Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det

Vi er mere modtagelige for negative tanker om aftenen, hvilket kan forårsage angst hos nogle personer. Hvis angst varer ved, kan det påvirke vores velvære på en negativ måde.
Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det

Sidste ændring: 25 marts, 2021

Natteangst er følelsen af spænding og rastløshed om natten, eller når man prøver at falde i søvn. De negative tanker om natten udløser ofte angst, fordi hjernen tror, at man er i fare.

Som konsekvens af det reagerer hjernen på den opfattede trussel ved at gå i overlevelsestilstand, hvilket forårsager fysiske og mentale symptomer. Hvis disse symptomer ikke lader til at gå væk, eller hvis de bliver værre, kan de forårsage alvorlig skade på ens mentale og fysiske helbred.

Hvad er natteangst?

Natteangst er en urolig følelsesmæssig tilstand, der forårsager spænding, stress og bekymring. Enhver form for opfattet fare eller trussel kan udløse angst, hvilket resulterer i fysiologiske og kognitive reaktioner, og det kan endda ændre vores adfærd. Som navnet antyder, finder denne særlige lidelse sted om natten.

Et interessant faktum om angst er, at det tjener et formål og eksisterer for at hjælpe os med at tilpasse os og overleve. Angst er en forsvarsmekanisme, der hjælper os med at stå over for livstruende situationer.

Hjernen kan dog ikke differentiere mellem reelle og opfattede trusler (som endda kan være påtrængende tanker), hvilket forårsager stress og angst.

I disse tilfælde reagerer ens hjerne på falske alarmer (trusler, der egentlig ikke er der) eller overvurderer faren ved dem. Hvis du oplever intens natteangst, eller hvis angsten varer i lang tid, kan man derfor lide af en patologisk lidelse, der er kendt som angstlidelse.

Angstlidelse blokerer sunde reaktioner i det daglige liv, skaber psykologisk ubehag, påvirker evnen til at fungere ordentligt og kræver generelt professionel hjælp for at kunne løses. Natteangst kan føre til mangel på søvn, hvilket med tiden kan forværre disse problemer på alle tidspunkter af døgnet.

Kvinde, der ligger søvnløs i seng, oplever natteangst

Måske denne artikel også vil interessere dig: Forholdet mellem takykardi og angst

Hvad er symptomerne?

Natteangst udløser typisk en række somatiske og psykologiske symptomer om natten lige før sengetid. Ikke alle oplever de samme symptomer eller den samme intensitet, eftersom begge dele afhænger af mange faktorer.

Nogle af de mest gængse symptomer på angst om natten er:

Hvad er årsagerne?

Angst om natten kan være på grund af flere årsager, der er forskellige fra person til person. Et vigtigt trin til at lindre natteangst er at identificere problemerne, der ligger bag disse episoder, og prøve at arbejde på dem. Nogle af de mest gængse grunde er de følgende:

 • Ting, der forårsager stress i dagligdagen: Forhold, arbejde eller økonomiske problemer er alle faktorer, der kan udløse angstanfald eller panikanfald. Derudover opstår disse påtrængende tanker typisk, når man prøver at slappe af og falde i søvn om aftenen, hvilket gør det næsten umuligt at hvile.
 • Traumatiske begivenheder: At gennemgå katastrofale oplevelser såsom blandt andet naturkatastrofer, seksuelle overgreb eller voldtægt, tortur eller kidnapning kan skade vores mentale helbred alvorligt, hvilket er forbundet med mere alvorlige symptomer på angst. Om natten, når vi går i seng, er det gængs for folk at genopleve disse traumatiske begivenheder.
 • Biologiske indvirkninger: Genetik spiller en vigtig rolle i forekomsten af panikanfald. Der er faktisk personer, som er mere prædisponerede for at opleve angst end andre.
 • Forvrængede tanker: Hjernens overvurdering af potentielle trusler kan udløse angst. Eftersom der er få distraktioner, når man prøver at sove, kan man nemt lade sig rive med af disse tanker.

Hvordan kan jeg overvinde natteangst?

Hvis du har intense følelser af angst om natten, og du oplever dette regelmæssigt, anbefaler vi, at du søger professionel hjælp.

Det er muligt, at du lider af en angstlidelse, hvilket behandles mest effektivt med terapi og i nogle tilfælde medicin. Nogle personer med natteangst kan dog prøve afslapningsteknikker, som måske kan hjælpe med at helbrede angst.

Teknikker til at bekæmpe stress

Fysisk aktivitet, der hjælper kroppen med at lindre spændinger kan hjælpe os til at slappe bedre af. Hvis man prøver at dyrke en form for motion omkring to timer før sengetid, vil man være mere træt og falde hurtigere i søvn.

Ligeledes er meditation og yoga to muligheder, der søger at lære folk at fokusere på her og nu. Dette kan være nyttigt til at forebygge angst, men også som et værktøj til at stoppe et panikanfald, når det finder sted. Udstrækning før sengetid kan derudover hjælpe med at lindre enhver spænding.

Teknikker til afslapning af muskler og dybe vejrtrækningsøvelser er andre alternativer. Disse øvelser kan lindre spænding i musklerne og hjælpe dig til at undgå hyperventilering. Det er to gængse symptomer på panikanfald.

Rutiner kan bekæmpe natteangst

Hvis man følger et fast skema og går i seng på samme tid hver aften, vil ens krop forvente søvn på dette tidspunkt. Beslut et tidspunkt til at slukke for elektroniske enheder. Undgå desuden at bruge dit soveværelse til at studere eller arbejde. Det kan faktisk træne din hjerne til at forbinde værelset med stress.

Ligeledes bør man holde sig væk fra stimulerende substanser såsom alkohol og koffein om aftenen. Disse kan aktivere din hjerne og krop på grund af effekterne på nervesystemet.

Kvinde med telefon i sengen

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvad er forskellene mellem sult og angst?

Før du går i seng, skal du tænke positivt

Vi er modtagelige for negative tanker, lige før vi falder i søvn om aftenen. Det skyldes, at det typisk er det tidspunkt på dagen, hvor vores tanker vandrer frit. Uden særlig meget at fokusere på kan negative tanker trænge ind og få os til at føle os ængstelige.

Hvis natteangst bliver hyppigt og mere intenst, kan det være farligt for dit helbred. Det er derfor vigtigt at genkende problemet tidligt og søge de korrekte værktøjer til at hjælpe dig med at overvinde angst.

Det kan interessere dig ...
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

Mennesker, der lider af angst, mister ofte appetitten eller overspiser. Læs med her for at lære om fordøjelsesproblemer forårsaget af angst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bourne E, Garano L. HAGA FRENTE A LA ANSIEDAD: 10 formas sencillas de aliviar la ansiedad, los miedos y las preocupaciones. [Internet]. Barcelona: Amat Editorial. 2006.
 • Matud, Ma Pilar, and Juan Manuel Bethencourt. “Ansiedad, depresión y síntomas psicosomáticos en una muestra de amas de casa.” Revista Latinoamericana de Psicología 32.1 (2000): 91-106.
 • Fernández LOI, Jiménez HB, Alfonso ARB, et al. Manual para diagnóstico y tratamiento de trastornos ansiosos. Medisur. 2012;10(5):466-479.
 • Navas OW, Vargas BMJ . Trastornos de ansiedad: Revisión dirigida para atención primaria. Rev Med Cos Cen. 2012;69(604):497-507.
 • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, Zubeidat, Ihab, Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2003;3(1):10 – 59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102
 • Gorwood, P. “Comorbilidad del trastorno de ansiedad generalizada y el trastorno depresivo mayor:¿ Un ejemplo de peliotropía genética?.” European Psychiatry Spanish edition 11.3 (2004): 170-177.
 • Echeburúa, Enrique. Avances en el tratamiento psicológico de los trastornos de ansiedad. Pirámide, 2002.
 • Irurtia, Mª Jesús, Vicente E. Caballo, and Anastasio Ovejero. “Trastorno de ansiedad provocado por sustancias psicoactivas.” Behavioral Psychology/Psicología Conductual 17.1 (2009): 155-168.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.