Fordele ved at styrke bækkenbunden

Øvelser til styrkelse af bækkenbunden er meget vigtige, især for kvinder. De er nyttige i den frugtbare alder for at fremme graviditet og fødsel samt i overgangsalderen.
Fordele ved at styrke bækkenbunden
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Fordelene ved at styrke bækkenbunden er ukendte for mange. Svaghed i bækkenbunden kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten. Så i denne artikel vil vi tale mere om fordelene ved at styrke bækkenbunden.

Man kan sige, at bækkenbundssvaghed kan resultere i det, der kaldes prolaps eller nedsynkning af bækkenorganerne, hvilket igen kan være forbundet med urin- og afføringsinkontinens. Desuden har folk nogle gange brug for operation for at kompensere for denne svaghed.

Selv om denne bækkenbundssvaghed kan forekomme hos både mænd og kvinder, er det kvinder, der oftest rammes af den.

Vi begynder med at forklare, hvad bækkenbunden er, og hvilke funktioner den udfører i kroppen, hvad der kan forårsage bækkenbundssvaghed, og til sidst diskuterer vi fordelene ved at styrke bækkenbunden.

Hvad er bækkenbunden?

Bækkenbunden er en struktur, der består af muskler og bindevæv, som ligger under bækkenorganerne. Denne hovedsageligt muskuløse struktur vil tjene som støtte for bækkenorganerne og også for maveorganerne. Det vil sige, at dens hovedfunktion er at opretholde organerne, hver især i deres normale position.

Hos kvinder er bækkenorganerne:

 • Blære og urinrør: Urinvejssystemet.
 • Livmoder og vagina: Det reproduktive system.
 • Rektum og anus: Fordøjelsessystemet.

Hos mænd er bækkenorganerne:

 • Blæren og urinrøret: Urinvejssystemet.
 • Prostata og sædblærer: Forplantningssystemet.
 • Rektum og anus: Fordøjelsessystemet.

Som nævnt ovenstående støtter bækkenbunden bækkenorganerne og holder dem i deres korrekte position. Men dets funktion er ikke begrænset til kun at holde på organerne, men deltager også i denne regions funktion og ydeevne. Dette er urin- og afføringskontinens.

Illustration af bækken
Bækkenet rummer mange organer, og bækkenbunden er afgørende for, at vævene forbliver på plads.

Hvad kan forårsage bækkenbundssvaghed?

Der er mange årsager til bækkenbundssvaghed. Dybest set er de hyppigste:

 • Forhøjet tryk i maven: Fedme, kronisk lungesygdom, rygning, forstoppelse.
 • Diabetes.
 • Tumorer i bækkenet.
 • Prostatakirurgi.
 • Graviditet med eller uden vaginal fødsel.
 • Overgangsalder: Tab af vævets elasticitet.

Hvad er konsekvenserne?

De vigtigste konsekvenser af bækkenbundssvaghed er:

 • Prolaps eller nedsynkning af bækkenorganerne.
 • Tyngde eller ubehag i underlivet.
 • Urin- og afføringsinkontinens.
 • Smerter i lænden.
 • Vanskeligheder ved samleje.

Vi har allerede nævnt, at det er mere hyppigt hos kvinder end hos mænd. Så ud fra det, vi har set, kan det i høj grad påvirke livskvaliteten. Heldigvis medfører det i mange tilfælde, selvom der er en svaghed i bækkenbunden og dermed en prolaps, ikke nogen symptomer eller ubehag.

Det er dog altid tilrådeligt at planlægge en specialiseret konsultation i tilfælde af tilstedeværelse af en af de førnævnte ubehageligheder.

Sådan kan du styrke bækkenbunden

Måden at styrke bækkenbundsmusklerne på er ved at udføre knibeøvelser.

Knibeøvelser er en række teknikker, der er udviklet af gynækologen Arnold Kegel med henblik på at forbedre urininkontinens hos kvinder efter fødslen.

I nogle tilfælde kan de udføres forebyggende eller for at forbedre ovennævnte ubehag. Men ud over det formål, som de udføres til, er sandheden, at disse øvelser er lette at udføre. Desuden kræver de kun et par minutter om dagen, en til tre gange om dagen.

For at udføre dem skal du dog genkende de muskler, der forhindrer vandladning eller udskillelse af gasser fra bækkenbunden. For at gøre dette skal du prøve at stoppe strømmen, når du tisser. Når bækkenbundsmusklerne er blevet identificeret, kan øvelserne udføres i enhver stilling.

Kvinde laver knibeøvelser
Anvendelsen af knibeøvelser er varierede. Alle aldersgrupper har gavn af dem.

Hvad er fordelene ved at styrke bækkenbunden?

Fordelene ved at udføre knibeøvelser for at styrke bækkenbunden er notoriske. Seksuelle forhold forbedres, urininkontinens forebygges (forbedres, hvis den allerede findes) og prolaps forebygges. Det kan konkluderes, at styrkelse af bækkenbunden er gavnlig på mange måder.

Det er også teknikker, der hjælper i genopretningsperioden efter operation af kønsapparatet. Efter en fødsel hjælper de vævets elasticitet til at vende tilbage til det normale. Som det sidste mindsker de hos gravide kvinder risikoen for bristning ved en vaginal fødsel.

Selv om bækkenbundssvaghed kan være uundgåelig, er det godt at vide, at den i mange tilfælde ret let kan forbedres.

Det kan interessere dig ...
Bækkenbundsøvelser til øget seksuel nydelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bækkenbundsøvelser til øget seksuel nydelse

Selvom de måske er ubehagelige til at starte med, så kan man få meget gavn af bækkenbundsøvelser. Man bør lave dem hver dag for at få øget seksuel ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.