5 Sigmund Freuds tanker om sex

Vil du gerne vide, hvad Sigmund Freud tænkte om sex? Der er forskellige teorier skrevet af psykoanalysens fader. Vi tager et kig på de fem vigtigste her.
5 Sigmund Freuds tanker om sex
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Der er mange idéer, der stammer fra psykoanalysens fader, som fortsat anvendes i dag. Kærlighed og seksualitet var tilbagevendende temaer i denne kendte psykoanalytikers filosofi. Derfor vil vi i dagens artikel gerne fortælle lidt om Sigmund Freuds idéer om sex og seksualitet.

Fra tid til anden opstår der nye kontroverser i forbindelse med Sigmund Freuds tanker. Drømmetydning, Ødipuskomplekset, overjeget og det ubevidste er nogle af hans mest studerede teorier, selv i dag.

Freud er kendt verden over for at have studeret forskellige psykologiske lidelser gennem dialog med sine patienter. Både i sin tid og i dag har han formået at sætte et ret kontroversielt præg på samfundet, især med hensyn til hans idéer om sex.

Sigmund Freuds forskellige teorier om sex er meget kontroversielle og er naturligvis blevet miskrediteret ved flere lejligheder af mange filosoffer, læger og religiøse mennesker.

Sigmund Freuds idé om sex

Indledningsvis skal det bemærkes, at seksualitet i psykoanalysen ikke er det samme som genitalitet. Førstnævnte er et meget bredt begreb, som omfatter forskellige måder at forholde sig til andre på, herunder naturligvis også kønsorganerne, dvs. penetration eller samleje.

Når det er sagt, er her nogle af Freuds andre idéer om sex.

1. Nydelse

Par har sex på gulv

Vi forbinder normalt nydelse med sex. Men den optræder også i andre faser og situationer i livet. Ifølge Freud kæmper børn for at tilfredsstille deres behov og undgå “ubehag”, som er det modsatte af nydelse.

Nydelse er således den kraft, der leder os til at identificere os selv som mennesker og opfylder vores grundlæggende overlevelsesbehov. Vores ubevidste er der, hvor det behagelige dukker op (eller søgningen efter noget, der tilbyder os det), mens virkeligheden opererer på bevidsthedsniveau.

Ifølge Sigmund Freud er noget virkeligt det modsatte af nydelse, fordi det får os til at indse, at vi lever sammen med andre mennesker, og at vi ikke altid kan opfylde vores ønsker. På den måde kommer vi, efterhånden som vi vokser op, til at undertrykke trangen til kun at gøre det, der er behageligt for os selv.

Du vil måske gerne læse: Sex på badeværelset: 5 gode stillinger

2. Libidoen ifølge Sigmund Freud

Kvinde bider sig selv i læben

I forbindelse med det foregående begreb kan vi tale om et andet tabubelagt emne hos Sigmund Freud omkring sex. Ifølge ham begynder seksuelle impulser i barndommen og øges derefter i voksenalderen og kanaliseres gennem energi kaldet libido.

Dette manifesterer sig på et objekt eller et individ med en enkelt hensigt: Seksuel aktivitet. Ikke al libido “går” imidlertid til den samme modtager. Den kan også vise sig i familiebånd og sociale bånd med henblik på overlevelse.

3. Seksualitetens stadier

For Freud begynder sex ved fødslen og manifesterer sig på forskellige måder. Han opdelte drifterne i to forskellige typer: Seksuelle og selvopretholdelsesdrifter. Sidstnævnte er til stede i barndommen og førstnævnte i voksenalderen.

Desuden har “psykoanalysens fader” angivet, at der findes forskellige stadier af seksualitet, som næsten alle opleves, når vi er små, og som derefter opretholdes, når vi bliver voksne.

Det første er det orale stadium, hvor objektet for tilfredsstillelse er munden. Den anden er den anale fase (kontrol af lukkemusklen), den tredje er den falliske eller klitorisfase (hos drenge gennem penis og hos piger gennem klitoris).

Derefter er den fjerde den latente seksuelle fase (hvor vi dedikerer os til intellektuelle aktiviteter og lader den seksuelle udforskning ligge til side), og den sidste er den genitale fase, som falder sammen med starten på puberteten, og hvor seksualiteten igen udforskes gennem samleje.

Du vil måske finde dette interessant: Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

4. Ødipuskomplekset

En anden af Sigmund Freuds idéer om sex, som har skabt mest kontroverser, er forholdet mellem mor og barn. Ifølge en gammel myte var Ødipus en mand, der gik så vidt som til at dræbe sin egen far, fordi han blev forelsket i sin mor. Derfor har dette kompleks fået sit navn fra denne tragiske figur.

Ifølge Sigmund Freud er “seksuelt begær over for moderen mere intenst end hengivenhed over for faderen, der opfattes som en hindring”. Ødipuskomplekset fastslår, at et drengebarn ønsker at “forføre” sin mor, og at dette utvivlsomt fører til konflikt med faderen.

Det begynder i den falliske fase som en reaktion på “moderens forførelse”, efter at barnet har stiftet bekendtskab med sin krop og dens lystfyldte områder.

På det tidspunkt benægter barnet faderens tilstedeværelse, idet barnet betragter faderen som en trussel mod mor-barn-båndet. Ødipuskomplekset reducerer normalt sin intensitet i den latente fase og forsvinder i den genitale fase.

Selv om Freud kun har talt om tilfælde mellem drenge og deres mødre, blev teorien senere udviklet med piger og fædre. Dette er kendt som “Elektra-komplekset” og er den kvindelige pendant til dette kompleks.

5. Erotik: Sigmund Freuds tanker om sex

Et par kysser

Som det sidste kan vi ikke udelade et af Sigmund Freuds nøglebegreber om sex, som også er relateret til teorien om Ego, Id og Overjeg. Med denne idé forsøgte Freud at forklare menneskets psykiske funktion. Egoet er det ubevidste, overjeget er den moralske kraft, og Superegoet er den, der formidler mellem de to.

Hvad har disse tre så med erotik at gøre?

Tja, ifølge psykoanalytikeren alt. Erotikken er balancen mellem det æstetiske og det moralske, hvor begærets ukanaliserede impulser griber ind og bliver undertrykt på grundlag af samfundets regler og konditionering. Derfor kan dette betragtes som en analogi til selvet.

Freud var og er stadig en kontroversiel person. Det betyder dog ikke, at han var en dårlig person. Tværtimod tjener han som et referencepunkt til at reflektere og opbygge en kritisk holdning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.