Fordelene ved fysisk træning mod psoriasis

Motion er et anbefalet middel til at afhjælpe mange sundhedsproblemer. Udforsk de gavnlige virkninger af denne type aktivitet i behandlingen af psoriasis.
Fordelene ved fysisk træning mod psoriasis

Sidste ændring: 26 august, 2022

En sund livsstil, både med hensyn til kost, følelsesmæssig håndtering og fysisk træning, hjælper med at kontrollere psoriasisudbrud. Afhængigt af diagnosens sværhedsgrad og med dermatologisk vejledning kan du dyrke sport, der bidrager positivt til behandlingen af sygdommen. Vi taler om fysisk træning mod psoriasis.

Behandling af psoriasis handler ikke kun om at passe på hudens udseende. Når du tager fat på de indre faktorer med medicin og aktiviteter, der fremmer dit generelle velbefindende, er der større chance for at moderere følgesygdommene. I denne artikel viser vi dig motionens overordnede bidrag til denne tilstand.

Psoriasis: Et problem i immunsystemet

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der skyldes ændringer i immunsystemet. Clínica Universidad de Navarra (CUN) forklarer, at denne sygdom forårsager afgrænset erytematøs plaques dækket af perleformede skæl på huden.

Nogle gange fører diagnosen af denne sygdom endda til dysfunktionel kapacitet. Det er endda muligt, at den første medicinske vurdering kan blive forvekslet med reumatoid arthritis.

Årsagerne har at gøre med genetik, infektioner, stress og sekundære reaktioner på visse lægemidler. Ud over ledvævet påvirkes følgende områder af kroppen:

 • Ansigt.
 • Negle.
 • Albuer.
 • Knæ.
 • Kønsdele.
 • Hovedbund.
 • Fodsåler.
 • Mundslimhinden i munden.
 • Håndfladerne.
 • Den nederste del af ryggen.

Symptomer og typer af psoriasis

Ifølge Mayo Clinic varierer symptomerne på psoriasis fra person til person. Generelt er tegnene kendetegnet ved, at der opstår et rødt eller lilla udslæt eller pletter med ru tekstur.

Huden sprækker, så den bløder, klør og brænder. Disse manifestationer er cykliske.

Med hensyn til klassificering findes der følgende typer:

 • Invers psoriasis: Dette forårsager røde, glatte, skinnende læsioner i bløde områder og folder, f.eks. armhuler, balder og under brysterne.
 • Neglepsoriasis: Fingerneglene eller tåneglene vokser unormalt, ændrer farve og klør. Der er risiko for onycholyse.
 • Guttat psoriasis: Det er små pletter på ekstremiteterne eller på kroppen. Denne type psoriasis diagnosticeres ofte hos børn.
 • Pustuløs psoriasis: Dette viser sig som pusblærer omgivet af pletter med rødme. Forekomsten er lokaliseret, reduceret eller omfattende. Det diagnosticeres oftest hos voksne.
 • Psoriasisgigt: Denne type består af ledbetændelse, der er forbundet med hudforandringer. Det opstår normalt et stykke tid efter hudlæsionerne.
 • Plaques psoriasis: Dette er den mest almindelige form og består af dannelsen af højere lacerationer i forhold til resten af huden. Den kan være dækket af et skællende lag.
 • Erytrodermisk psoriasis: Denne type er inflammatorisk og påvirker en stor del af kroppen. Skorperne har en tendens til at skrælle af, hvilket forårsager intens smerte og ubehag. Det er den mindst hyppige af psoriasisformerne.
Psoriasis på knæ

Selv om sygdommen kan forekomme tydeligere på huden, er det en systemisk tilstand, der kan involvere flere organer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fem tips til at sove bedre med psoriasisgigt

Sammenhængen mellem fysisk træning og psoriasis

Fysisk træning mod psoriasis er gavnligt.

Undersøgelser tyder på, at regelmæssig sport reducerer hudens udbrud. Faktisk anbefaler NGO’en Acción Psoriasis fysisk aktivitet flere gange om ugen i perioder på 45 minutter.

Foreslåede discipliner er bl.a. gåture, cykling, svømning og dans. NGO’en lægger vægt på at vælge en øvelse, som personen nyder, fordi det er nemmere at fastholde vanen på denne måde.

Motion bør udføres så meget som muligt. Nogle gange gør smerterne ved psoriasisgigt det vanskeligt at bevæge sig. Dette er ofte tilfældet i tilfælde af plantarpsoriasis, eller hvis personen vælger en kontaktsport.

Nøglen er at vælge en aktivitet af moderat intensitet, som er godkendt af en specialist.

Hvilke fordele er der ved fysisk træning mod psoriasis?

Motion spiller en supplerende rolle i behandlingen af denne hudsygdom, idet den påvirker medicinens effektivitet og patientens livskvalitet. Lad os tage et kig på de vigtigste fordele ved fysisk træning mod psoriasis.

Fordele ved fysisk træning mod psoriasis: Det minimerer faren for hypertension og diabetes

Psoriasis øger sværhedsgraden af tilfælde af hypertension sammenlignet med personer uden immuntilstand, som anført af den spanske hjertefond.

De tilføjer, at hypertensive problemer fører til risici for kardiovaskulære hændelser. Som en forebyggende foranstaltning er daglig motion det vigtigste råd sammen med en hjertesund kost, ikke at ryge og at moderere sit alkoholforbrug.

På den anden side rapporterer tidsskriftet Diabetes, at patienter med psoriasis udviser mere insulinresistens. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nævner også, at fysisk aktivitet gør kroppen mere følsom over for dette hormon og dermed reducerer blodsukkeret.

Det hjælper med at bekæmpe fedme

De synlige symptomer på psoriasis påvirker nogle diagnosticerede personer til at ændre deres livsstil for at skjule deres hudlæsioner. Nogle undgår endda at gå ud og undgår udendørs sport eller fitnesscentre.

Denne stillesiddende livsstil kan føre til fedme. Faktisk nævner en artikel i tidsskriftet Actas Dermo-Sifiliográficas, at ligesom sygdommen griber ind i vægtforstyrrelser, prædisponerer fedme også en person til psoriasis.

Derfor er motion nødvendig for at behandle fedme. Du kan kombinere det med en sund kost for psoriasis, vejledt af en sundhedsrådgiver, uden at ty til strenge regimer, der forværrer tilstanden.

Det hjælper med at øge muskelstyrken

Spondyloterapi kendetegner fysisk træning mod psoriasis som en grundpille i behandlingen. Dette videnskabelige indholdsnetværk hævder, at sport lindrer smerter og stivhed ved psoriasisgigt og forbedrer muskelkvaliteten.

For at opnå dette bør personen udføre rutiner, der omfatter aerobe og muskelstyrkende øvelser. De bør gøre dette som supplement til isometriske øvelser i tilfælde af akut ledbetændelse.

Det forbedrer fleksibiliteten i leddene

Acción Psoriasis kommenterer, at vandaerobic, svømning og gåture i vand alle er meget gode øvelser for personer med psoriasisgigt. Vandtræning beskytter leddene mod stød og forbedrer fleksibiliteten, især hvis den udføres i varmt vand.

Svømning er et godt eksmepel på fysisk træning mod psoriasis

Mennesker med psoriasis kan tilmelde sig vandaktiviteter uden problemer.

Fordele ved fysisk træning mod psoriasis: Det bidrager til socialisering og positivt selvværd

Ved sygdomme som psoriasis er motion også gavnligt for socialisering med andre. Journal of Social Studies deler forskning, der viser fordelene ved sport med hensyn til socialisering og forbedret livskvalitet.

Med hensyn til selvværd rapporterer INFAD Journal of Psychology, at fysisk træning øger selvværd og selvopfattelse og forbedrer indikatorer for depression og subjektiv velvære.

Motion reducerer stress

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi fortæller, at stress er relateret til forværring af psoriasis. Den amerikanske psykologforening (AAP) påpeger på sin side, at motion er godt for den mentale sundhed, da det hjælper hjernen med at håndtere stress.

AAP taler om foreløbige beviser for, at fysisk aktive mennesker har lavere forekomst af depression og angst i modsætning til dem, der lever et stillesiddende liv.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvor meget motion bør du dyrke hver uge

Supplerende terapi sammen med fysisk træning mod psoriasis

Der findes flere behandlingsalternativer til psoriasis, bemærker SA Pharmaceutical Journal. De beskriver alt fra topisk medicin til milde diagnoser til fototerapi, systemisk terapi eller biologiske midler, afhængigt af sværhedsgraden.

Med hjælp fra en hudlæge kan personer med psoriasis beslutte sig for typen af behandling og passende øvelser til at håndtere tilstanden. Kontakt din læge for at få flere oplysninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.