Hvornår er mundskyl effektivt, og hvordan laver man det?

Dette middel er billigt, harmløst og nyttigt i mange tilfælde for at lindre ondt i halsen og holde halsen hydreret.
Hvornår er mundskyl effektivt, og hvordan laver man det?

Sidste ændring: 14 september, 2021

Mundskyl er hjemmemedicin, folk har brugt i mange generationer til at lindre ondt i halsen. Mundskyl er nyttigt i mange tilfælde, men i nogle tilfælde er det ikke så gavnligt.

Dagens artikel vil diskutere nogle myter og fakta om mundskyl.

Hvad er mundskyl?

Mundskyl er populært hjemmemedicin. Det består i at holde vand eller andre infusioner i munden uden at sluge det og holde det ved indgangen til svælget. Man læner hovedet tilbage og lukker luften ud gennem halsen.

Dette får den væske, der i halsen, til at boble. Det er noget, der ligner kogende vand. Gurgling hydrerer hele området i munden og svælget og kan undertiden endda lindre ondt i halsen.

Sådan gurgler du

Folk gurgler normalt med midler, der hydrerer og lindrer halsen, såsom honning og citron, eller saltvand med eddike eller kamille og honning. Der er mange andre mulige kombinationer.

De fleste mennesker bruger produkter, man har i hjemmet, da det er et middel, folk har brugt i mange generationer.

En person med smerter i halsen

Hvornår er mundskyl effektivt?

Der er mange grunde til, at en hals kan være øm. Blandt dem er tonsillitis, faryngitis, influenza og forkølelse. Det kan også skyldes dehydrering eller kuldegysninger.

Mundskyl hydrerer området i de fleste tilfælde, hvilket normalt lindrer ubehaget. Derudover skyller du eventuelle bakterier væk fra området, hvis du gurgler korrekt. Således forhindrer man dem i at sprede sig yderligere eller forårsage en større infektion som tonsillitis.

Sådan laver du mundskyl

Som vi sagde ovenstående, er det et spørgsmål om at holde væsken i munden uden at sluge den. Du skal holde den ved indgangen til halsen med hovedet vippet tilbage, og derefter lukke luft ud gennem halsen og få væsken til at boble.

Du skal gurgle flere gange om dagen, for at det skal være effektivt: Når du står op, efter at have spist og inden du går i seng. Du skal gurgle efter, at du har børstet tænder, så der ikke er mad i munden. Det vil forstærke rensningseffekten.

Myter om mundskyl

Kvinde bruger munskyl mod ondt i halsen

Den situation, vi er i på grund af coronavirus, medførte mange daglige myter, nyheder og midler, der lover en kur. En af dem er mundskyl.

For eksempel siger nogen, at gurgling med varmt vand og eddike eller salt kan forhindre infektion med coronavirus. Ifølge denne logik forbliver virussen i halsen i et par dage og forårsager smerte, før den passerer til lungerne, hvor den vil føre til større infektion. Gurgling ville således rydde virussen fra halsen, før den når lungerne.

Dette er dog en myte. Der er i hvert fald ikke videnskabeligt bevis for det. Under alle omstændigheder har Verdenssundhedsorganisationen allerede modbevist dette.

At drikke rigeligt med vand vil altid være nyttigt for at undgå dehydrering i tilfælde af feber. Derudover er mundskyl også nyttig til at hydrere og berolige halsen, men det eliminerer ikke en virus. Som du kan se, er det ikke et forebyggende middel.

Mundskyl er ikke altid nyttigt

Dette middel er billigt, harmløst og nyttigt i mange tilfælde for at lindre ondt i halsen og holde halsen hydreret. Gurgling kan helt sikkert gavne dig, hvis du gør det korrekt og med de anbefalede ingredienser.

Igen kan det ikke beskytte dig mod COVID-19, men vil lindre nogle af luftvejssymptomerne.

Det kan interessere dig ...
Løsninger til at lindre ondt i halsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Løsninger til at lindre ondt i halsen

Det er et gængst problem at lindre ondt i halsen, især om efteråret og vinteren. Der er dog nogle effektive midler til det.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.