Hvad er bruxisme, og hvordan opdager man det?

Bruxisme eller tandskæren kan blandt andet forårsage tandproblemer samt hovedpine, spændinger og muskelsmerter.
Hvad er bruxisme, og hvordan opdager man det?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange mennesker vågner hver dag med smerter i ansigtet eller hovedet. Uden at være klar over det, kan de spænde i deres kæbe og skære tænder, især når de sover. Ved du, hvad bruxisme er? I denne artikel fortæller vi dig alt om det.

Hvad er bruxisme?

Ifølge en udgivelse i Journal of International Oral Health er bruxisme et problem med det temporomandibulære led, der sidder mellem tindingebenet og kæben og hjælper kæben med at bevæge sig.

Faktisk hjælper det med at åbne og lukke munden og med laterale bevægelser. Dette led er relateret til tandstilling og det neuromuskulære system, hvilket forårsager de bevægelser, vi bruger til at tygge, synke og tale.

Specialister definerer lidelsen i dette led ved ændringer i kæbemusklerne og de nærliggende strukturer. Disse kan forårsage skade på selve leddet og musklerne, der forbinder kæben med tindingebenet.

I en lignende vene bliver forbindelsen mellem bruskskiven og den del af kæbeknoglen, der bruger den (kondyl), kompromitteret i forskellige sværhedsgrader, hvilket forårsager udviklingen af lidelsen.

Blandt de mest almindelige årsager til denne lidelse kan vi finde:

 • Muskelsmerter.
 • Asymmetrisk skelet.
 • Gigt.
 • Degenerative lidelser.
 • Inflammatoriske sygdomme, der påvirker de temporomandibulære led.
 • Stress.
 • Forkert justering af tænderne.

Bruxisme eller tandskæren kan forårsage ansigtssmerter og tandslid. Det er også relateret til tandfølsomhed, hovedpine og spændinger.

Symptomer

Symptomerne på bruxisme eller tandskæren varierer fra patient til patient. Der er dog nogle karakteristika ved denne lidelse, der gør det lettere at stille diagnosen. Ifølge oplysninger fra Mayo Clinic inkluderer disse følgende:

 • Konstant hoved- og nakkesmerter.
 • Ansigtssmerter og tandslid.
 • Slid på tænderne.
 • At have flade, ødelagte, knækkede eller løse tænder.
 • Følsomme tænder.
 • Øresmerter uden egentlig at have et øreproblem.
 • Bid i indersiden af kinden.
 • Ændringer i søvnmønstre.

Hvordan kan vi opdage det?

For at få en præcis diagnose for bruxisme og det berørte led vil specialisten udføre flere tests. For eksempel kan de lave modeller af din mund og tage røntgenbilleder eller MR. Generelt giver disse specialisten mulighed for at vurdere disk-kondyleområdet.

Når specialister har opdaget problemet, er det vigtigt, at du starter behandlingen. Hvis du gør andet, kan det reducere din livskvalitet og øge risikoen for at få brug for mere pleje i fremtiden.

Behandlingen af denne lidelse kan blive mere kompliceret over tid, hvis du ikke behandler den ordentligt. Af den grund er det vigtigt, at du går til din tandlæge, hvis du viser et af advarselstegnene.

Typer af bruxisme eller tandskæren

Denne lidelse kan påvirke mennesker i løbet af dagen eller om natten. Begge typer bruxisme kan have lignende symptomer.

 • Bruxisme om dagen er relateret til eksterne psykosociale eller miljømæssige stimuli.
 • Bruxisme om natten er en muskelrelateret lidelse, der får kæben til at bevæge sig ufrivilligt og skære tænder, mens personen sover.

Hvordan kan vi behandle bruxisme?

Oplysninger offentliggjort i National Center for Biotechnology Information tyder på, at bruxisme-behandling varierer afhængigt af, hvad der forårsager det. Af den grund skal du få en diagnose for at komme i gang. Når lægen har opdaget problemet, kan du håndtere det med følgende behandlinger:

Antiinflammatoriske lægemidler

En af de mest traditionelle muligheder er at tage medicin. Blandt den mest almindeligt anvendte lægemidler til behandling af bruxisme finder vi smertestillende midler og antiinflammatoriske midler. Disse hjælper med at reducere betændelse og smerter hos de personer, der lider af denne lidelse.

En hånd med piller

Bideskinne

Denne enhed hjælper med at flytte kondylknoglerne til deres korrekte position og gradvist få musklerne til at slappe af. På samme måde reducerer det patientens vane med at skære tænder og beskytter tænderne mod slid, hvilket forbedrer søvnkvaliteten.

Specialister laver skinnerne specifikt til hver patient. De skal bruges, når man sover. Dette er den eneste behandling, der virkelig kan korrigere bruxismens symptomer.

Gå til en fysioterapeut for at forhindre, at du skærer tænder

Ved hjælp af en professionel fysioterapeut kan du arbejde med en række procedurer gennem terapeutiske handlinger. Gennem dette lærer patienten at slappe af i musklerne og eliminere mulige sammentrækninger.

Afsluttende kommentarer

Bruxisme eller tandskæren kan blandt andet forårsage tandproblemer samt hovedpine, spændinger og muskelsmerter. Hvis du mistænker, du lider af denne tilstand, er det bedst at søge lægehjælp og en ortodontist, da det er nøglen til at få en diagnose og starte en effektiv behandling.

Det kan interessere dig ...
Kompulsiv neglebidning og oral sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kompulsiv neglebidning og oral sundhed

Hvis du er en neglebider, skal du vide, at der vil have negative konsekvenser. Find ud af, hvordan kompulsiv neglebidning påvirker oral sundhed. • Reddy SV, Kumar MP, Sravanthi D, Mohsin AH, Anuhya V. Bruxism: a literature review. J Int Oral Health. 2014;6(6):105–109.
 • Lal SJ, Weber KK. Bruxism Management. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482466/
 • Murali RV, Rangarajan P, Mounissamy A. Bruxism: Conceptual discussion and review. J Pharm Bioallied Sci. 2015;7(Suppl 1):S265–S270. doi:10.4103/0975-7406.155948
 • Guaita M, Högl B. Current Treatments of Bruxism. Curr Treat Options Neurol. 2016;18(2):10. doi:10.1007/s11940-016-0396-3
 • Wieckiewicz M, Paradowska-Stolarz A, Wieckiewicz W. Psychosocial aspects of bruxism: the most paramount factor influencing teeth grinding. Biomed Res Int. 2014;2014:469187. doi:10.1155/2014/469187

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.