frigivelsen af aldosteron. Man bør holde øje med sit blodtryk, eftersom dets værdi kan ændre sig på grund af disse faktorer.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Er hormonforstyrrende stoffer din kosts værste fjende?

Progesteron eller gestagener

Piller med hormoner

Som vi har nævnt før, forårsager frigivelsen af østrogen øjeblikkeligt, at antallet af progesteronreceptorer øges, hvilket faciliterer interaktion mellem de to.

Når progesteron når dets receptorer, er den direkte konsekvens, at det reducerer antallet af koblinger mellem østrogen og dets receptorer. Det er en god ting, eftersom progesteron hjælper med at undgå endometriehyperplasi.

Som vi nævnte, er østrogen kønshormonerne, der er ansvarlige for kvinders sekundære kønskarakterer, såsom livmoderen. På grund af det kan man udvikle endometriehyperplasi, hvis østrogen bevarer dets aktivitet eller øges.

På den måde omdanner gestagenerne det østrogene endometrium til et sekretorisk endometrium.

På den anden side er progesteron kønshormonet, som forbereder livmoderen på graviditet. Når niveauet af progesteron falder, begynder menstruationen dermed. Det hjælper også på produktionen af modermælk.

Ulig østrogen blokerer dette hormon aldosteronreceptorer. Under ægløsning får det desuden kropstemperaturen til at stige med 0,5ºC.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 8 symptomer på en hormonel ubalance, du muligvis ikke er klar over

Mandlige kønshormoner

Androgener

Illustration af mandens kønshormoner, androgener

Androgener har maskuliniserende effekter. De faciliterer udviklingen af mandens kønsorganer og de sekundære kønskarakterer. På den anden side kan syntetiske androgener bruges til at behandle sygdomme såsom:

 • Mandlig hypogonadisme.
 • Anæmi: De øger produktionen af erytropoietin i nyrerne på grund af den anabole handling.
 • Celleforandringer i brystet: I tilfælde, der ikke reagerer på behandlingen, og i andre behandlinger som et hjælpestof.
 • Anoreksi.

Den anabole handling skyldes, at de øger produktionen af proteiner, hvilket øger muskelmassen.

Blandt funktionerne af kønshormoner finder vi stimulationen af produktionen af sæd. Derudover faciliterer de modningen af sædcellerne i sæd.

De fremmer også væksten af penis, pungen og de sekretoriske kønskirtler samt testiklerne. Som det sidste øger de væksten af kønsbehåring og libido, hvilket er lysten til sex.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Soediono, B. (1989). HORMONAS SEXUALES. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Guyton, A., & Hall, J. (2011). Fisiología femenina antes del embarazo y hormonas femeninas. In Guyton & Hall: Tratado de fisiologia médica.
 • Barañao, R. I. (2009). Hormonas sexuales y respuesta inmunológica. Saegre.
 • Cachofeiro, V. (2009). Alteraciones del colesterol y enfermedad cardiovascular. Lopez Farré A., Macaya Miguel C. et al Libro de la salud cardiovascular. 1ª ed. Bilbao: Fundación BBVA, 131-139.
 • García Ayala, E., Cárdenas Mastrascusa, L., Sandoval Martínez, D., & Mayorga Anaya, H. (2010). Hiperplasia endometrial: análisis de serie de casos diagnosticados en biopsia endometrial. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 75(3), 146-152.
 • Amado, J. A., & Flórez, J. (2003). Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales. Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson, p887-912.
 • Brito, C. (2014). Regulación de la eritropoyesis. Facultad de medicina de la Universidad de Chile, 2.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.