Fordele ved at have et kæledyr derhjemme

At have et kæledyr er en af de oplevelser som ethvert barn husker som voksen.
Fordele ved at have et kæledyr derhjemme
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Kæledyr lærer børn mange ting, ud over at fylde dem med en ubetinget kærlighed der er svær at finde andre steder.

At have et kæledyr i hjemmet er meget nyttigt for udviklingen af børn, den obligation der skabes mellem familien og kæledyret fremmer kærlighed og ansvar. De udgør også en sikkerhedsfaktor og er en god ting for alle familiemedlemmer.

Hvad er fordelene ved at have et kæledyr i hjemmet?

1. Lære børn om ansvar

Husk at have et kæledyr indebærer tid og ansvar, da det næsten bliver et medlem af familien. Ansvaret for dets pleje og ernæring kan ikke udelukkende falde på forældrene eller børnene.

Derfor bør forældre lære børn alt relateret til pleje af kæledyret. For eksempel bør forældre bade kældedyret med hjælp fra deres børn, så de kan observere og indse, hvor følsom omsorgen skal være.

Målet med dette er, at børn kan gøre det i fremtiden uden hjælp fra deres forældre. Ligeledes kan børn overlades til at varetage simple opgaver såsom at give dyret foder. Forældre skal dog minde dem om eller spørge om kæledyret allerede er fodret.

Dette skal ske indtil dagen kommer, når de selv husker at fodre kæledyret på de nødvendige tidspunkter.

2. De får børn til at erhverve ny viden og læring

Hund og kat
Afhængigt af det kæledyr som familien har, vil børn få viden om dyret. For eksempel, hvis de har en kæledyrskildpadde, vil de lære om, hvilke typer skildpadder der findes, hvad de lever af, hvad deres naturlige habitat er, hvor længe de lever, og hvordan deres reproduktion er.
Ved at vokse op med et kæledyr kan børn lære at dyr også lider af sygdom, føler sig kolde og sulter som mennesker. Derudover kan de lære de forskellige stadier af livet (fødsel, reproduktion og død).

3. De bidrager til børns sundhed

At vokse op med hunde, katte eller dyr, der har hår, gør at børn kan generere et immunrespons mod patogener, der forårsager allergier og astma. Tilstedeværelsen af kæledyr hjælper med at sænke blodtrykket og fremmer et godt hjerte.

Dyr gør vores liv sundere. Dette skyldes, at når vi kærtegner dem, begynder vores krop at udskille endorfiner, neurotransmittere, der reducerer stress, angst og sorg.

4. De bidrager til den gode følelsesmæssige udvikling af børn

Labrador med små børn.

Det selskab, som kæledyret giver børn hjælper med at give dem en god holdning og selvværd, samtidig med at det forbedrer deres selvtillid og gør dem mere sikre. Med et kæledyr lærer børn at være empatiske, at kunne genkende om deres dyr er glad, træt, trist eller rolig.

De lærer også vigtigheden af at respektere andre, bryde sig om, kærtegne og dele. Derudover kan børn skabe fantasier, hvor deres kæledyr er den væsentlige del af historien, hvilket gør dem lykkelige. Derudover stimulerer dette deres kreativitet.

5. Trøste børn

Nogle gange vil vi være tavse og dræbe alle vores sorger. I disse øjeblikke kæler k æledyr os sædvanligvis ved at give deres ubetingede kærlighed og deres støtte i stilhed. Når vi føler os alene, er kæledyr altid en stor støtte. Deres støtte giver os styrken til at møde isolation og ensomhed.

Læs også: Sorgens fem faser og hvordan du kommer gennem dem

6. Hjælper alle familiemedlemmer med at holde sig i form

Hele familien med en hund.

Hvis familien har besluttet sig for at have et dyr der kan lide at være i bevægelse, som en hund, vil det hjælpe alle til holde sig i form, fordi de bliver nødt til at lege med dyret, tage det ud på en tur og løbe med det.

7. Hjælp til at styrke familieobligationen

Når kæledyret er medtaget i familieaktiviteterne, bliver dette hovedattraktionen. Dette giver anledning til særlige øjeblikke og derfor til smukke familieminder med dyret på det tidspunkt.

Husdyr er velegnet til familier

Hund sammen med kat.

At have et kæledyr er en meget vigtig beslutning, som ikke bær tages let. Når man vælger et kæledyr, er det nødvendigt at tage hensyn til: tiden der er tilgængelig baseret på dyrets type og, afhængigt af børnenes alder, hvor passende det kan være for deres udvikling og sameksistens derhjemme.

De mest almindelige typer kæledyr er:

  • Hunde. De mest anbefalede racer er: beagle, boxer, collie, saint bernard, puddel, schnauzer, blandt andre.
  • Katte
  • Fugle
  • Skildpadder
  • Fisk
  • Kaniner
  • Hamstere

Læs også: Lav smukke urtepotter ved hjælp af genbrugsmaterialer

Afspejling

Hvis du vælger en hund som kæledyr, skal du huske på at hver gang du kommer hjem, vil der være et væsen der kærligt venter på dig med stor glæde og lykke. Men uanset hvilket kæledyr du vælger, vil det give dig en uforglemmelig oplevelse. De vil elske dig så meget, at de bliver som et familiemedlem.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.