Forskellene mellem bronkitis og lungebetændelse

Luftvejsinfektioner som forkølelse eller influenza er almindelige, men når disse infektioner når til lungerne, forårsager de sygdomme som bronkitis og lungebetændelse. Lær de vigtigste forskelle mellem disse to sygdomme i denne artikel.
Forskellene mellem bronkitis og lungebetændelse

Sidste ændring: 16 august, 2021

Bronkitis og lungebetændelse er infektioner i de nedre luftveje. Det er imidlertid ikke let at skelne mellem bronkitis og lungebetændelse, da de begge har de samme symptomer og endda er forårsaget af de samme bakterier.

De nedre luftveje er luftvejen inde i brystkassen og starter fra luftrøret. De inkluderer luftrøret, bronkierne og alveolerne. Disse sidstnævnte er de mindste enheder i lungen, hvor luftudveksling finder sted.

Dagens artikel vil forklare forskellen mellem bronkitis og lungebetændelse, deres vigtigste symptomer og årsager, og hvordan de påvirker luftvejene.

Forskellen mellem bronkitis og lungebetændelse: Hvad er bronkitis?

Det er betændelse i bronkierne. Denne betændelse kan skyldes vira, bakterier og endda tobaksrøg. Der er to typer bronkitis:

Akut bronkitis

Symptomerne varer normalt mindre end tre uger. Det hele starter, fordi bronkierne kommer i direkte kontakt med en virus eller et fysisk-kemisk middel, såsom støv eller allergener.

For at forsvare sig mod denne invasion rekrutterer kroppen inflammatoriske celler, som er de samme, som frigiver cytokiner. Disse stoffer styrer forsvaret ved at virke mod bronkialcellerne.

Der er slim og ødem ved akut bronkitis, og de fører til hoste, vejrtrækningsbesvær og endda mild feber.

En mand med bronkitis hoster

Kronisk bronkitis

Det er, når bronkierne forbliver betændt. Også bronkiale slimhinder svulmer op og producerer mere slim og åndenød.

Det primære symptom er en kontinuerlig hoste, der varer i flere måneder, og normalt gentager sig over flere år. Denne hoste skyldes ofte slimproduktion. Kronisk bronkitis kan dog blusse op og manifestere sig som akut bronkitis.

I modsætning til akut bronkitis er de mest almindelige årsager til kronisk bronkitis normalt rygning, astma og allergi. Normalt er denne type bronkitis en del af en mere alvorlig tilstand, vi kender under navnet kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Forskellen mellem bronkitis og lungebetændelse: Hvad er lungebetændelse?

Dette er en infektion i alveolerne (lungerne) og indebærer en inflammatorisk reaktion. Der er forskellige årsager til lungebetændelse, men denne artikel vil diskutere den infektiøse slags erhvervet enten i samfundet eller uden for et hospital.

Mundhulen er fuld af mikrobiota, der kan komme ned i lungerne gennem mikroindåndinger – mundens indhold trænger ned i luftvejene. Disse mikroindåndinger er normale, især når vi sover. Desuden har kroppen forsvarssystemer såsom hoste for at forhindre disse bakterier og vira i at nå lungerne.

Der er tidspunkter, hvor lungerne og forsvarsmekanismerne er overvældede og ikke kan eliminere alle mikroorganismer. Det er, når alveolerne fyldes op med dem. Vi kan fange dem fra vores miljø og mennesker omkring os.

Lungebetændelse

De vigtigste symptomer her er høj feber, kuldegysninger, hoste med slim og smerter i den ene side af brystet. Denne type lungebetændelse er normalt forårsaget af Streptococcus pneumoniae eller pneumococcus. Det er den mest almindelige type lungebetændelse.

Kold lungebetændelse

Denne type lungebetændelse er mindre symptomatisk, men mere kronisk. Hosten er ikke våd som den forrige, men snarere tør, eller der kan være fravær af hoste. Derudover er der muskelsmerter, ledsmerter, diarré og feber. Sidstnævnte er dog lejlighedsvis.

En læge, der tjekker for lungebetændelse

Forskellene mellem bronkitis og lungebetændelse

Symptomerne på bronkitis og lungebetændelse synes faktisk at være ens, selvom de påvirker forskellige dele af luftvejen. Bronkitis er rettet mod bronkierne, og lungebetændelse er rettet mod alveolerne. Nogle tegn kan hjælpe med at differentiere dem.

Bronkitis, især akut bronkitis, er selvbegrænsende, og hvile og medicin til at kontrollere feber og hoste er normalt nok. Det kræver ikke antibiotika, da det, som vi nævnte ovenstående, normalt er en komplikation ved forkølelse eller influenza.

Livsstilsændringer, såsom at stoppe med at ryge, skal ske, når bronkitis er kronisk. I nogle tilfælde kan lægen ordinere ilt for at hjælpe patienten med at trække vejret bedre. Det skal overvåges af en specialist.

Derimod er lungebetændelse meget mere alvorligt og kræver professionel behandling for at ordinere supplerende metoder. Hospitalindlæggelse kan være påkrævet, afhængigt af sværhedsgraden.

Viral lungebetændelse kræver ikke antibiotika, kun understøttende behandling. Men læger ordinerer dem til bakteriel lungebetændelse.

Forebyggelse af bronkitis og lungebetændelse

Det bedste at gøre for at forhindre bronkitis og lungebetændelse er at holde op med at ryge og holde sig væk fra rygere. Dette skyldes, at tobak beskadiger lungecellerne og gør dem mere modtagelige for disse infektioner.

Derudover anbefaler nogle læger influenzavaccinen hvert år til personer i højrisikogrupper: Over 65 år, gravide og mennesker med en kronisk sygdom.

Symptomerne på lungebetændelse ligner dem ved bronkitis. Kontakt derfor en læge, hvis brystet gør ondt, og der er åndenød.

Det kan interessere dig ...
Fødevarer mod lungebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fødevarer mod lungebetændelse

Selvom mange ikke ved det, er der en længere række fødevarer mod lungebetændelse og dets symptomer. Lær mere lige her i denne artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.