Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Personer med diabetes oplever symptomer, som påvirker deres livskvalitet negativt. Et af dem er tør mund. Vi forklarer, hvorfor det sker.
Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Sidste ændring: 17 december, 2020

Personer med diabetes, uanset om det er type 1 eller type 2, vil ofte opleve tør mund eller xerostomi. Problemet er, at det ikke blot er en fornemmelse. Det kan have alvorlige konsekvenser for munden.

Xerostomi er forbundet med en øget risiko for huller i tænderne, infektioner og parodontale sygdomme. Forskellige studier bekræfter, at mere end 70% af personerne med diabetes, oplever tør mund. I denne artikel vil vi forklare, hvorfor det sker, og hvordan man løser det.

Hvad er symptomerne på diabetes?

Diabetes er en sygdom, der påvirker omdannelsen af glukose. Der er derfor to primære former: Type 1 og type 2. I tilfælde af type 1 diabetes er det, der sker, at bugspytkirtlen ikke er i stand til at udskille insulin.

På den anden side er der ved type 2 en resistens over for insulin i de forskellige væv i kroppen. Der kan dog også være en reducering i udskillelsen af det. Det er en lidelse, som desværre bliver mere og mere hyppig.

Xerostomi er et af de primære symptomer på diabetes. Det er så meget, at det ifølge et studie udgivet i Journal of Endocrinology and Nutrition er blandt de mest hyppige manifestationer i munden hos personer med diabetes.

Andre orale symptomer, som kan dukke op, er sår, svamp i svælget og en brændende fornemmelse. Dette er ikke de eneste tegn. Der er også polyuri (øget vandladning), polydipsi (øget tørst) og vægtforandringer.

Mand tjekker sit blodsukker

Blodsukkerniveauerne er afgørende for symptomerne på diabetes.

Hvorfor kan personer med diabetes opleve tør mund?

Xerostomi, som vi nævnte, er begrebet, der refererer til tør mund. Hos personer med diabetes har forekomsten af det at gøre med forskellige faktorer, hvor næsten alle er relateret til ringe kontrol af blodsukkerniveauet.

For det første er en af dets årsager øget vandladning. Øget vandladning fører til dehydrering. Og eftersom spyt mest består af vand, bliver produktionen af det ændret, når kropsvæsken ikke bliver vedligeholdt.

En anden lignende faktor, som afgør tør mund hos diabetes, er en ændring i kompositionen af spyt. Foruden vand indeholder spyt også glukose og protein.

Et studie udgivet i Journal of Oral Medicine and Pathology forklarer, at diabetes påvirker morfologien af spytkirtler. Det får spytkirtler til at øges i størrelse. Dette får deres funktion til at blive svækket.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Sådan kan man rejse med diabetes

Andre årsager til xerostomi

Selvom en stor procentdel af personer med diabetes vil opleve tør mund, er denne sygdom ikke den eneste årsag. Det er vigtigt at bemærke, at mange faktorer påvirker produktionen af spyt, og mange situationer kan føre til xerostomi.

For eksempel er der dehydrering, der ikke er relateret til diabetes. Medicin kan ligeledes føre til dette symptom, især dem, der bliver brugt i kemobehandlinger.

Ældre alder er også ofte en faktor, samt andre kroniske sygdomme såsom cirrose, HIV og tuberkulose. Sjögrens syndrom er en anden af de mest relevante årsager til xerostomi.

Løsninger på tør mund hos personer med diabetes

Betydningen af tør mund i forbindelse med diabetes ligger ikke kun i ubehaget, det forårsager, men også i den række af orale problemer, som det kan forårsage. Det øger for eksempel risikoen for huller i tænderne og infektioner samt peridontale sygdomme.

Det er derfor essentielt at udføre forebyggende foranstaltninger, som undgår og forebygger denne type lidelse. For det første bør personer med diabetes forbedre deres mundhygiejne ved at bruge mundskyl og tandtråd foruden af børste tænderne.

Derudover er det bedst at undgå sukkerholdige og syrlige drikkevarer. Det er selvfølgelig essentielt at forblive hydreret, men det er bedst at gøre det ved at drikke vand. Hyppige besøg hos tandlægen er også nødvendige, eftersom professionelle skal tjekke og rette op på eventuelle ændringer så hurtigt som muligt.

I nogle tilfælde ordinerer læger derudover medicin, som stimulerer strømmen af spyt. De kan endda anvende kunstigt spyt. Disse foranstaltninger er selvfølgelig forbeholdt tilfælde, hvor generelle foranstaltninger ikke formår at løse problemet med xerostomi.

Kvinde børster tænder

Ting, man bør huske i forhold til at opleve tør mund

Personer med diabetes er mere modtagelige for at opleve tør mund. Det skyldes, at sygdommen ændrer både kompositionen af spyt og morfologien af spytkirtlerne.

For at kunne undgå dette er det nødvendigt at opretholde ordentlig kontrol af blodsukkerniveauerne. Foruden det er korrekt hydrering og særlig pleje af mundhygiejnen essentielle behov for at kunne reducere komplikationerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.