5 ord dine børn skal lære

At opdrage et barn er ikke let. Du får ikke en håndbog, der fortæller dig, hvordan du skal opdrage dem til at blive en glad voksen. Det er ihvertfald hvad vi alle håber på, og hvad alle forældre ønsker for deres barn.
5 ord dine børn skal lære

Sidste ændring: 24 maj, 2019

Vi laver fejl, og engang imellem opfylder vi ikke de forventninger, vi havde sat os selv. Vi kan frygte, at vi ikke kan opfylde barnets behov gennem deres liv. Men én ting er sikkert: det handler ikke om at være den perfekte forælder. Det handler blot om at være en god forælder, guide og kilde til støtte. Her får du 5 ord dine børn skal lære.

Vi kan ikke være besat af at skulle løse alle problemer, vores børn kan have. Nogle gange er det bedre at lære dine børn strategier og metoder til at udrette ting for sig selv og finde deres egne løsninger. Det er derfor, at ord er nøglen til børneopdragelse. I dag vil vi gerne vise dig de mest passende ord, som ethvert barn har brug for at høre.

Her får du de 5 ord dine børn skal lære:

1. Tillid

At sætte din tilid til dine børn er vigtigt for dem for at udvikle en følelse af sikkerhed og selvstændighed. Vi har allerede talt om risikoen for overbeskyttelse på vores hjemmeside før, et læringsmønster der forhindrer børn i at have deres egne erfaringer ved at styre næsten alle aspekter af deres liv.

Sætningen “jeg stoler på dig” bør være indpræget på dem i en tidlig alder for at lære dem ansvar, og så de har din ubetingede støtte til at begynde at tage deres egne beslutninger.

2. Føl

Mor og barn der danser

“Hvordan tror du, de andre børn føler, når du gør grin med dem?”; “Føl for de andre personer når du behandler dem dårligt”; “Føl din egen lykke når det lykkes dig at gøre noget for dig selv”; “Føl din egen velvære når du krammer din bedsteforældre og fortæl dem, at du elsker dem…”

Livet er ikke bare at tænke på hvad vi ønsker og hvad vi ikke har. Det handler ikke om at “samle ting”, men om at have det godt med hvad vi gør hver dag, nyde vores venner, familie og kæledyr… Børn skal lære tidligt betydningen af at “føle deres liv maksimalt med lykke og integritet”.

Anbefalet læsning efter “5 ord dine børn skal lære”:

Børn der sover i samme seng som deres forældre

3. Forstå

Mand der belaerer dreng

Vores børn skal lære i en tidlig alder vigtigheden af at forstå andre og at sætte sig i den anden persons sko. Det er afgørende, at intellektet er afbalanceret med følelsesmæssig intelligens . Livet handler ikke kun om forståelse for pædagogiske begreber, som at vide hvordan du ganger, eller forstår hvad der står i en tekstbog.

Vi har også brug for at vores børn forstår den komplekse verden af følelser, til at respektere dem og hvordan man udtrykker dem ordentligt, for at snakke om, hvordan de føler og udtrykke deres behov og bekymringer.

4. Del

Dreng der krammer hund

“Del din lykke, skab positive forhold med dem omkring dig, del hvad du har og accepterer venligheden fra andre”. Hvis vi lærer vores børn dette væsentlige koncept, vil vi forhindre dem i at blive egoistiske og kun tænke på sig selv og sætte deres behov foran andres.

Hvis de lærer at dele, vil de have mere sikre og tætte forhold med andre, de vil have bedre venner og danne sundere forhold.

Læs også denne artikel efter “5 ord dine børn skal lære”:

Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn

5. Elsk

Pige der ligger paa graes - ord dine boern skal laere

For at kunne opdrage glade børn, er du ikke kun nødt til at lære dem at elske og være omsorgsfuld for dem omkring dem. Men det er også vigtigt at lære dine børn at lære at elske sig selv. Selvværd er virkelig vigtigt for modenhed og sikkerhed.

At elske dig selv og være i stand til at vise kærlighed til andre er uden tvivl et fundament for at udvikle følelsesmæssig intelligens. Derfor skal du ikke tøve med at fortælle dette til dine børn hver dag. Kærlighed, tillid, forståelse og at vide hvordan man deler, er broer til udvikling, så de vil vokse op og blive glade voksne.

Børneopdragelse er et dagligt eventyr, der bør gribes an med tålmodighed, engagement og kærlighed. Vær ikke bange for at begå fejl: Ingen er perfekte, når det kommer til at give rådgivning for eksempel. Det som er vigtigt er, at vores børn altid ved at vi elsker dem, og at vi støtter dem i alt, hvad de gør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.