Hvad man bør spise under en graviditet

Graviditet er en særlig tid, hvor kroppen har brug for en meget større mængde næringsstoffer. Ved at spise frugter og grøntsager eller fedtfattigt kød vil det faktisk hjælpe både moderens og fosterets udvikling.
Hvad man bør spise under en graviditet

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Det er meget vigtigt at passe godt på sig selv og holde øje med, hvad man bør spise under en graviditet, fordi det vil øge sandsynligheden for, at ens baby fødes sund og rask. Ved at spise sunde fødevarer kan kommende mødre undgå at sætte deres helbred i fare under graviditeten, samt give de nøvendige betingelser for en sund baby.

Generelt involverer denne pleje:

 • En medicinsk evaluering hver 15. og 30. dag.
 • Kontrol af daglige fysiske aktiviteter.
 • En sund kost.

Du bør være særligt opmærksom på det sidste punkt. Det er vigtigt, at man er meget opmærksom på sin kost under en graviditet. Det betyder ikke, at du skal foksuere på kalorieforbrænding eller vægttab. Det kan faktisk være skadeligt for det voksende foster. Hvad er den mest anbefalede kost at følge under en graviditet?

Spis en variation af frugter og grøntsager

Kvinde med frugtfad, da det er noget af det, man bør spise under en graviditet

Frugter og grøntsager indeholder store mængder af C-vitaminer og folsyre. Vi råder dig derfor til at spise en stor mængde i det andet og tredje trimester af din graviditet. Ved at spise en stor mængde frugter (såsom appelsiner, melon og grapefrugt) og grøntsager (såsom broccoli, tomat og salat) fremmer du fosterets vækst.

Ved at spise disse fødevarer under en graviditet, hjælper man fosteret med at nå den passende størrelse før fødslen. En gravid kvinde bør spise mellem to og fire portioner frugt om dagen.

Fedtfattige proteiner er noget af det, man bør spise under en graviditet

Fedtfattige proteiner er eksempler på det, man bør spise under en graviditet

For at fremme babyens vækst er det også vigtigt for gravide kvinder at sikre, at deres måltider indeholder fødevarer rige på proteiner såsom:

 • Kød.
 • Æg.
 • Ost.
 • Mælk.
 • Nødder.
 • Tørrede frugter.

Disse fødevarer er også fulde af B-vitamin og jern. Jern fungerer sammen med iltning både i udvikling af fosteret og i dannelsen af muskler hos den gravide kvinde.

Som et resultat af det vil den kommende mor få færre problemer med udmattethed, svaghed, irritabilitet og depression. Vi anbefaler, at du spiser mellem 50 og 60 mg fedtfattige proteiner om dagen.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Motion og graviditet: Ting, man bør overveje

Korn og mel

Korn anses som en meget vigtig kilde til energi for kroppen, og det gælder endnu mere i tilfælde af graviditet. De giver store mængder af fiber, jern og B-vitamin.

Hvis man spiser mel, giver det en stor mængde af kulhydrater og folsyre, hvilket er meget gavnligt for babyens udvikling. Vi anbefaler, at man spiser mellem seks og tolv portioner af fødevarer såsom:

Begrænset indtag af koffein og fisk

Man bør reducere sit indtag af kaffe under graviditet. Flere grupper af fødselslæger og gynækologer i USA, såsom American College of Obstertricians and Gynecologists, anbefaler, at man reducerer sit indtag af kaffe meget, eftersom koffein ophober sig på indersiden af moderkagen, efter det har passeret gennem fosteret. 

For stort indtag af kaffe er blevet forbundet med tilfælde af spontane aborter og for tidlige fødsler.

Man bør også tilpasse sit indtag af fisk. Nogle fisk såsom hvid tun kan have et stort indhold af tungmetal, hvilket kan forårsage problemer for fosterets udvikling.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Sådan kan man behandle cystitis under graviditet med hjemmemidler

Undgå indtag af drikkevarer, der indeholder alkohol

Person siger nej til øl

Når man har indtaget alkohol, rejser det gennem hele kroppen i blodet, hvor det påvirker kroppens funktioner, når det overstiger de anbefalede niveauer. Hos gravide kvinder bliver alkohol overført til babyen gennem navlestrengen.

Dette kan påvirke babyens udvikling og forårsage adfærdsmæssige og indlæringsrelaterede problemer i den fremtidige udvikling af barnet. Mange studier konkluderer, at man bør undgå alkohol under graviditet.

Betydningen af at gennemtænke, hvad man bør spise under en graviditet

Det er vigtigt at understrege, at det, som kvinder spiser eller drikker under en graviditet, vil være den primære kilde til næring for den voksende baby.

Mange eksperter anbefaler og råder derfor kommende mødre til at indtage fødevarer og drikkevarer, der er sunde og nærende. På den måde kan man give de nødvendige næringsstoffer, som er vigtige for udviklingen og væksten af ens baby.

Som du kan se i denne artikel, er der mange fødevarer, du bør spise under en graviditet, og der er også nogle, man bør undgå. En gravid kvinde har dog brug for endnu mere calcium, folsyre, jern og protein, end den almindelige kvinde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Loy, S.-L., Marhazlina, M., Azwany, Y. N., & Hamid Jan, J. M. (2011). Higher intake of fruits and vegetables in pregnancy is associated with birth size. The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, 42(5), 1214–1223. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22299448
 • Brannon, P. M., & Taylor, C. L. (2017). Iron Supplementation during Pregnancy and Infancy: Uncertainties and Implications for Research and Policy. Nutrients, 9(12). https://doi.org/10.3390/nu9121327

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.