Grundlæggende pleje af atopisk eksem hos babyer

Atopisk eksem hos babyer er en tilstand, som typisk bekymrer forældre. Heldigvis, kan det dog hurtigt blive bedre med den rette behandling.
Grundlæggende pleje af atopisk eksem hos babyer
María Cantos

Skrevet og kontrolleret af Jordemoder og sygeplejerske med speciale i Mental Sundhed María Cantos.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Atopisk eksem hos babyer er en af de mest gængse hudlidelser, der dukker op, i løbet af de første måneder af babyens liv. Eftersom det er en kronisk sygdom, bør forebyggelse være den primære pleje, samt lindring af symptomerne, der opstår som følge af det.

Tidlig opdagelse af denne dermatologiske tilstand vil hjælpe familiemedlemmer i deres opgave med at mindske symptomerne og ubehaget, som følger med det.

Hvad er atopisk eksem hos babyer?

Atopisk eksem begynder som regel mellem babyens trejde og femte levemåned. I dette stadie, bliver hudlæsioner typisk mere hyppige. De finder som regel sted i form af udbrud, som varer omkring seks uger, selvom de kan vare længere end det.

Atopisk eksem er en inflammatorisk hudlidelse, som manifesterer sig som tør hud. Det er et af de mest bemærkelsesværdige symptomer. Det viser som regel sig selv sammen med en intens kløe.

Tilstanden forbliver som regel aktiv indtil to-års alderen, og derefter forbliver den enten i længere tid eller forsvinder fuldstændig. Dette er en børnesygdom med en sikkert nedarvet komponent. Af den grund, skal man overveje sin familiehistorik.

Hvornår skal man gå til en børnelæge?

Pige med atopisk eksem hos babyer

Atopisk eksem har ikke specifikke karaktertræk. Det varierer fra person til person. Det er, derfor, meget svært at differentiere det fra andre former for eksem. Kun en børnelæge kan diagnosticere atopisk eksem efter at have vurderet babyens symptomer.

Du bliver altså nødt til at gå til en børnelæge, hvis du observerer de følgende ting hos din baby:

  • Ikke-specifikt udslæt, især i ansigtet og de bøjelige områder.
  • Udslæt, som bliver et stykke tid.
  • Hyppig gråd, eftersom det kan være på grund af kløende ubehag i de ramte områder.

Sådan opdager man atopisk eksem hos babyer

Atopisk eksem kan manifestere sig på forskellige måder. De mest gængse er dem, vi vil nævne her.

Udslæt dukker som regel op på kinderne, panden, ørerne og i hovedbunden. Derefter kan det brede sig til resten af kroppen, hvor det begynder i ansigtsområdet. Dette er typisk kløende eksem og, nogle gange, en vis grad af væske.

Atopisk eksem, kan også vise sig selv sammen med en allergi overfor æggehvider. Af den grund, skal man udføre allergitests for at kunne stille en diagnose hos babyer.

Vi anbefaler, at du læser: 6 hjemmelavede midler mod kontakteksem

Hvordan kan man forebygge atopisk eksem hos babyer?

En baby får creme på

For at pleje atopisk eksem, har familiemedlemmer brug for passende sundhedsfaglig viden:

  • Vask din babys tøj med mildt vaskepulver og undgå skyllemiddel.
  • Undgå varme, især varm luft. For at gøre det, skal man undgå uldne materialer, plastik og nogle typer fiber, som fremmer tilstedeværelsen af sved og dermed udslæt. I stedet, skal man vælge kun at bruge bomuld.
  • Anvend luftfugtere mod tør luft i områder, hvor luftfugtigheden er for lav.
  • Udøv ordentlig babyhygiejne med korte bade eller bruseture, ikke mere end 2-3 gange om ugen. Dette skyldes, at overdrevne mængder vand og udsættelse for sæbe kan fremme forekomsten af udslæt. Læger anbefaler at bruge havregryn.
  • Påfør fugtighedscreme, som er lavet til babyer, flere gange om dagen, med en blid massage, så det trænger ordentligt ind i huden.

Medicinsk behandling

Der er situationer, hvor symptomerne, der opstår som følge af atopisk eksem hos babyer, kan kræve farmakologiske behandlinger og overvågelse af en læge for at undgå komplikationer:

  • Det er nødvendigt at tale med en børnelæge for at kunne afgøre mønsteret for den lokale anti-inflammatoriske behandling, når der er udbrud. Du bør også stoppe med at bruge de fugtgivende cremer, du brugte i præventionsfasen.
  • Undgå forekomsten af hudinfektioner. Dette opstår som regel på grund af kradsen, efter kløen er begyndt. Man skal også opretholde ordentlig hygiejne.

Hvis børnelægen mener, der kan være en infektion, så kan de ordinere anvendelsen af lokal eller systemisk antibiotika.

Topiske kortikosteroider er nogle af de hyppigst ordinerede medikamenter til denne tilstand af børnelæger. Du bør ikke være bange for at bruge dem, så længe du gør det korrekt. De har mange fordele for babyer med eksem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.