Fordelene ved CO2-laser til periokulær aldring

CO2-laser blefaroplastikproceduren har vist sig at have færre komplikationer end konventionel kirurgi. Hvordan udføres den?
Fordelene ved CO2-laser til periokulær aldring

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 20 september, 2022

CO2-laser er en behandling, der fungerer som et alternativ til konventionel blefaroplastik. Sidstnævnte er en operation, der udføres for at fjerne overskydende hud fra øjenlågene eller for at reparere dem i tilfælde af abnormitet.

Sandheden er, at øjenlågene er et af de områder, der er mest påvirket af tidens gang. Huden er meget tynd og består af indre strukturer, som undergår ændringer med alderen. Heldigvis er det ved hjælp af dette indgreb muligt at minimere denne periokulære aldring.

Dens største fordel i forhold til blefaroplastik er, at den reducerer virkningerne og de postoperative komplikationer betydeligt. Samtidig giver den meget gode æstetiske resultater. I denne artikel vil vi tale om denne procedure.

Hvad er CO2-laser til periokulær aldring?

CO2-laser er blefaroplastik – øjenlågskirurgi – som udføres med en laserskalpel. Det er en teknik, hvor overskydende øjenlågsvæv behandles på en selektiv og kontrolleret måde.

Det er en “punkt til punkt”-procedure. Det betyder, at hvert område af øjenlåget kan behandles forskelligt, afhængigt af mængden af overskydende hud, tykkelse osv. Ved hvert skud med CO2-laseren opnås en meget specifik tilbagetrækning af huden.

Desuden er den mindre afhængig af kirurgens færdigheder. Den kan ændre øjets form og kontur på en meget præcis måde. Hvert snit er meget rent, fint og præcist, hvilket manifesterer sig i bedre resultater.

Ansigtsbehandling med CO2-laser

CO2-laseren er et indgreb, der er med til at reducere aldringstegn i øjenkonturen.

Fordele ved CO2-laser

CO2-laseren har store fordele i forhold til konventionel øjenlågskirurgi. Den vigtigste er, at den ikke efterlader arvæv og reducerer blødning til et minimum. Der dannes kun en tynd sårskorpe, som kræver minimal pleje i den postoperative periode.

Indgrebet er ambulant og kræver kun lokalbedøvelse. På samme måde er den postoperative periode hurtig og ubesværet med mindre hævelse, blå mærker og ekkymose. Den giver også optimale resultater, som f.eks:

 • Mærkbar reduktion af fine rynker, især dem, der er kendt som “kragetæer”.
 • Det giver en opstrammende effekt uden at det er nødvendigt at ty til andre procedurer.
 • Øjenlågshuden bliver revitaliseret og ser mere strålende ud.
 • Den eliminerer pletter og rødme omkring øjnene, hvilket gør hudfarven mere ensartet.

Proceduren

Ofte anvendes lokalbedøvelse, normalt en creme, for at udføre CO2-laserteknikken. Proceduren udføres i lægens klinik eller i et sundhedscenter. Hvis poserne under øjnene er meget tydelige, kan det være nødvendigt med konventionel blefaroplastik.

Normalt er der kun behov for én behandling. Nogle gange er det nødvendigt med lidt mere, men det er sjældent. Indgrebet tager mellem 30 og 70 minutter, afhængigt af hvor kompliceret tilfældes er, og om det kun udføres på det nederste øjenlåg eller på begge.

Trinene er som følger:

 • De områder af huden, der skal behandles, markeres.
 • Derefter sættes beskyttende kontaktlinser i øjet.
 • Derefter påføres lokalbedøvelse. I nogle tilfælde er det ikke nødvendigt.
 • Efterfølgende fjernes den overskydende hud ved hjælp af CO2-laseren med “punkt til punkt”-teknikken, som forklaret ovenstående.
 • Fedtet fjernes med et minimalt lasersnit.
 • Til sidst lukkes såret med et meget fint sutur.

Du vil måske også være interesseret i: 8 kosmetiske tricks til at skjule sløve øjenlåg

Tips og anbefalinger

Efter CO2-laserproceduren er det helt normalt, at der påføres nogle reparerende og beroligende stoffer på området for at mindske ubehaget. Der er normalt ingen smerter, selv om der kan være en vis prikken og en følelse af tørhed.

Der er næsten altid kun en let hævelse og måske mindre blå mærker i de første par dage. Dette kan håndteres med anvendelse af kulde og forsvinder normalt på tredje eller fjerde dag efter indgrebet.

Patienten kan udføre daglige aktiviteter fra den første dag, men det anbefales at undgå social aktivitet og røgfyldte miljøer i mindst en uge. Det anbefales heller ikke at udføre opgaver, der kræver stor anstrengelse. Der bør ikke ske direkte soleksponering i en måned efter indgrebet.

Nogle yderligere anbefalinger er som følger:

 • Der bør tages brusebad med lunkent vand, ikke varmt.
 • Sov med hovedet hævet i to dage efter CO2-laserbehandlingen.
 • Sov i vandret stilling på ryggen i de første tre dage.
 • Brug solbriller i den første måned.
 • Brug ikke makeup, før stingene er fjernet. Mascara bør kun bruges tre uger efter indgrebet.
 • Brug kunstige tåredråber, hvis du føler tørhed i øjet.
 • Brug solcreme på området i mindst to måneder.
Kvinde påfører serum på hud

Hudpleje efter CO2-laserproceduren er nøglen til at bevare resultaterne.

Afsluttende anbefalinger

De endelige resultater af CO2-laser blefaroplastik er normalt mærkbare fra anden eller tredje uge efter indgrebet. Herefter er det muligt at bemærke et forynget udseende.

Det er dog meget vigtigt, at denne procedure udføres af en certificeret professionel. Desuden er det tilrådeligt at planlægge den på tider af året, hvor der er mindre sol, f.eks. efterår eller vinter. På denne måde er der færre risici under genopretningen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yumeen S, Khan T. Laser Carbon Dioxide Resurfacing. [Updated 2021 Nov 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560544/
 • Wilder-Smith, P., Arrastia, A. M. A., Liaw, L. H., & Berns, M. (1995). Incision properties and thermal effects of three CO2 lasers in soft tissue. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 79(6), 685-691.
 • Agramonte Centelles, I., Rodríguez Salinas, G., Hernández Sánchez, Y., & Dorrego Oduardo, M. D. (2013). Cirugía de blefaroplastia por técnica convencional versus láser de CO2. Revista Cubana de Oftalmología, 26(3), 390-398.
 • Alster TS, Bellew SG. Improvement of dermatochalasis and periorbital rhytides with a high-energy pulsed CO2 laser: a retrospective study. Dermatol Surg. 2004 Apr;30(4 Pt 1):483-7; discussion 487. doi: 10.1111/j.1524-4725.2004.30160.x. PMID: 15056134.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.