Symptomer på underlivssmerter i overgangsalderen

Underlivssmerter i overgangsalderen er ikke fysiologiske og kan faktisk være et tegn på en mulig tumor.
Symptomer på underlivssmerter i overgangsalderen
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Kvinder oplever underlivssmerter mange gange i løbet af deres liv, for det meste under ægløsning og menstruation. Det kan dog genopstå i overgangsalderen, selvom der er en misforståelse omkring underlivssmerter i overgangsalderen.

Denne form for smerte opstår i den nedre del af maven og kan være mere eller mindre intens, konstant eller med en pulserende fornemmelse. Når det sker under menstruationscyklussen, er det som regel på grund af irritation i æggestokkene.

Det er ikke normalt at have underlivssmerter i overgangsalderen. Det skyldes, at æggestokkene ikke længere er aktive i dette stadie.

I dagens aritkel, vil vi forklare, hvorfor underlivssmerter i overgangsalderen opstår.

Kvinde med hedetur

Kvinder fejlfortolker ofte starten på overgangsalderen. Det er ikke så underligt, eftersom mange stopper med at have menstruation og går ud fra, at det er på grund af overgangsalderen. Det er dog typisk perioden før overgangsalderen.

Det er et overgangsstadie, hvor en kvinde ikke har en regelmæssig menstruation og det kommer og går, fordi æggestokkene stadig er aktive.

Underlivssmerter, overgangsalder og tumorer

Ægløsning er den første årsag til underlivssmerter i dette stadie. Det opstår, fordi æggestokkene fortsætter med at fungere og hæver op, ligesom de gjorde, da de var frugtbare. Graviditeter udenfor livmoderen er en anden årsag.

Betændelse i underlivet er også en tilstand, der forårsager underlivssmerter og det er typisk en komplikation, der kommer fra en seksuelt overført sygdom. Der kan være andet ubehag foruden smerten. For eksempel, kan symptomerne inkludere ildelugtende blod og smerter, når man urinerer.

Tumorer er dog den mest gængse årsag og kan enten være godartet eller ondartet. Når en kvinde ikke har haft sin menstruation i mere end et år og mærker underlivssmerter, så er det meget sandsynligt, at det er en tumor.

Andre mulige årsager er:

  • Endometriose: Det er en lidelse, som typisk opstår under den frugtbare periode, men det kan blive der helt til overgangsalderen.
  • Ubehag i mavetarmkanalen: Mange tilstande kan simulere underlivssmerter. Faktisk bliver luft i maven eller irritabel tarmsyndrom ofte forvesklet med det.
  • Cyster i æggestokkene: Dette er sække fyldt med væske. De er faktisk ret gængse og uden symptomer, men kan stadig forårsage ubehag.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Tegn og symptomer på høje østrogenniveauer

Andre symptomer på en tumor i æggestokkene

Som vi nævnte ovenfor, kan underlivssmerter være et symptom på en tumor i dette område. Derudover, er der andre symptomer, der kan advare dig om denne situation.

For eksempel, kan kvinder have svært ved at spise og endda blive mætte af en meget lille mængde mad. Ligeledes, er der symptomer relateret til vandladning, for eksempel en konstant trang til at tisse.

Disse symptomer kan dog opstå ved andre sygdomme også. Når det er sagt, er disse symptomer som regel vedvarende eller hyppigere, når man har med en tumor i æggestokkene at gøre. Man skal gå til en læge uanset hvad.

Derudover, kan man føle sig mere træt og have ondt i ryggen samt føle smerte under samleje. Det kan endda påvirke ens mave og føre til hævelse og forstoppelse. Blødning er et alarmerende tegn, især hvis man ikke har haft sin menstruation i over et år.

Kvinde tager sig til nakke grundet smerte

Vi anbefaler, at du læser: Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?

Underlivssmerter i overgangsalderen og kræft

Du skal tale med en læge for at finde ud af med sikkerhed, om du har en tumor i æggestokkene. De vil være nødt til at kende hele din sygehistorie, inklusiv din familiehistorik. De vil typisk begynde deres diagnose med en undersøgelse af underlivet og maven.

En læge kan udføre en række komplimentære tests for at kunne diagnosticere det. Først, vil de have brug for en ultralydundersøgelse og dermed vil de kunne afgøre, om der er overskydende væv i æggestokkene. Og hvis der er det, vil de også være nødt til at afgøre, om det er væske eller fast.

Foruden dette, vil de lave en CT-scanning oftere end MR. Det skyldes, at det hjælper dem med at afgøre tydeligere, om det er en tumor eller ej. De vil måske også lave en biopsi.

Konklusion om underlivssmerter i overgangsalderen

For at opsummere, er underlivssmerter i overgangsalderen ikke fysiologisk og, som vi har nævnt, kan det være et tegn på en tumor. Man skal derfor gå til en læge for at forklare sine symptomer og stille spørgsmål. De vil udføre alle relevante tests for at kunne udelukke en tumor. Jo tidligere diagnosen stilles, jo bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.