8 plejetips til mennesker med ortodonti

Når du gennemgår ortodontisk behandling, er det vigtigt at passe på din mundhygiejne. Vi vil dele detaljerede plejetips til mennesker med tandregulering i denne artikel.
8 plejetips til mennesker med ortodonti

Sidste ændring: 26 august, 2021

For at hjælpe dig med at passe på dine tænder er her 8 plejetips til mennesker med ortodonti.

Ortodonti er dedikeret til at studere, rette og forhindre problemer med udvikling, form og position af tandsæt. Det er dog ikke kun op til tandlægen. Faktisk er det op til patienten selv.

Ved at flytte tænderne og kæbeknoglerne i en guidet retning arbejder tandlægen på at skabe et sundt smil. De arbejder på at finde en funktionel og morfologisk balance mellem mund og ansigt. Ved at gøre dette vil patienten udvikle et korrekt bid. Plus, de får også et forbedret smil.

For at opnå disse resultater skal patienten imidlertid bruge en form for udstyr, der styrer de nødvendige bevægelser. Det er vigtigt at være opmærksom på din mund under denne proces.

I dagens artikel tager vi et kig på nogle tips til mennesker med ortodonti.

Typer af ortodonti

Den type ortodonti, en person har, afhænger af den type problemer, de har, der skal behandles. Derudover er det afhængigt af deres alder og individuelle behov. Tandlægen er den, der vurderer hver patients tilfælde og beslutter, hvilket apparat der vil fungere bedst for deres individuelle behov.

Der er forskellige enheder og metoder til at korrigere og forhindre problemer inde i folks mund. Disse er de mest almindelige apparater:

Funktionelle apparater

Disse er aftagelige apparater, der ændrer placeringen af musklerne i din kæbe. Ved at ændre muskelfunktionen forårsager apparatet strukturelle transformationer, f.eks. forskydning af tænder og ændringer i kæbebenene.

Tandlæger vil bruge disse apparater til yngre patienter, fordi børn har mælketænder og permanente tænder i munden.

Aftagelige apparater

Det er enheder, som patienten kan sætte i og tage ud selv. Men jo længere de bliver i munden, jo bedre resultater får man. I denne kategori finder du interceptive ortodontiske apparater, der hjælper med at styre knoglevækst hos børn.

Tydelige usynlige ortodontiske skinner, ligesom Invisalign, findes også i dette afsnit. Disse er plastskinner, der er lavet specielt til hver patients mund. Derudover vil tandlægen ændre dem med jævne mellemrum. Disse apparater lægger pres på tænderne og får dem til at bevæge sig.

En person med tandtråd og bøjle

Faste apparater

Denne type ortodonti er, som navnet antyder, fastgjort til tænderne, og patienten kan ikke fjerne den. De består af beslag, som tandlægen limer til tændernes overflade. Derefter kører tandlægen en metalbue gennem beslagene.

Derefter vil bøjlen individuelt bevæge hver tand i enhver retning. Generelt er det bedst at få bøjle på i ungdomsårene, fordi barnet vil have alle deres permanente tænder, og knoglerne i munden vokser stadig. Men voksne kan stadig få dem og opleve gode resultater.

8 plejetips til mennesker med ortodonti

Brug af bøjle og enhver anden type ortodonti kræver særlig pleje, for at de kan lykkes. Her er nogle plejetips til mennesker med ortodonti.

1. Mennesker med ortodonti bør opretholde korrekt mundhygiejne

Disse apparater kan øge akkumulering af bakteriel plak. Som et resultat er du mere tilbøjelig til at lide af huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Derfor er det meget vigtigt at være særlig opmærksom på mundhygiejne, når du gennemgår tandregulering.

Du bør børste tænder hver dag, efter hvert måltid, i 3 til 5 minutter. Derudover bør du bruge en blød børste og fluortandpasta.

Elektriske tandbørster og specielle manuelle børster til disse specifikke apparater kan også være meget nyttige. De kan nå områder, der kan være vanskelige at få adgang til med en almindelig tandbørste. Derudover er det vigtigt at bruge tandtråd en gang om dagen. Du kan også bruge mundskyl i din hygiejnerutine, især hvis du har bøjle på.

Patienter, der bruger aftagelige apparater, bør tage dem ud af munden, når de udfører deres hygiejnerutine. Det er også meget vigtigt at rengøre den faktiske enhed. Du kan bruge brusetabletter en gang om ugen til at fjerne eventuel ophobning.

2. Undgå ubehag

Når du først får et apparat, er det normalt, at din krop har brug for tid til at tilpasse sig det. Du kan føle ubehag og endda smerte de første dage. Den smerte skal dog være midlertidig.

Derudover kan bøjle forårsage tandfølsomhed, men det bør forsvinde over tid. Du kan også bruge fluortandpasta til at hjælpe med det. Denne type enhed kan skade slimhinden og forårsage sår. De skulle dog forsvinde af sig selv inden for få dage.

Hvis følsomheden ikke forsvinder, eller hvis sårene ikke heler, er det altid en god idé at tale med din tandlæge. De vil være i stand til at foreslå en form for behandling for at afhjælpe problemet. For eksempel kan det være nødvendigt at bruge voks på dine bøjler, lokal medicin eller antiinflammatoriske midler.

3. Vær forsigtig med visse fødevarer

Dette plejetip til mennesker med ortodonti er især vigtigt for personer med en fast enhed. Det er. fordi disse bliver i din mund, mens aftagelige apparater tages ud, når du spiser, og ikke sættes i igen, før du har renset munden.

Du bør undgå eller reducere dit forbrug af hårde og klæbrige fødevarer, f.eks. slik, nødder, hele æbler, chokolade og nougat. Derudover skal dine fødevarer skæres i små stykker.

4. Mennesker med ortodonti bør bruge dem så meget som muligt

Dette gælder ikke for dem, der har faste apparater, da patienten skal bære dem hele tiden. Det er dog en kritisk succesfaktor for personer med aftagelige enheder.

Du bør bruge dit apparat ansvarligt og have det i munden i den tid, din tandlæge fortæller dig. I første omgang er det normalt nødvendigt at bære det i 22 timer om dagen. Derfor bør du kun fjerne det for at spise og børste tænder.

5. Mennesker med ortodonti bør bruge elastikker

I nogle tilfælde skal du muligvis bruge inter-maxillære elastikker under din ortodontiske behandling. Tandlægen forklarer, hvordan man bruger dem, og hvor de skal placeres. Derudover vil de give dig masser af udskiftningselastikker, så du kan skifte dem, når det er nødvendigt.

Brug af elastikker afhænger af tid og udviklingen af din behandling. Derfor er det vigtigt at følge din tandlæges instrukser.

6. Overhold dine aftaler

Når du bruger ortodonti, skal du gå til regelmæssige opfølgende tjek. Det giver din tandlæge mulighed for at gennemgå dine fremskridt og foretage de nødvendige justeringer. Det er vigtigt at overholde dine aftaler, når du planlægger dem.

Hyppigheden af dine aftaler vil sandsynligvis være hver eller hver anden månede afhængigt af typen af ortodonti og behandlingstidspunktet. I begyndelsen skal du sandsynligvis foretage hyppigere besøg.

7. Tal med din tandlæge, når det er nødvendigt

Når du bruger disse apparater, kan du komme i situationer, der kræver intervention fra din tandlæge. Nogle gange vil det være nødvendigt at gå ind på kontoret for at få dem til at løse problemet, mens du andre gange kan foretage konsultationen over telefonen.

For personer med bøjle på kan metaltråden lejlighedsvis stikke ind i kindernes slimhinde. I disse tilfælde er det bedst at gå til tandlægen, så de kan klippe tråden.

Derudover er det også muligt for et beslag at løsne sig. Hvis det sker, ville patienten vente til det næste tjek for at erstatte den med en ny. Du bør dog ringe til din tandlæge og fortælle dem, hvad der skete, hvis de skulle ønske at reparere det før.

Patienter, der bærer aftagelig ortodonti og skinner, kan miste dem. Hvis dette sker, skal du bestille tid til tandlægen til at lave enheden om. Eller hvis det er et usynligt apparat, kan de bare flytte dig til den næste skinne.

8. Personer med ortodonti: Brug din bideskinne

Når du får din bøjle af, skal du bruge en bideskinne. De er ansvarlige for at holde dine tænder i samme position og forhindrer dine tænder i at gå tilbage til deres oprindelige position.

Hvis du ikke bærer din bideskinne, mister du alle de ændringer, din bøjle har foretaget. På grund af det, for at bevare dit sunde smil, bør du bære din bideskinne i den tid, din tandlæge anbefaler dig at gøre det.

En kvinde med tandregulering

Tandtrådstip til mennesker med ortodonti

Det er vigtigt at fjerne plak fra dine tænder, når du gennemgår ortodontisk behandling. Du bør bruge tandtråd til at rense de områder af dine tænder, som din tandbørste ikke kan nå.

Du bør bruge tandtråd en gang om dagen, og det skal tage cirka 10 minutter. Det er også en god idé at bruge en interdentalbørste.

Patienter med aftagelige apparater kan bruge tandtråd normalt, og sørge for at tage deres apparat ud før tandtråd. Imidlertid kan dem, der anvender fast ortodonti, have nogle problemer med tandtråd i starten på grund af bøjlerne og trådene.

Med øvelse og udholdenhed vil du være i stand til at mestre denne teknik. Her er nogle tandtrådstip til personer med ortodonti:

  • Traditionel tandtråd: Brug tandtråd mellem metaltråden og tænderne. Tryk derefter på forsiden af tænderne, mens du flytter tandtråden op og ned. Det skal nå dit tandkød. Du bør gentage denne bevægelse på alle dine tænder.
  • Tandtrådsbøjler: Dette er et plastikinstrument, der bruger traditionel tandtråd. Det har et håndtag, der gør det lettere at manøvrere. Derudover gør det det lettere at nå bag metaltråden og lettere rengøre mellem tænderne.
  • Tandbånd: Dette er en ultrafin, luftig, tynd tråd, der glider let. Folk, der har smerter, eller som har hævet eller blødende tandkød, bruger det. Det fungerer på samme måde som traditionel tandtråd.
  • Oral irrigator: Dette værktøj bruger en konstant vandstrøm til at rense tænderne. Det har en konisk spids, som vandet passerer igennem for at rense tænderne og tandkødet. Det bruger vandtryk til at rense tænderne. Derudover kan du bruge det til at rense madrester fra din bøjle og tænder.

Resumé om pleje hos mennesker med ortodonti

Tandregulering hjælper med at forebygge og rette op på problemer med dit bid. Som et resultat kan du opnå et strålende smil og et effektivt bid. Dette er dog kun muligt, hvis din mund forbliver sund under behandlingen.

At passe på din mundhygiejne under ortodontisk behandling er afgørende for succes. Du skal muligvis bruge mere tid på din hygiejnerutine og indarbejde nye metoder i den.

Dette hjælper dig med at forhindre helbredsproblemer og komplikationer, når du har disse apparater på. Med ortodonti og den rigtige pleje kan du få et sundt smil!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.