Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik

Der er utallige fordele ved regelmæssig fysisk aktivitet. For det første kan det hjælpe dig med at håndtere angst og panik. Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om det i denne artikel!
Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik
Marcelo R. Ceberio

Skrevet og kontrolleret af psykolog Marcelo R. Ceberio.

Sidste ændring: 09 august, 2022

De forskellige fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panikanfald er utallige. Dette er især godt at vide, fordi det desværre er almindelige lidelser i nyere tid.

Den hurtige rytme i det moderne liv og vores overdrevne drivkraft for succes gør det sådan, at den eneste mulighed for at opretholde det er ved at være i en tilstand domineret af angst, hvilket er farligt. Derfor skal vi kigge efter sunde metoder til at forebygge angst og stress.

Lad os se nærmere på det.

Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik

Regelmæssig fysisk aktivitet bidrager til forbedring af humøret og øger følelsen af velvære. Derfor skal personer, der er ængstelige, dyrke motion.

En undersøgelse fra Dr. Canan om forholdet mellem fysisk aktivitet og angst konkluderer, at træning kan reducere niveauet af symptomangst. Det er angstreaktionen, der opleves i en specifik og begrænset situation.

På samme måde indikerer anden forskning udført af et team fra University of Oslo i Norge , at regelmæssig motion kan reducere niveauet af generaliseret angst.

Det gælder især dem, der er knyttet til biologiske faktorer og personlighedsfaktorer, som er typiske for mennesker, der er tilbøjelige til at være mere ængstelige, påvirkelige, med en tendens til at overvurdere risici og høj årvågenhed.

Med hensyn til panikanfald frygter mange mennesker med denne lidelse de symptomer, der følger dem. Faktisk er de opmærksomme på enhver lille ændring i deres puls, svedtendens, vejrtrækning osv.

En kvinde, der løber

Biologiske fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panikanfald

Vi ved allerede, at fysisk aktivitet forbedrer reguleringen af det hjertekar- og luftvejssystemet ved at påvirke det autonome nervesystem. Det er i hvert fald, hvad forskning fra Universidad de Guayaquil, Ecuador antyder. Denne forbedring kan øge kroppens evne til at modulere sin reaktion på krav fra miljøet.

Desuden viser denne undersøgelse foretaget af Universidad de Costa Rica, at træning fremmer en langsigtet stigning i serotonin (neurotransmitteren for velvære). Det er den, der er involveret i kroppens reaktion på stress. Det skyldes, at stigningen i serotoninniveauer på hjerneniveau kan forbedre humøret og reducere angst.

Også fysisk aktivitet bidrager til stimulering af hypofysen, der er involveret i produktionen af endorfiner. Disse hormoner er som morfin og knyttet til neurotransmitterfunktioner. De er en del af reguleringen af smerte og følelsen af velvære.

Psykologiske fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik

Hvad angår psykologiske mekanismer, forbedrer regelmæssig motion humøret. Det kan også være nyttigt for patienter, der oplever søvnløshed ifølge denne undersøgelse udført af et team fra Universidade de São Paulo i Brasilien.

Motion øger følelsen af styrke, sikkerhed og kontrol over dig selv og miljøet. I denne henseende bidrager det til en bedre opfattelse af egen evne.

En ugentlig fysisk aktivitet kan optimere selvværdet, da ændringer i kroppen bidrager til at forbedre din opfattelse af kroppen. De fremmer også følelser af større beherskelse af færdigheder og fysiske evner. Det er vigtigt at vælge dem, der er behagelige, så man vil udføre dem regelmæssigt.

Det har flere fordele at ordinere fysisk aktivitet til patienter med panikangst. Det er ikke kun på grund af de traditionelle dyder, men også fordi selvmarginaliserede paniske patienter skal ud af deres hjem. Således er fysisk aktivitet en måde at socialisere med andre mennesker, enten på åbne steder eller i fitnesscentre.

Ideen er, at personen skal være mere social og komme ud af sin afsondrethed. Dette aktiverer deres endorfiner og har en positiv indvirkning på deres krop.

To personer strækker ud

Få forbindelse til dig selv gennem træning

Alle skal afsætte tid til at dyrke motion. Fysisk aktivitet bør ikke ignoreres, fordi det er meget vigtigt. De fleste mennesker er imidlertid sjældent klar over dette, desværre.

Mange mennesker går på arbejde, hvis det er tæt på, mens andre går, når de skal handle ind. Det handler dog aldrig om selve aktiviteten.

Der er ikke noget galt med disse aktiviteter. Men du skal give motion dens retfærdige plads i dit liv: Det er et øjeblik kun for dig, og det er målet.

Som du kan se, er det vigtigt at skabe en forbindelse med jorden, musikken i dine hovedtelefoner eller naturens lyd. Alle disse ting hjælper med at lindre stress.

Faktisk er det at tale om fysisk aktivitet at tale om kropssprog og forbindelse. Det gør det muligt at fremme og udvikle flere personlige ressourcer, forbedre æstetik, sundhed, selvværd og dybest set opretholde ro i sindet. Du skal forbinde med dig selv ved at være i stand til at opdage, hvad der er godt for dig, og motion hjælper med at gøre netop det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.