Forholdet mellem demens og tandsundhed

Der er en tæt sammenhæng mellem demens og tandsundhed. Læs videre for at finde ud af, hvordan munden påvirkes, når man lider af denne psykiske lidelse.
Forholdet mellem demens og tandsundhed

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Alle de forskellige dele af kroppen er forbundet med hinanden, og problemer i et område kan derfor påvirke andre områder, der ligger ret langt væk. I denne artikel vil vi fortælle dig om sammenhængen mellem demens og tandsundhed.

Forsømmelse af mundhygiejne forårsager ikke kun tandsygdomme. Det kan også have konsekvenser i andre kropssystemer langt fra munden og fremme udviklingen af mange lidelser. Demens er en af dem.

Vi skal også tage hensyn til, at patienter, der lider af demens, ikke er i stand til at udføre de nødvendige daglige aktiviteter selv. Hvis ikke andre tager sig af dem, forsvinder mundplejen derfor ofte. Er du interesseret i at finde ud af mere om det? Læs videre!

Forholdet mellem demens og tandsundhed

Dårlig tandhygiejne og bakterieophobning i munden fører til sygdomme i tænder og tandkød. Det kan også føre til sygdomme i andre dele af kroppen. Der er f.eks. beviser for en sammenhæng mellem tandproblemer og diabetes samt hjerte- og karsygdomme.

Tandsundheden er også forbundet med forekomsten af neurologiske lidelser som f.eks. demens. Denne fremadskridende neurodegenerative sygdom ændrer kroppens evne til at udføre normale aktiviteter. Den forringer hukommelse, ræsonnement og kommunikation samt ændrer adfærd.

Mens den præcise ætiologi stadig er ukendt i mange tilfælde, ved vi, at der sker kemiske ændringer i hjernen og død af nervevæv. Der er en sammenhæng mellem mundbakterier og udviklingen af disse lidelser. Mikroorganismer i munden kan nå hjernen og forårsage betændelse og betydelig skade.

Mennesker, der ikke børster tænder og har dårlig mundhygiejne, har større risiko for at udvikle psykiske sygdomme. Derfor er vaner, der passer på munden, afgørende for at mindske risikoen i fremtiden.

Men når demens allerede er udviklet, er der stadig et tæt forhold til munden. Demens har en negativ indvirkning på tandsundheden. Faktisk tyder undersøgelser på, at forekomsten af mundhygiejneproblemer er højere hos personer med kognitiv svækkelse.

Den manglende evne til at udføre daglige aktiviteter gør det vanskeligt at opretholde mundplejerutiner. Dette resulterer i en højere forekomst af caries, paradentose, ubehandlede læsioner og tandtab.

Kvinde mangler tænder som eksempel på forholdet mellem demens og tandsundhed

Almindelige tandproblemer: Forholdet mellem demens og tandsundhed

Mennesker med demens kan opleve en række forskellige tandproblemer. Nedsat evne til at opretholde en ordentlig tandhygiejne eller proteser er en af de vigtigste årsager til forringelse af den orale tilstand.

Desuden bidrager mundtørhed, ændringer i kosten og den medicin, der anvendes til behandling af disse lidelser, til udviklingen af sygdomme. Hvad er de mest almindelige sundhedsproblemer? Her er en liste over dem.

Tandkødsbetændelse og paradentose

Når mundhygiejnen er utilstrækkelig, ophobes bakterier og madrester på tandoverflader og tandkød. Dette kaldes “bakteriel plak”. Hvis det ikke fjernes ved daglig tandbørstning, kan det blive forkalket, hvilket fører til tandsten.

Disse ophobninger af bakterier og tandsten forårsager betændelse i tandkødsvævet eller gingivitis. Tandkødet bliver rødt, hævet, smertefuldt og bløder let. Uden hurtig behandling kan dette udvikle sig til paradentose.

Betændelsen udvikler sig, og der vil opstå infektion i det væv, der støtter tænderne. Som følge heraf dannes der dybe lommer i tandkødet, som indeholder tandsten, bakterier og pus. Desuden svinder knoglen, der holder tænderne på plads, ind, hvilket får tænderne til at bevæge sig eller falde ud.

Som om det ikke var nok, har denne betændelse ikke kun konsekvenser i munden. Som en undersøgelse fra universitetet i Cartagena viser, forværrer og fremskynder den også udviklingen af kognitiv svækkelse i forbindelse med visse neurologiske tilstande som f.eks. Alzheimers.

Caries

Caries er et andet almindeligt problem i forbindelse med tandsundhed hos personer med demens. Tandkroner og rødder er de mest almindelige steder med læsioner hos disse patienter.

Vi taler her om ødelæggelse af tandens hårde væv ved virkningen af syrer, der produceres af bakterier i munden, når de omsætter kulhydrater i kosten. Manglende tandhygiejne og en kost med et højt indhold af sukkerstoffer fremmer forekomsten.

Hvis tabet af mineraler fra tænderne ikke behandles hurtigt, bliver tanden ødelagt. Læsionen skrider frem mod midten af tandelementet, hvor pulpen er placeret. Derfor kan patienterne opleve følsomhed, smerte og komplikationer som f.eks. infektioner eller brud.

Mundtørhed

Xerostomi eller mundtørhed er et ret almindeligt tandproblem hos patienter med demens, især hos dem, der tager antidepressiva og beroligende midler. Mange lægemidler, der anvendes til behandling af demens, nedsætter spytproduktionen, hvilket resulterer i tørhed.

Den manglende hydrering i munden forårsager ubehag, når man spiser, synker og taler. Det giver også problemer med proteser ved at gøre det svært for dem at blive siddende eller gøre dem ubehagelige at have på. Det fremmer også udviklingen af huller og paradentose.

Find ud af mere om denne lidelse her: Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Andre mundproblemer

Demens kan føre til andre tandproblemer, f.eks. slimhindelæsioner. Forsømmelse og manglende vedligeholdelse af proteser er forbundet med stomatitis, hyperplasi, ulceration og mykose i munden.

Betændelse i mundvigene (cheilitis) og resten af mundslimhinden (mucositis) er også almindeligt forekommende hos disse patienter. De kan endda have hyperplasi eller forstørrelse af tandkødet på grund af brugen af visse lægemidler.

Vigtigheden af at passe på tandsundheden: Forholdet mellem demens og tandsundhed

Det er afgørende at passe på tandsundheden hos mennesker med demens for at undgå de ovenstående problemer. Generelt har dette følgende fordele:

 • Forbedret livskvalitet: Patienterne vil være i stand til at udføre mundtlige funktioner uden ubehag. De vil kunne tale og spise komfortabelt, uden smerter og med et udseende, der giver dem tryghed og selvtillid.
 • Medicinske problemer: Minimering af orale mikroorganismer forhindrer komplikationer af sygdommen eller udvikling af nye lidelser i andre dele af kroppen. Desuden kontrolleres bivirkningerne af nogle af de lægemidler, der anvendes til behandling af demens.
 • Tandlægerelaterede årsager: Mundhygiejne forebygger indtræden og udvikling af orale patologier og deres komplikationer. Derved holdes tænder og slimhinder sunde, hvilket undgår akutbesøg ved tandlægen og behov for tandekstraktioner.
 • Forbedret adfærd: Lider de af ubehag eller smerter i munden kan det medføre, at demente bliver irritable eller aggressive. De kan endda nægte at spise eller børste tænder selv.

Tips til at vedligeholde tandsundheden: Forholdet mellem demens og tandsundhed

Det kan blive svært at passe mennesker med demens, og her er nogle tips, der kan hjælpe med at vedligeholde mundhygiejnen.

1. Mundhygiejne

En ordentlig mundhygiejne er vigtig for demenspatienter. Det er vigtigt at fjerne plakoplejringer fra tænderne og tandkødet. Hvis personen ikke har mistet evnen til at vedligeholde sine plejerutiner, kan vedkommende selv gøre dette.

Dette bør omfatte regelmæssig tand- og tandkødsbørstning to gange om dagen med en blød tandbørste og fluoridtandpasta. Derudover kan du måske bruge tandtråd, mundskyl eller interdentale børster til at rense området mellem tænderne.

Din tandlæge kan også anbefale at bruge mundskyl med fluorid eller klorhexidin. Disse produkter hjælper med at mindske bakterievækst og forekomsten af huller.

Hvis personens evne til at håndtere tandbørsten eller udføre rengøringsrutinen er nedsat, er det vigtigt, at plejere eller familiemedlemmer hjælper personen med denne opgave. Der kan anvendes forskellige teknikker til dette formål:

 • Give anvisninger: Korte, præcise kommandoer for at opdele processen i små trin: Tag tandbørsten, put tandpastaen på, put den i munden osv.
 • Kopiering: Personen opfordres til at kopiere en anden person, der står foran ham/hende, og som også børster tænder.
 • Simulering: Personen med demens holder en tandbørste, og plejeren renser tænderne med en anden tandbørste.
 • Hånd over hånd: Patienten holder tandbørsten, og plejerens hånd styrer bevægelserne for at børste tænderne sammen.
 • Gabning: Plejeren gaber foran personen med demens for at stimulere personen til at åbne munden og bruge øjeblikket til at børste tænder.

2. Pleje af tandproteser

Hvis personen bærer tandproteser, er det af største vigtighed, at de vedligeholdes. Tandproteserne skal tages ud af munden, når der børstes tænder. Den bør også rengøres ordentligt med almindelig sæbe og vand. Der bør anvendes en blød tandbørste til dette formål.

Hver anden uge bør protesen dyppes i et glas med en brusende antiseptisk tablet for at rense de dybeste urenheder. Desuden anbefales det hver aften at tage protesen ud og lade den ligge i et glas vand.

Bemærk: Hvis patienten bor på et plejehjem, kan man ved at skrive navn og efternavn på protesen undgå forvirring eller fejlplacering.

Tandprotese

3. Kontrollér kosten

For at opretholde en god tandsundhed er det vigtigt at sørge for kosten. Kontrol af indtaget af kulhydrater og reduktion af forbruget af raffineret sukker og ultraforarbejdede fødevarer giver personen velvære og reducerer risikoen for orale patologier.

Tilstrækkelig hydrering, hvor vand foretrækkes frem for andre drikkevarer, er også vigtigt. Dette modvirker den mundtørhed, som er så almindelig hos disse personer.

4. Regelmæssige besøg hos tandlægen

Det er meget vigtigt for personer med demens at fortsætte med at besøge tandlægen regelmæssigt. Tandlægen kan hjælpe med at bevare tandsundheden, opdage problemer tidligt og rådgive plejepersonalet om mundpleje.

Hvis det er muligt at fortsætte hos deres sædvanlige tandlæge, som patienten allerede er fortrolig med, kan det være lettere at acceptere behandlingen. Der er dog mere alvorlige tilfælde, som vil kræve opmærksomhed fra specialiserede fagfolk.

Vi anbefaler, at personen med demens deltager i tandlægeundersøgelser ledsaget af en plejer eller et familiemedlem. Dette vil undgå øjeblikke med spænding eller stress, når man står over for ukendte omgivelser.

Når man besøger tandlægen, er det vigtigt at informere om diagnosen demens. Det er også nyttigt at medbringe en komplet sygehistorie og en liste over den medicin, som personen tager, til aftalen.

Forpligtelse til tandpleje

Tandpleje indebærer vaner, som demenspatienter måske ikke kan opretholde alene. Det er vigtigt at have familiemedlemmer, plejere og tandlæger, der er engageret i deres velbefindende. Med den rette støtte kan forringelse af mundhygiejnen forhindres.

Det kan interessere dig ...
8 tegn på demens, som alle burde kende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 tegn på demens, som alle burde kende

Selvom nogle af de første tegn på demens kan virke normale, bør vi handle rettidigt, hvis de forekommer ofte. Læs om dem her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pynn, T. P., & Kolic, J. E. (2014). Oral health and dementia: Obstacles, assessments, and management of patients with dementia. Oral Health6.
 • Torales, J., Barrios, I., & González, I. (2017). Problemáticas de salud bucodental en personas con trastornos mentales. Medwave17(08).
 • McConnell, E. S., Lee, K. H., Galkowski, L., Downey, C., Spainhour, M. V., & Horwitz, R. (2018). Improving oral hygiene for veterans with dementia in residential long-term care. Journal of nursing care quality33(3), 229-237.
 • Díaz Caballero, A. J., Hernández Nieto, L. D. C., & Rodríguez Berrio, A. (2020). Relación entre Alzheimer y la enfermedad periodontal. Revisión tipo paraguas.
 • Betancourt, B. M. M. (2015). Relación entre la enfermedad periodontal y la diabetes mellitus. Archivo Médico de Camagüey19(2), 92-95.
 • Bascones-Martínez, A., Muñoz-Corcuera, M., & Bascones-Ilundain, J. (2015). Diabetes y periodontitis: una relación bidireccional. Medicina Clínica145(1), 31-35.
 • Mejía-Pérez, P. N., Arbeláez-Lelión, D., & Múnera, M. C. (2017). Una mirada al manejo odontológico del paciente geriátrico con demencia. CES Odontología30(1), 51-67.
 • Caballero, J. (1991). Reflexiones sobre atención dental en la demencia. Revista vasca de odonto-estomatología= Odontoestomatologiaren Euskal aldizkaria1(1), 15-19.
 • Zamora Lavella, C. (2020). Estado de Salud oral y biomarcadrores salivales en pacientes con deterioro cognitivo. Proyecto de investigación:.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.