Forskellen mellem at elske og have sex

At have sex er ikke ensbetydende med at elske, og det er derfor, at folk kan gøre det uden at have et stabilt forhold. Til gengæld er der dem, der får glæde af den seksuelle handling, netop fordi de er forelskede.
Forskellen mellem at elske og have sex
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

At have sex er ikke ensbetydende med at elske, og det er derfor, at folk kan gøre det uden at opretholde et stabilt forhold. Til gengæld er der dem, der finder nydelse i den seksuelle handling, netop fordi de er forelskede.

Seksuelle forhold har ikke altid samme motiv eller forfølger samme mål. Derfor er det vigtigt at være meget klar over, hvad man ønsker at gøre og med hvem.

Grænsen synes klar, men samtidig sløret. Derfor spørger vi os selv, selv når vi forsøger at ane svaret, hvad forskellen er på at elske og have sex.

Hvad er forskellen på at elske og have sex?

Der er mange meninger og debatter om emnet, og sandheden er, at der ikke findes nogen “universel sandhed”, som kan anvendes i alle tilfælde. Derfor kan svaret variere afhængigt af personen og omstændighederne.

Det er dog sandt, at der er nogle idéer, som f.eks. de ovenstående, som vi alle har hørt, diskuteret eller endda delt ved lejlighed.

Par ligger sammen i seng

Generelt siger vi, at det at elske svarer til ønsket om at være intime med den person, der inspirerer den, ud over det fysiske. Derfor har vi en tendens til at forbinde det med en særlig, meningsfuld og, om man vil, transcendental handling.

Til gengæld forstår vi, at sex mere reagerer på et instinkt, et fysisk behov, som ikke ligefrem kræver, at man udtrykker hengivenhed eller har interesse i at gå videre med den anden person. Kort sagt mener vi, at sex er ikke det samme som at elske.

En person kan være sammen med en anden person og tro, at han eller hun elsker. Mens den anden mener, at han eller hun har sex. Et enkelt ord har en afgørende indflydelse: Følelser.

At elske indebærer at have sex, fordi der ligger en følelse, en forbindelse, et bånd bag, som driver en til at have lyst til at være intim med en bestemt person. Det betyder, at der er aspekter, der rækker ud over det fysiske begær, involveret. På den anden side er det for at have sex kun nødvendigt at tilfredsstille det fysiske begær.

Vigtige elementer til at skelne mellem at elske og at have sex

Der er vigtige punkter, der kaster lys over, hvordan man skelner mellem, hvornår seksuelle relationer er baseret på følelser, og hvornår de blot er et spørgsmål om at give kroppen nydelse. Det er naturligvis ikke absolutte sandheder, men snarere generelle aspekter, som det er værd at tage hensyn til.

1. Sproget

Når man elsker, kan der være mere sensualitet, fordi der satses mere på forspil, hengivenhed og gensidige kærtegn. Delikatesse (i gestus og ord) spiller en vigtig rolle, før man når til penetration.

Når man har sex, reagerer man derimod kun på berøring, den spænding, det skaber, og ønsket om at nå kroppen. Der er ikke nødvendigvis hengivenhed eller et helt ritual omkring det seksuelle møde.

2. Tilfredsstillelse

Par udfører forspil for at elske og have sex

Når man elsker, tænker man meget på at opnå gensidig nydelse og på, hvordan man tilfredsstiller sin partner, hvor meget man elsker ham/hende, blandt andre relaterede emner. Det betyder, at begæret ikke suspenderer tanker og følelser over for den pågældende person.

Når man har sex, er det, man derimod først og fremmest søger at tilfredsstille sig selv, uanset hvor tilfreds den anden person føler sig, eller hvad dennes ønsker og forventninger måtte være til nutiden eller fremtiden. Vi tænker heller ikke længere end til øjeblikket, eller om den anden person er betydningsfuld eller ej.

3. Tid

Når man elsker, investeres der tid i at forføre og kærtegne den anden person for at få vedkommende til at føle sig elsket og begæret. Du bruger også tid på at være sammen med den pågældende person, efter at du har nået orgasme. Men når man bare vil have sex, er ethvert tidspunkt og enhver omstændighed god, og det hele slutter med orgasmen.

Bemærk, der er mennesker, der har sex og stadig har en samtale bagefter. Men det er som regel om et hvilket som helst emne. På den anden side taler folk, der elsker og har en samtale bagefter, som regel om deres følelser og deres forbindelse.

4. Forventninger

Par sover tæt sammen

Par, der elsker, deler forventninger, drømme og planer for fremtiden. De stræber efter at fortsætte deres fælles vej og kan udveksle synspunkter i sengen om alle emner, ikke kun om deres følelser.

I modsætning hertil har og søger de, der dyrker sex, ingen andre forpligtelser end at klæde sig af, tilfredsstille sig selv og klæde sig på igen for at komme videre med deres liv uden at være bundet til andre planer end deres egne.

Vigtigheden af at skelne mellem at elske og have sex

Er det bedre at elske eller dyrke sex? Det kommer helt an på, hvad du er ude efter. Det er vigtigt at skelne mellem begge begreber i et forhold. For det forhindrer forvirring i at ende med at skade nogen af de involverede. Uanset hvad, bør du være klar over følgende punkter:

  • Nogle gange satser den ene af personerne på følelser, mens den anden kun søger at tilfredsstille kroppen uden at give handlingen nogen dyb mening.
  • Når det kommer til at have sex og at elske, er der ikke noget, der er bedre eller værre end det andet, da alt varierer alt efter mennesker og omstændigheder.
  • Det ideelle er altid, at begge personer er enige om, hvad der skal gøres.
  • Hver person skal være bevidst om, hvad de gør, fordi intimitet er en del af livet.
  • Om man ønsker engagement eller ej, når det gælder et intimt møde, bør være en bevidst beslutning, som fortjener respekt.

Hvis det ikke er klart, hvad målet med handlingen er, kan man blive forelsket uden at være klar over, at der ikke er noget ud over orgasmen. For at passe på følelserne er det vigtigt at kende forskellen på at elske og have sex.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.