Årsager til blokerede æggeledere

Blokerede æggeledere er vanskelige at diagnosticere. Men når lægen først har stillet diagnosen, kan han eller hun behandle den. Få mere at vide i denne artikel.
Årsager til blokerede æggeledere

Written by Edith Sánchez

Last update: 09 august, 2022

Blokerede æggeledere kan forårsage infertilitet hos kvinder. Faktisk anslår fagfolk, at dette problem er ansvarligt for 10 til 25 % af alle tilfælde af infertilitet i nogle lande.

For at forstå den medicinske betydning er det vigtigt at bemærke, at dine æggeledere forbinder æggestokkene og livmoderen. Når de er blokeret, kan ægget ikke passere fra æggestokkene til livmoderen.

Som følge heraf kan ægget og sædcellerne ikke mødes. På grund af dette er befrugtning umulig. Den gode nyhed er imidlertid, at denne tilstand i mange tilfælde kan behandles.

Vigtigste symptomer på blokerede æggeledere

Kvinde ser overrasket på graviditetstest

Et generende aspekt af denne tilstand er, at den sjældent giver symptomer. I mange tilfælde indser kvinder først, at der er et problem, når de ikke kan blive gravide.

I nogle tilfælde vil denne tilstand dog forårsage milde symptomer. For eksempel kan du opleve moderate smerter i den ene side af dit underliv. Dette vil kun ske med en type blokering, der kaldes hydrosalpinx.

Derudover kan du opleve symptomer, hvis et andet problem forårsager dette problem, som f.eks. endometriose. I de fleste tilfælde vil du dog ikke opleve nogen tydelige symptomer som følge af blokerede æggeledere.

Hvad er årsagen til blokerede æggeledere?

Normalt er en anden tilstand eller skade årsagen til blokerede æggeledere. Flere helbredstilstande kan forårsage dette problem. Her er nogle af de mest almindelige:

 • Salpingitis. Dette forårsager betændelse i æggelederne, og det er resultatet af en infektion. Da rørene er meget sarte, kan de tilstoppes eller opleve skader.
 • Hydrosalpinx. Dette er normalt resultatet af en infektion som klamydia eller gonoré. I dette tilfælde er fimbrierne i enden af æggelederne blokeret. Disse er afgørende for, at ægget kan nå frem til æggelederne fra æggestokken.
 • Pyosalpinx. Denne type betændelse opstår, fordi der er pus i æggelederne. Dette skaber en blokering, og hvis de brister, vil de skabe en byld i bækkenet.
 • Endometriose. Ved denne tilstand vokser en del af slimhinden i livmoderen uden for livmoderen. Der kan være en sammenvoksning, der blokerer æggelederne.
 • Bækkenkirurgi. Denne type operation kan også føre til sammenvoksning, der kan blokere æggelederne.
 • Medfødt. Nogle gange er man født med blokerede æggeledere.
 • Blokering. Dette kan forekomme, hvis du har fået foretaget en operation i form af sterilisering.

Fortsæt med at læse: Gravid med amenorré, er det muligt?

Hvordan påvirker det fertiliteten?

Som vi tidligere har nævnt, gør blokerede æggeledere befrugtning umulig. Denne blokering forhindrer ægget i at møde sædcellerne. Derfor kan du ikke blive gravid.

Det er vigtigt at få afklaret problemet. Ikke alle blokeringer er lige alvorlige. Der findes to typer:

 • Total obstruktion. Befrugtning er umulig, fordi ægget og sædcellerne ikke kan mødes.
 • Delvis blokering. I dette tilfælde er befrugtning vanskelig, men ikke umulig. Nogle æg kan passere gennem blokeringen, så det er stadig muligt at møde sædcellerne.

I mange tilfælde er det også kun den ene æggeleder, der oplever blokering. I disse situationer kan ægget passere gennem en af æggelederne. Derfor er det mindre sandsynligt, at du bliver gravid, men det er stadig muligt.

Diagnose af blokerede æggeledere

Ud over at de blokerede æggeledere ikke giver symptomer, kan de også blive afblokerede. Det gør en diagnose vanskeligere. Som følge heraf skal en specialist foretage følgende undersøgelser:

 • Røntgenundersøgelse. Den mest almindelige mulighed er hysterosalpingogram eller HSG. Specialisten vil injicere væske i æggelederne. Derefter vil de tage et røntgenbillede for at se, om væsken flyder eller stopper.
 • Sonohysterogram. Dette er en ultralydsundersøgelse, og den ligner meget den foregående mulighed.
 • Laparoskopi. Ved denne test vil specialisten indsætte et lille kamera i din krop og undersøge tilstanden af dine æggeledere.

En laparoskopi er den mest afgørende test, da de andre tests kan resultere i falske positive resultater. Denne procedure er dog invasiv, og specialister anbefaler den ikke altid. Hvis de ikke er sikre på testresultaterne, vil de gentage testen og supplere resultaterne med din sygehistorie.

Behandling

Læge holder iltmaske op mod kamera

For at behandle blokerede æggeledere skal man opereres. Der findes flere typer af operationer. Din læge vil vælge den, der passer bedst til typen og placeringen af obstruktionen. Desuden vil de tage hensyn til patientens generelle tilstand.

Dette er operationstyperne:

 • Salpingektomi. Specialisten vil udføre denne operation, hvis du har hydrosalpinx, hvilket er, når dine æggeledere fyldes med væske. De vil gøre dette for at lette in vitro-befrugtning.
 • Fimbrioplastik. Lægerne vil foretage denne operation, hvis den del af æggelederen, der er blokeret, er tæt på æggestokken. Målet med denne operation er at genopbygge fimbrierne i æggelederne.
 • Selektiv kanulation af æggelederne. Specialisten vil vælge denne mulighed, hvis hindringen er tæt på livmoderen. De vil indsætte en kanyle eller et rør i æggelederen for at frigøre den.
 • Reanastomose af æggelederne. Hvis blokaden skyldes en sygdom, eller hvis lægen har brug for at omdanne en sterilisering, vil han eller hun bruge denne metode. Det giver dem mulighed for at frigøre det tilstoppede område og forbinde de sunde dele.

Lægerne udfører denne operation ved hjælp af laparoskopi eller åben maveoperation. Patienten skal indlægges på hospitalet, og genopretningsperioden varierer fra fire til seks uger.

Mulighed for graviditet efter behandlingen

Behandlingens succes afhænger af omfanget og placeringen af blokeringen. Din fertilitet vil også afhænge af din alder, din partners sædkvalitet og omfanget af skaderne på dine æggeledere.

Den mindst risikable operationsform er laparoskopi. Derudover er der altid en risiko for en graviditet uden for livmoderen. Dette sker, når det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderen.

Nogle gange er det nødvendigt at gennemgå mere end én procedure for at behandle dette problem og blive frugtbar igen. Typisk skal du vente 12 til 18 måneder, før du kan se, om behandlingen var vellykket.

Hvis proceduren er vellykket, vil de fleste kvinder kunne gennemgå flere graviditeter. Hvis det imidlertid mislykkes, vil specialisten anbefale IVF eller en anden assisteret reproduktionsteknik.

Konklusion

Når en kvinde gennemgår et kirurgisk indgreb for at få åbnet sine æggeledere, bør hun informere lægen, så snart hun bliver gravid. Lægen skal sikre sig, at der ikke er tale om en graviditet uden for livmoderen.

Blokerede æggeledere vil ikke permanent forhindre dig i at blive gravid. Desuden er behandlingen ofte meget vellykket. Afslutningsvis er der andre muligheder, hvis det ikke er succesfuldt.

It might interest you...
Er det muligt at blive gravid efter sterilisering?
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Er det muligt at blive gravid efter sterilisering?

Er det muligt at blive gravid efter sterilisering. Ja, hvis proceduren mislykkes, eller hvis kvinden gennemgår en refertilisation. Lær mere her! • Campos, M. C., del Risco Mateos, Y., Campos, R. M., Lastra, A. V., & Barroso, R. L. (2007). Embarazo ectópico intraligamentario y piosálpinx contralateral. Medisan, 11(4).
 • Zapata, B., Ramírez, J., Pimentel, J., Cabrera, S., & Campos, G. (2015). La cirugía pélvica y el ectópico previo en la epidemiología del embarazo ectópico. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(1), 27-32.
 • Johnson Vela, R., & Valenzuela Zúñiga, S. (1994). Diagnóstico y tratamiento de la infertilidad femenina causada por obstrucción tubaria. Rev. mex. radiol, 107-10.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.