Hvordan du kan forebygge og behandle forkølelsessår naturligt

Når først du har pådraget dig herpesvirusset, er det med dig for evigt, men forbliver hvilende i din krop, og bryder kun frem når dit immunforsvar er lavt.
Hvordan du kan forebygge og behandle forkølelsessår naturligt

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Først føler du en prikkende eller kløende fornemmelse på din læbe. Du ser i spejlet og ser ikke noget. Et par dage senere er kløen mere alvorlig, og du indser, at du har et forkølelsessår. Herpesvirusset, så let at sprede og så svær at udrydde, kan undgås. Men når du har pådraget det, er alt hvad du kan gøre, at holde det fra at udvikle sig til et forkølelsessår naturligt. Læs mere i dagens artikel om hvordan du kan forebygge og behandle forkølelsessår naturligt!

 

Et sundt immunforsvar er nøglen

Forkølelsessår er forårsaget af herpesvirusset, der er spredt på to måder.

  • Fra mund til mund (ved at kysse)
  • Fra deling af forurenede genstande (tandbørster, glasvarer, makeup…)

Når du har pådraget virusset, er det med dig forevigt. Men bare rolig – det kan forblive hvilende i dit nervesystem, og aldrig blive til et forkølelsessår igen. For at gøre dette, skal du have et stærkt immunforsvar.

Hvis du har pådraget virusset, er det sandsynligt, at på tidspunktet for kontakt, var dit naturlige forsvar lave. Virusset var i stand til at trænge ind i din krop, og dér er det stadigvæk.

Men hvis du vil undgå at lide af et andet forkølelsessår, som kan være meget irriterende og pinligt, skal du begynde at tage bedre pleje af dit immunforsvar. Hvordan? Med en sund kost og motion.

Andre udløsere for forkølelsessår er:

  • Stress
  • Udsættelse for sollys
  • Søvnmangel

Behandling for at reducere forkølelsessår naturligt

Der er ikke så mange hjemmebehandlinger for forkølelsessår, fordi lidt er kendt om selve virusset. Alligevel har mange mennesker været i stand til at sige “farvel forevigt” til forkølelsessår, takket være disse 100 % naturlige behandlinger. Er du klar til at finde ud af, hvad de er?

Is til naturligt at behandle forkølelsessår

Dette er en af de mest populære måder at behandle et forkølelsessårs udbrud. Alt du skal gøre er, at tage en isterning og placere den over det område, hvor du har ondt.

Hold den der i 10 minutter, eller indtil isterningen er helt smeltet. Gentag dette trick efter to timer.

Isen vil reducere betændelse i området og lette din smerte. Denne behandling virker kun mens blærerne stadig er intakte (før såret åbner og begynder at sive, hvilket er hvor virusset lettest spredes).

Varmeomslag til naturligt at behandle forkølelsessår

Kvinde med forkoelelsessaar

Dette skal bruges i anden fase af et forkølelsessårs udbrud, når blærerne åbnes og siver. Det er meget vigtigt, at du undgår kontakt med din partner eller børn i løbet af denne fase, fordi du nemt kan sprede virusset til dem.

Du bør også adskille dine personlige pleje- og makeupprodukter fra andre mennesker i husstanden. Prøv at bruge et af følgende varmeomslag på din læbe.

  • Et nystrøget håndklæde.
  • En klud dyppet i varmt vand.

Teposer til naturligt at behandle forkølelsessår

Her er en anden mulighed for den fase, hvor blærerne begynder at åbne sig. En brugt tepose kan være meget nyttig. Lav en te, som du normalt ville gøre, med sort te. Smid ikke teposen ud. Lad det dræne og køle i et minut (du ønsker ikke at brænde det område, hvor du har ondt).

Påfør teposen til din læbe ved hjælp let tryk, indtil posen køler. Vent to timer og derefter gentag denne behandling.

Æteriske olier til naturligt at behandle forkølelsessår

Aeteriske olier

Man kan vælge mellem pebermynte og citron, de mest effektive mod forkølelsessår. Men enhver æterisk olie du har derhjemme vil være nyttig.

Påfør et par dråber til et stykke vat, og anvend det til dit forkølelsessår. Det vil berolige området og lindre ubehag.

Sukker til naturligt at behandle forkølelsessår

Husk, at dette middel kan stikke lidt. Det er dog for effektivt til at afvise. Put et par sukkerkorn på blærerne fra dit forkølelsessår. Ikke alene vil det udtørre blærerne og mindske smerter, det fjerner også eventuelle bakterier i området.

Urter til naturligt at behandle forkølelsessår

Urt

I dette tilfælde har du to muligheder, intern og ekstern brug. For det første, kan du bruge en urtete, og for det andet, anvender du urten direkte på din læbe. De mest almindelige urter, der anvendes til forkølelsessår er:

At drikke te fremstillet af disse urter, giver dig et stærkere immunforsvar og bekæmper virus, hvilket gør dig mere modstandsdygtig overfor mikroorganismer, der overfører sygdom.

Hvis du bare vil bruge dem lokalt, forbered urteteen, som du normalt vil gøre, og blød en vatrondel i væsken. Tryk den på såret. Du vil se at denne behandling udtørrer et forkølelsessår hurtigere end nogen anden mulighed.

Havsalt til naturligt at behandle forkølelsessår

Havsalt

Dette er den mest kraftfulde teknik af alle. Måske har du allerede prøvet det, sidst du havde et forkølelsessår, så du allerede ved, hvad vi mener. Men du skal være temmelig stærk til at holde til det.

Stadig, det er virkelig det værd. Du har 3 muligheder til rådighed for dig:

Salt og vand

Bland en spiseskefuld havsalt med et par dråber vand, indtil en dej formes. Anvend det til såret med en vatpind og lad det sidde, så længe du kan. Skyl med varmt vand. Gør dette tre gange om dagen.

Salt og tandpasta

I stedet for at blande havsalt med vand, så prøv at bruge lidt tandpasta i stedet. Sæt det på såret om natten og skyl om morgenen.

Salt og citron

Skær et lille stykke citron og drys med salt. Placer dette på dit forkølelsessår ved hjælp af et let tryk, så længe du kan. Det kommer til at være meget smertefuldt! Gentag (hvis du kan) en anden gang, hver dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88

  • Chi, C. C., Wang, S. H., Delamere, F. M., Wojnarowska, F., Peters, M. C., & Kanjirath, P. P. (2015). Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010095.pub2

  • Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.