Symptomer og årsager til parodontitis

Parodontitis er en tandkødssygdom, der kan antage alvorlige former. Dens symptomer udvikler sig med tiden, og uden rettidig indgriben kan den medføre tandtab.
Symptomer og årsager til parodontitis
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 21 november, 2022

Hvis vi kender symptomerne og årsagerne til parodontitis, kan vi træffe forebyggende foranstaltninger mod denne sygdom. På denne måde foretager vi en øjeblikkelig konsultation, hvis vi bemærker noget usædvanligt i tandkødet.

Det bør ikke ignoreres, at denne sygdom kan udvikle sig til kliniske tilfælde, der påvirker både vores mundhygiejne og generelle sundhed.

Dens oprindelse er ofte de bakterier, der ophobes mellem tænderne og tandkødet. De formår at kolonisere området, når de formerer sig overdrevent meget. I denne henseende spiller hygiejne, som du vil se i denne artikel, en meget vigtig rolle som forebyggende foranstaltning.

Hvordan udvikler parodontitis sig?

Parodontitis har symptomer, der afhænger af det kliniske billedes udviklingsstadie. Det er ikke en sygdom, der præsenterer sig på en fast måde eller som altid udvikler sig på samme måde i kroppen.

Det første, der opstår, er betændelse i tandkødet, kendt som gingivitis. Normalt bemærker den person, der lider af det, blødning i tandkødet, når tandbørsten gnider mod det.

Der kan også påvises bakteriel plak. Dette er en film, der klæber til tandoverfladen og indeholder bakterier og madrester. Den kaldes faktisk ofte en biofilm, fordi den har aktivitet og ikke er inaktiv – dvs. den ændrer sig hele tiden.

Den næste fase er tilbagetrækning af tandkødet. Dette blotlægger de nederste dele af tandelementerne, som er udsat for omgivelserne. Et af problemerne ved parodontitis i denne fase er den overfølsomhed, som skyldes røddernes kontakt med kulde, varme og mad.

Hvis udviklingen fortsætter, kan den lokale inflammation sprede sig, først til resten af munden og derefter til hele kroppen. Det er kendt, at den inflammatoriske proces hos nogle patienter ikke er begrænset til tandkødet, men udløser reaktioner i fjerntliggende anatomiske områder, f.eks. knoglerne i benene.

Mand spiser æble og oplever følsomme tænder grundet parodontitis

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder

Symptomerne på parodontitis

Som sagt afhænger symptomerne og tegnene på parodontitis af, hvor langt den er nået i sin udvikling hos den person, der lider af sygdommen. Under alle omstændigheder er der spørgsmål, der altid er fælles for alle og i alle faser, såsom blødende tandkød.

Dette blod er rødt og forekommer efter minimale traumer, der under normale forhold ikke opdages. Børstning er det vigtigste årsagsmiddel, efterfulgt af tandskæren om natten. Det er almindeligt, at personer med denne sygdom vågner op om morgenen med blod omkring tænderne.

Dårlig ånde skyldes også bakteriel plak og dens konstante aktivitet. De madrester, der bliver tilbageholdt der, gærer også og fortsætter en forrådnelsesproces, der kommer til udtryk i halitose.

I mellemtiden er smerter eller følsomhed ved tygning relateret til tandkødets tilbagetrækning. Når tandkødet bevæger sig væk fra selve tandelementet, bliver roden eksponeret. Derefter irriterer varme drikke og meget kolde fødevarer, f.eks. is, de nerver, som ikke tidligere var i kontakt med resten af munden.

I ekstreme tilfælde kan tænderne falde ud. Hvis tilbagetrækningen af tandkødet er overdreven, kan parodontitis føre til spontant tandtab, når den fibrøse støtte forsvinder.

Årsagerne til sygdommen

Årsagerne til parodontitis skal henvise til dannelsen af biofilm, som er bakteriel plak. Derfor er det ikke forkert at tro, at bakterier er hovedaktørerne i problemet, som i de fleste tilfælde genereres af dårlig hygiejne.

Den normale bakterieflora i munden er ikke ondartet. Tværtimod opfylder den væsentlige funktioner i form af regulering af spyttet og beskyttelse mod eksterne infektiøse og patogene agenser. Imidlertid fører en ubalance til problemer.

Når tandbørstningsteknikken er dårlig eller ikke udføres med tilstrækkelig hyppighed, formerer bakterierne sig og koloniserer tandvæggene. Derudover bliver madrester fanget af plak.

Når der sker en ophobning af dette gennem årene, reagerer immunsystemet ved at tro, at der er skadelige eksterne agenser. Derefter mobiliserer kroppen hvide blodlegemer til tandkødet for at bekæmpe problemet, hvilket fører til vævsbetændelse og efterfølgende tilbagetrækning.

Den umiddelbare komplikation er dannelsen af mellemrum mellem tand og tandkød på grund af tilbagetrækningen af tandkødet. Hvis dette ikke behandles, får det flere bakterier og madrester til at sætte sig der.

Det er også vigtigt at huske på, at visse risikosituationer fremmer forekomsten af parodontitis:

 • Tobak: Rygere har en meget højere risiko for sygdommen end resten af befolkningen.
 • Hormonelle ændringer: Hos kvinder, især under graviditet og overgangsalder, ændres flere systemer, hvilket stimulerer plakdannelsen og immunresponsen i tandkødet.
 • Vitaminmangel: Hypovitaminose, især af C-vitamin, er relateret til tandkødssygdomme.
En person ryger en cigaret

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 14 årsager til blødende tandkød

Hvornår du skal konsultere en tandlæge

Parodontitis er en sygdom, der skal behandles af en professionel. Jo tidligere tilgangen sker, jo lettere vil det være at undgå komplikationer. Derfor skal du være opmærksom, når du børster dine tænder, hvis du opdager blødning. Hvis der kommer blod på tandbørsten, er det værd at konsultere en tandlæge.

Dette kan være det første tegn på sygdommens udbrud. På samme måde er det en god idé at opsøge en tandlæge, hvis du vågner op med hævet og rødt tandkød gentagne gange om morgenen efter en nats hvile.

Hvis man opdager ændringer i tandoverfladens farve på grund af tilstedeværelsen af plak, er det nødvendigt at få det kontrolleret af en professionel i stedet for at forsøge at fjerne det med magt.

Nogle gange, fordi vi ønsker at handle derhjemme, beskadiger vi tandkødet i et forsøg på at forbedre situationen. Vent ikke, men gå til tandlægen så hurtigt som muligt.

Vores tænder er vigtige, fordi de ikke kan erstattes, når vi er voksne. De tænder, vi har, skal være hos os resten af livet.

Det kan interessere dig ...
Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling

Det er normalt, at tænderne gør lidt ondt, når de udsættes for visse stimuli. Men hvis det ikke forsvinder, kan du have pulpitis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Amaro, Ilusión Melina Romero, et al. “Consideraciones periodontales de la hipersensibilidad dentinaria-Revisión de la literatura.” Acta odontológica venezolana 56.1 (2018): 13-14.
 • Ramos-García, V., E. M. Otero-Rey, and A. Blanco-Carrión. “Relación entre enfermedad periodontal y artritis reumatoide.” Avances en Periodoncia e Implantología Oral 28.1 (2016): 23-27.
 • Herrera, David, et al. “La nueva clasificación de las enfermedades periodontales y periimplantarias.” Revista científica de la Sociedad Española de Periodoncia 1.9 (2018): 94-110.
 • Duque, Andrés, and Carolina Tejada. “Halitosis: Un asunto del odontólogo (Halitosis: A matter of dentist).” CES Odontología 29.1 (2016): 70-81.
 • Soares, Renata de Souza Coelho, et al. “Movilidad dentaria en la periodontitis crónica.” Acta odontológica venezolana 49.4 (2011): 21-22.
 • Guilarte, Carolina, and Marianella Perrone. “Bacterias Periodontopatógenas: Bacilos Anaerobios gran negativos como agentes Etiológicos de la Enfermedad Periodontal.” Acta Odontológica Venezolana 43.2 (2005): 198-204.
 • Poyato Ferrera, Manuel María, et al. “La placa bacteriana: Conceptos básicos para el higienista bucodental.” Periodoncia, 11 (2), 149-164 (2001).
 • Rojas, Javier Patricio, L. A. Rojas, and R. Hidalgo. “Tabaquismo y su efecto en los tejidos periodontales.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.2 (2014): 108-113.
 • Schlafer, Sebastian, et al. “Filifactor alocis-involvement in periodontal biofilms.” BMC microbiology 10.1 (2010): 1-13.
 • Aguilar-Cordero, María José, et al. “La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto.”

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.