Fordele og ulemper ved Smile Design: Hvad du bør vide

Når man ønsker et smukt og strålende udseende, er Smile Design en eftertragtet løsning. Du skal dog vide, at denne procedure har nogle risici.
Fordele og ulemper ved Smile Design: Hvad du bør vide
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 05 december, 2022

Smile Design er en tandlægebehandling, der har vundet popularitet i den seneste tid. Det er almindeligt at finde kampagner og reklamer for denne metode på sociale netværk, der viser billeder fra før og efter forskellige tandproteser.

I dag er folk mere og mere optaget af at se smukke og unge ud. Og smilet er endnu et aspekt, der skal forskønnes. Derfor dukker der nye strategier op inden for tandplejen, som søger at imødekomme denne bekymring hos folk.

Men sandheden er, at denne form for indgreb i munden er ret kontroversiel. Nogle tandlæger tilbyder det som et glimrende alternativ til at forbedre smilets udseende. Men andre afviser det og betegner det som en skadelig mode.

I denne artikel forklarer vi, hvad Smile Design består af, dets fordele, ulemper og de risici, der er forbundet hermed. Desuden afklarer vi, i hvilke tilfælde det kan være en tilrådelig behandling. Få mere at vide her.

Hvad er Smile Design?

Smile Design består i at ændre tændernes struktur ved hjælp af forskellige tandlægeprocedurer for at forbedre tændernes æstetiske karaktertræk. Der tages hensyn til tændernes form, tekstur, farve, forholdet mellem de forskellige tænder og mundens funktionalitet.

Formålet med denne type indgreb er på tre niveauer:

 1. Tænder: Søger harmoni mellem tænderne.
 2. Smil: Forsøger at finde et afbalanceret forhold mellem tænder, tandkød og læber.
 3. Ansigt: Søger at finde en balance mellem tænder, smil og ansigt.

Tandlægen har forskellige strategier for at opnå det ønskede smil. Dyb professionel rensning, tandblegning, anbringelse af harpiks- eller porcelænskroner, ortodonti og gingivoplastik er nogle af de indgreb, der anvendes for at nå det ønskede mål. Kirurgi og implantatindsættelse kan også være nødvendigt.

Nogle procedurer er mere invasive eller langsommere end andre. Afhængigt af behovene i hvert enkelt tilfælde kan alle, flere eller kun én anvendes.

Planlægning af det ideelle smil

Du skal vide, at før du går i gang med smilets udformning, er det nødvendigt, at den professionelle foretager en præcis diagnose af forholdene i munden. For at kunne bestemme dine behov og planlægge behandlingerne.

Digital Smile Design (DSD) teknologi anvendes til diagnosen, som anvender speciel software til at planlægge behandlingen og vise klienten de mulige resultater.

Der tages en intraoral scanning af munden, intraorale og ekstraorale fotos fra forskellige vinkler og røntgenbilleder. Med disse ressourcer kan proportionerne og symmetrien mellem de forskellige elementer undersøges.

Disse oplysninger overføres til computeren for at lave det digitale design. På denne måde skabes der virtuelt et nyt digitalt smil med de ideelle proportioner for, hvordan tænderne skal placeres, og hvordan de skal se ud. Der tages hensyn til både æstetik og funktion.

I planlægningsfasen er det meget vigtigt også at tage hensyn til klientens forventninger. Derved undgås misforståelser og frustrationer i fremtiden.

Afhængigt af behovene i hvert enkelt tilfælde vil de relevante behandlinger blive angivet for at nå det endelige mål om at forbedre smilets udseende og funktion. Som sagt kan der anvendes facader, implantater, kroner, ortodonti eller tandblegning.

Det er vigtigt, at tandlægen detaljeret forklarer hvert trin i processen og konsekvenserne og risiciene ved hver af de procedurer, der skal udføres.

Kvinde ved tandlæge

Al tvivl bør fjernes sammen med specialisten, inden man påbegynder et Smile Design.

Hvornår er et Smile Design indiceret?

Det er tandlægen, der har ansvaret for at afgøre, om Smile Design er den rigtige strategi for klienten for at opnå det, han/hun ønsker og har brug for. Målet er at nå frem til en mund, der ser smuk ud, men som samtidig er funktionel og forbliver sund.

Der er dog nogle situationer i munden, der kan indikere, at Smile Design kan være en mulighed for at forbedre tændernes udseende. F.eks. når der er knækkede tænder eller for at behandle tænder med pletter, der ikke forsvinder med tandblegning.

Det er også nyttigt at løse problemer med meget slidte, små og korte tænder eller gingival hyperplasi. Og til at behandle fejlstillinger forårsaget af tændernes størrelse eller position.

Fordele ved Smile Design

Smile Design er en behandling, der kan ændre klienternes livskvalitet til det bedre. Nøglen er kun at bruge den, når sagen berettiger det. Og at den udføres af en erfaren fagperson, der anvender de rette teknikker og materialer af fremragende kvalitet.

Denne kombination af procedurer giver flere fordele:

 • Detaljeret planlægning: Smilets udformning giver mulighed for en grundig undersøgelse af klientens helbred, æstetik og mund- og tandfunktion. Derefter planlægges tændernes farve, størrelse, form og placering på en personlig måde, og de nødvendige behandlinger for at opnå det fastlægges.
 • Der anvendes avanceret teknologi: For at udføre et digitalt Smile Design anvendes avanceret udstyr og software. Dette værktøj er kendetegnet ved at være behageligt for klienten og for nøjagtigheden af resultaterne.
 • Det giver klienten mulighed for at se et eksempel på det mulige resultat: Klienten kan se de mulige resultater på computeren, inden behandlingen påbegyndes. Dette fremmer accepten af visse behandlinger.
 • Forbedrer det fysiske udseende: Med denne type behandling er det muligt at finde og søge efter det bedste smil for den enkelte klient. Et, der er i harmoni med resten af ansigtet.
 • Styrker selvværdet: At have det ønskede smil skaber større selvtillid hos klienten. Det øger deres tryghed og selvtillid, når de taler og smiler.
 • Forbedrer mundhygiejnen: Rene, restaurerede og korrekt placerede tænder gør det lettere at bevare mundhygiejnen.

Ulemper

Når man gennemgår Smile Design og de procedurer, som denne proces indebærer, kan der opstå visse risici og komplikationer. Disse minimeres, hvis behandlingen udføres af en erfaren fagperson.

Også hvis der foretages en passende forudgående diagnose og en komplet undersøgelse af det kliniske tilfælde. Og behandlingerne udføres med respekt for den tid, de kræver.

Men mange gange er der på trods af behandlingen nogle negative konsekvenser for mundhygiejnen:

 • Svækkelse af tandroden: Det sker normalt, når ortodontiske behandlinger udføres i korte perioder. Når tandbevægelser sker i et accelereret tempo, resorberes tandrødderne, og tænderrne mister deres korrekte forankring i knoglen. Dette vil medføre mobilitet af tænderne og endda tab i fremtiden.
 • Frakturer: Brugen af dårligt udformede eller meget tunge facader eller kroner genererer et utilstrækkeligt tryk og kræfter, som kan splintre og endda knække tænderne.
 • Ophobning af bakteriel plak: Ved at ændre tændernes form uden at tage hensyn til resten af den orale anatomi kan bakteriel plak blive fanget uden at kunne fjernes. Dette forårsager andre mundproblemer som f.eks. tandkødsbetændelse, parodontitis og dårlig ånde.

Flere ulemper

 • Mangel på naturlighed: Nogle Smil Designs er for udspekulerede eller perfekte. Resultatet er tænder, der er for hvide, for lyse, for lige eller alle har samme størrelse, hvilket giver munden et unaturligt udseende.
 • Følsomhed: Overdreven blegning, overdreven slid for at placere facader eller meget omfattende kroner, der genererer for meget tryk på tænderne, kan påvirke tanden. Smerter eller følsomhed, når man spiser meget kolde, varme eller søde fødevarer, er tegn på, at noget er gået galt.
 • Brud på facader: Når der placeres meget store facader, som påvirker okklusionen eller anvendes hos patienter med bidproblemer, kan disse tandbeklædninger gå i stykker.
 • Farvning og nye pletter: Nogle facader bliver pigmenteret med tiden og mister deres farve. Derfor skal de skiftes med en vis hyppighed.
Mand oplever tandpine efter at have drukket noget varmt

En uønsket konsekvens af Smile Design er den tandfølsomhed, der opstår efter de anvendte procedurer.

Risici ved et dårligt Smile Design

Som vi er kommet frem til, betragtes Smile Design af mange fagfolk som en metode, der er til skade for mundhygiejnen. Den er mere styret af markedets interesser end af mundpleje.

Nogle specialister i oral rehabilitering hævder, at denne tendens er et produkt af socialt pres og er baseret på urealistiske stereotyper af skønhed. Mange mennesker er således optaget af hurtigt og effektivt at opnå det perfekte smil, som berømthederne har.

Selv om dette er forskelligt fra det naturlige og indebærer, at man skal gennemgå utilstrækkelige, dårligt udførte eller unødvendige behandlinger, ser folk lige, hvide smil i fjernsynet og tror, at det er det, der er naturligt og smukt. Men tænderne er ikke firkantede. De har små krumninger og er ikke alle lige store.

Når man benytter sig af en Smile Design-behandling, skal man være opmærksom på denne realitet. Man bør lede efter en professionel, der er fokuseret på at tage sig af mundhygiejnen og ikke kun tilfredsstille klientens forventninger eller sin egen lomme.

Behandlingen bør kun anvendes, når det er nødvendigt

Den ansvarlige tandlæge bør kun anvende denne procedure i tilfælde, hvor det er hensigtsmæssigt. Som sagt kan denne praksis nogle gange forbedre smilets sundhed, funktion og udseende betydeligt.

Hvis du ønsker at forbedre mundens æstetik, er det derfor vigtigt at gå til en tandlæge, som du har tillid til. Du skal være sikker på, at den professionelle vil passe på din mundhygiejne før de omkostninger, som disse behandlinger normalt har.

At falde i uerfarne hænder eller dem, der søger at udføre unødvendige behandlinger, kan have meget negative konsekvenser for mundhygiejnen. At slibe tænder for at dække dem med hvide og firkantede facader vil for eksempel ikke kun resultere i et unaturligt smil, men vil også have elimineret tandvæv, der ikke vil komme sig.

Mange gange er det nødvendigt at ty til mere invasive og radikale behandlinger for at løse de problemer, der er genereret af disse dårligt udførte eller unødvendige Smile Designs. I øvrigt forårsager det en ny økonomisk udgift for klienten.

Vælg Smile Design med viden

Nu ved du, at Smile Design er et muligt alternativ, når vi søger det orale udseende, vi ønsker. Fordi kombinationen af avanceret teknologi og æstetiske procedurer giver os mulighed for at opnå skønhed, funktionalitet og sundhed.

Men for at opnå dette er det nødvendigt at være realistisk. Man må ikke lade sig narre af reklamer, der lover smukke smil på 24 timer. Eller som foregiver at placere facader, der dækker alle tænder og skjuler problemerne til gengæld for unaturlige tænder.

At vælge tandlægen meget godt er nøglen til at undgå ulemper og frem for alt bevare mundhygiejnen. Tidligere undersøgelser, overholdelse af tiden for hver procedure og anvendelse af passende materialer og teknikker er med til at reducere komplikationer.

At kende de mulige risici og vide, hvad hver behandling indebærer, er afgørende for at kunne vælge denne type behandling med viden. Hvis din tandlæge foreslår et Smile Design til at løse problemerne i din mund, ved du allerede, hvad du kan forvente.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Moreira, A. L. C., Reynoso, C. C., Garza, R. M. B., & Noyola, A. S. (2016). Diseño multidisciplinario de sonrisa: caso clínico. Odontología Vital1(24), 9-16.
 • Ramírez, L. M. (2018). Odontología y Ética: sobreoferta y sobreterapia. International journal of odontostomatology12(1), 57-75.
 • Rodríguez Aedo, P. A., & Fuentes Lagos, N. N. (2018). Manual de diseño de sonrisa digital (Doctoral dissertation, Universidad del Desarrollo. Facultad de Ciencias de la Salud).
 • Fernández, M. Á. G. (2014). Diseño de sonrisa mediante análisis digital 3D. Revista Española de Ortodoncia44(3), 165-174.
 • Ortiz Torres, J. L. (2021). Diseño de sonrisa.
 • García-Martínez, I. (2017). El escáner facial como herramienta para el diseño digital tridimensional de la sonrisa. Gaceta Dental298, 88-105.
 • Jafri, Z., Ahmad, N., Sawai, M., Sultan, N., & Bhardwaj, A. (2020). Digital Smile Design-An innovative tool in aesthetic dentistry. Journal of oral biology and craniofacial research10(2), 194-198.
 • Arias Castillo, A. S. (2022). Implementación del DSD en la planificación de tratamientos para la rehabilitación estética y funcional. Una revisión sistemática.
 • Valarezo Rosero, J. P. (2019). Fracasos clínicos y mecánicos de carillas directas (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Ramón Barriga, S. C. (2014). Carillas de porcelana y sensibilidad postoperatoria (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Carbo Cornejo, F. E. (2016). Diseño de sonrisa digital: evaluación para comprobar la eficacia de esta herramienta en planificación, comunicación y aceptación del tratamiento. Realizada en alumnos de quinto semestre de la Facultad de Odontología. 2015-2016 (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.